Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET"— Presentationens avskrift:

1 TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET
INTRODUCERA KAPITLET Det här kapitlet handlar om trygghet. Vad har vi för typ av skyddsnät i Sverige idag och vad har vi själva för möjligheter att skapa trygghet om det är så att någonting skulle gå snett. Det kan vara bra att ha en övergripande bild av systemet – hur ser det ut och vad kan jag göra själv?

2 ALLA BEHÖVER LITE EXTRA HJÄLP DÅ OCH DÅ
Känner ni igen det här? Den här bilden är från studenten förra året. Flera av de lövade flaken som åkte runt med sjungande studenter hade detta budskap: fullt ös – redlös – arbetslös. Det finns ett underliggande allvar i den här bilden. På den dag som ska vara fylld av glädje och som utgör starten på ett nytt liv går man ut och känner att man inte längre är behövd. Eftersom arbetslösheten är hög bland unga är det intressant att kolla lite på hur det svenska skyddsnätet ser ut, för man hoppar ju inte helt utan fallskärm.

3 VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar
Privata försäkringar INGEN HOPPAR UTAN FALLSKÄRM Det svenska skyddsnätets delar Det trygghetssystem som vi har i Sverige bygger på tre pelare. Socialförsäkringen är samhällets grundskydd, Avtalsförsäkringar är det skydd som man kan få via jobbet och sedan kan man skaffa sig privata försäkringar för att få ett ännu bättre skydd. Förr eller senare kommer alla att behöva ekonomisk hjälp, beroende på vilket skede i livet man befinner sig i. Det här kapitlet handlar inte om att göra någon djupdykning i olika detaljer, med det kan vara bra att ha lite koll på hur det fungerar. Det som kan vara bra att ha lite extra koll på är det som man behöver välja själv.

4 SOCIALFÖRSÄKRINGEN Extra pengar när man behöver det
Sjukpenning när du är sjuk Aktivitets- eller sjukersättning om du blir så sjuk att du tvingas sluta arbeta Föräldrapenning och barnbidrag när du får barn Bostadsbidrag Pension när du blir gammal EXTRA PENGAR NÄR MAN BEHÖVER DET Alla tar del av socialförsäkringen någon gång under livet Alla kommer att ta del av socialförsäkringen och få bidrag någon gång under livet. Tanken med socialförsäkringen är att den ska ge oss lite extra pengar under de skeden i livet när vi behöver det som allra mest. Socialförsäkringen är till för alla som bor eller arbetar i Sverige och hanteras av Försäkringskassan, så har man några frågor kan man alltid vända sig dit. Försäkringskassan har också mycket information på sin hemsida. Förhoppningsvis kommer alla av oss att bli pensionärer och få pension, som är något som ingår i socialförsäkringen. När man får barn får man barnbidrag och föräldrapenning. Socialförsäkringen ger ersättning om man blir sjuk eller skadar sig. Den första dagen som man är borta från jobbet får man ingen inkomst, detta kallas karensdag. Dag 2-14 som man är sjuk betalar arbetsgivaren 80 procent av lönen. Om man är sjuk längre än så är det Försäkringskassan som går in och betalar. Hur mycket man får i ersättning beror på inkomst och arbetstid. Andra delar som också ingår i socialförsäkringen är bostadsbidrag och ersättning vid bland annat handikapp, arbetsskada och dödsfall.

5 EGNA FÖRSÄKRINGAR A-kassa Privat pensionssparande
Privata försäkringar, t ex Hemförsäkring och Sjuk- och olycksfallsförsäkring ANSVARET ÄR DITT! Olika försäkringar där man måste vara aktiv Det finns olika försäkringar som man måste teckna själv utifrån sina behov. Det är alltså ingenting som man automatiskt får tillgång till utan aktivt måste söka upp och teckna. Några av dem är: A-kassa, privat pensionssparande, hemförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring.

6 A-KASSA En försäkring mot inkomstbortfall vid arbetslöshet
Inte ett måste – det är upp till dig Ersättningen beror på din tidigare inkomst Medlem i 12 månader innan arbetslöshet (Anslutningsvillkor) Anmäl till Arbetsförmedlingen redan första dagen (Grundvillkor) Arbetets omfattning, det räcker ofta med halvtid (Arbetsvillkor) EN OMSTÄLLNINGSFÖRSÄKRING Villkor för ersättning Betala avgiften även om du blir arbetslös A-kassa är en inkomstbortfallsförsäkring som är tänkt att vara en extra hjälp om man skulle bli arbetslös och därmed inte ha någon inkomst. Det är ingen försäkring som det är tänkt att man ska leva länge på utan den ska ses som en omställningsförsäkring som ger trygghet medan man letar efter ett nytt jobb. Man har sett att allt fler unga väljer bort sådant som just a-kassan. Man tänker att det är mycket pengar att betala och avstår därför. Det man kan tänka på då är att om man blir arbetslösa, i exempelvis tre månader, har man snabbt tjänat in dessa pengar igen. Som ung är man också mycket utsatt på arbetsmarknaden. Exempel på situationer där unga råkat illa ut på grund av att de inte har A-kassa finns överallt. Exempel Många kanske börjar arbeta direkt efter gymnasiet med en bra lön och startar upp sina liv genom att köpa hus, bil och skaffar barn. Allt ser bra ut, företaget som man arbetar på verkar gå bra. Varför ska man skaffa a-kassa? Men som en blixt från klar himmel kommer varslen. Från att ha haft en bra lön till varken lön eller a-kassa. Men bredbandsabonnemanget, bostads- och billånen ska fortfarande betaltas och maten köpas. Då är det lätt hänt att ta dyra krediter och lån för att försöka ställa om ekonomin. Det finns vissa saker som ska vara uppfyllda för att få full a-kassa: man måste ha varit medlem i 12 månader innan man får ersättning och man måste ha jobbat en viss omfattning, det räcker oftast med halvtid. Man måste också anmäla sig hos Arbetsförmedlingen redan första dagen som man är arbetslös. Om man blir arbetslös är det bra om man fortsätter att betala avgiften till a-kassan så att inte utbetalningarna stryps och att måste börja om från början. Den ersättning som man får från a-kassan baseras på den inkomst som man hade innan man blev arbetslös, så den kan variera från person till person.

7 PENSIONSPARANDE PENSIONSSYSTEMETS UPPBYGGNAD
Om du jobbar vitt, hur länge du jobbar och hur mycket du jobbar påverkar din pension Känner ni igen det här kuvertet? Är det någon av er som har fått ett sådant kuvert? Pensionen kan kännas väldigt långt bort men det är många som känner lite ångest när det här kuvertet dimper ner i brevlådan. Därför kan det vara bra att ha lite koll på hur det funkar. Det som står i det orangea kuvertet är den allmänna delen, som är den stora delen längst ner i pensionspyramiden. Ju mer vi jobbar desto större blir den. Så vad händer om man jobbar svart? Det som händer är att det påverkar den här delen så att den blir mindre. En liten del av den allmänna pensionen heter premiepension och den har man möjlighet att själv påverka. Tjänstepensionen är den del som arbetsgivaren betalar in om man har kommit överens om det, antingen genom kollektivavtal eller att man har förhandlat själv. Sedan kan man även toppa sin pension med ett privat pensionssparande. När det gäller unga går åsikterna isär om man ska börja spara en mindre summa tidigt eller om man ska vänta och spara lite mer. Det kan vara bra att tänka på att pengarna blir låsta. Om en månad skulle bli riktigt tuff kan man alltså inte komma åt de sparade pengarna. Skulle det vara så att en person inte arbetat alls under sitt liv kan man få garantipension, som är en sorts lägstanivå för vad som behövs för att överleva.

8 HEMFÖRSÄKRING Den enskilde bekostar själv Självrisk
Skydd för bohag och skador på egendom Lösöre är inte bara möbler Försäkra rätt belopp Rätts-, ansvars-, och överfallsskydd Allrisk och reseförsäkring TÄCKER MER ÄN BARA SAKERNA I DITT HEM Självrisk och premie kan variera Vad som ingår kan variera Var aktiv och jämför olika bolag Nu ska vi prata om hemförsäkringen och vad som ingår i denna. Hemförsäkring är frivilligt att skaffa och vi måste själva aktivt söka upp ett bolag att teckna försäkring hos. Många kanske tänker att de inte har så mycket saker hemma och att det de äger inte är värt så mycket och därför inte skaffar hemförsäkring. Men det är faktiskt så att hemförsäkringen försäkrar dina saker även när de är utanför hemmet. Det ingår också fler delar i hemförsäkringen än vad man kanske direkt tänker på. Hemförsäkringen ger ett bra skydd för dina lösa saker, såsom möbler, kläder och prylar. Viktigt att tänka på är att lösöre är mer än bara möbler som man kanske först kommer att tänka på när man hör ordet. När man tecknar en hemförsäkring väljer man ett belopp som man vill försäkra upp till. Detta betyder att försäkringsbolaget ersätter dig upp till det beloppet. Om din lägenhet brinner ner och du har en hemförsäkring som täcker upp till kr och det visar sig att dina saker är värda mer än så får du alltså inte mer i ersättning än kr. Lägger man samman alla saker som man äger är de värda mer än man kan tro och det är därför viktigt att ta reda på vilket belopp som är rimligt för just dig, så att du inte försäkrar ett för lågt belopp. När försäkringen löser ut betalar du en mindre avgift som kallas självrisk. Hur stor självrisken är beror på vilket bolag du har försäkringen hos, vilken typ av skada det är etc. Kolla vad som gäller för just det bolag som du har din försäkring hos, eller tänker skaffa en försäkring hos. I hemförsäkringen ingår också något som kallas rättsskydd. Detta innebär att hemförsäkringen går in och betalar dina och motpartens rättegångskostander om du skulle förlora en tvist i domstol. Staten utgår idag från att alla har en hemförsäkring och att kostnader i samband med rättegång ska täckas av den. Har du inte detta skydd kan det bli mycket dyrt om du själv tvingas betala vad rättegången kostat. Ansvarsskydd är en annan sak som ingår i hemförsäkringen. Detta betyder att hemförsäkringen kan ge ersättning om du av misstag skulle skada någon annans egendom genom att t ex slå in brännbollen i grannens fönster eller av misstag starta en brand i din lägenhet som gör att hela huset brinner ner. Har detta skett av misstag går alltså hemförsäkringen in och ersätter skadorna och du behöver inte själv stå för kostnaden. En annan del av hemförsäkringen är överfallskyddet som ger dig ersättning för de kostnader du får i samband med att du exempelvis blir nedslagen. I samband med att du blir nedslagen måste du kanske åka ambulans, det kostar pengar. Du måste kanske ligga på sjukhus några dagar, det kostar pengar. Du kanske inte kan arbeta på flera veckor efter överfallet. Då kan hemförsäkringen ersätta dig för förlorad inkomst under den period som du är hemma och täcka dina sjukhuskostnader. Allrisk, eller drulle som det också kallas, ingår i en del hemförsäkringar och måste tecknas som tillägg i andra. Allrisken ger dig ersättning om du skulle vara klumpig och exempelvis tappa TV:n i golvet eller backa över kameran. Du betalar då en självrisk och får sedan ersättning för resten av sakens värde. I din hemförsäkring finns oftast en reseförsäkring som ger dig ett bra skydd om du är ute och reser en kortare period än 45 dagar. Reseförsäkringen kan exempelvis ge dig ersättning om dina väskor skulle komma bort, även vid resor inom Sverige. Ska du vara borta längre än 45 dagar behöver du teckna en extra reseförsäkring. Detta måste du göra innan du åker. Det går inte att ringa hem från Sydostasien efter 45 dagar och be om att få teckna en reseförsäkring. Bolagen kommer att säga nej till detta eftersom de inte kan göra en riskbedömning på dig. Exempel En svensk tjej dök under utlandssemestern i en pool och bröt nacken. Hon hade ingen hemförsäkring eller reseförsäkring. Sjuktransporten hem skulle kosta kr. Idag kan man tänka sig att den skulle kosta ännu mer. Varken hon eller familjen hade kr och var naturligtvis förtvivlade eftersom de ville ha hem sin dotter. Hade hon varit försäkrad hade hon kunnat få transporten bekostad av reseförsärkingen i hemförsäkringen. Hemförsäkringen täcker alltså mycket mer än bara dina lösa saker. Men det är viktigt att du kollar upp vilka villkor som gäller för just din hemförsäkring. Det kan också vara bra att jämföra olika försäkringar och då fråga efter vad som inte ingår istället för vad som ingår. Viktigt att tänka på är att om du byter hemförsäkring dröjer det oftast 6 månader innan rättsskyddet åter börjar gälla. Tänk också på att många hyresvärdar har det som krav i sina kontrakt att vi måste ha en hemförsäkring för att få bo där.

9 GLÖM INTE DIG SJÄLV! Den enskilde bekostar själv
En olycksfallsförsäkring ersätter kostnader för läkarvård om du blir skadad i en olycka. Blir du invalidiserad kan du få ett engångsbelopp. Har du familj kan du behöva en livförsäkring. Om du dör i förtid får din make/maka och dina barn en engångssumma. De flesta som jobbar är försäkrade via arbetsgivaren. GLÖM INTE DIG SJÄLV! Självrisk och premie kan variera Vad som ingår kan variera Var aktiv och jämför olika bolag Du har kanske en försäkring på din bil och ditt hem. Men glöm inte bort att se över försäkringarna som täcker dig själv. En sjuk- och olycksfallsförsäkring är något som är frivilligt att teckna. Från olycksfallsförsäkringen kan du få ersättning för kostander för t ex vård om du skulle bli skadad i en olycka. Om du skulle få bestående men av olyckan kan du få ett engångsbelopp från försäkringen. Hur mycket du får beror på hur stort men du fått, det kan vara allt ifrån ett missprydande ärr till att du inte längre kan arbeta. Men det är faktiskt vanligare att få bestående men av sjukdom än av olycka, så det kan vara bra att ha en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring. Har du barn kan det vara bra att fundera över om du vill teckna en livförsäkring. En livförsäkring ger den du skriver in som förmånstagare pengar om du skulle dö. Dessa pengar ska fungera som en ersättning för den lön du skulle ha tjänat om du levt och kan vara ett extra skydd. Idag är det så att många försäkringsbolag inte vill teckna sjuk- och olycksfallsförsäkringar på personer som redan har olika sjukdomar. Detta gäller även barn och det kan räcka med att barnet har astma, allergi eller ADHD för att försäkringsbolaget inte vill teckna en försäkring. Det man kan göra är att teckna en gravidförsäkring redan när barnet ligger i magen för att försäkra sig om att barnet är skyddat. Många har också en sjuk- och olycksfallsförsäkring via jobbet. Dessa försäkringar ger oss ersättning om vi skulle skada oss på jobbet, på väg till eller från jobbet, men ger dig inget försäkringsskydd under din fritid.

10 – INNAN NÅGON ANNAN GÖR DET
FÖRSÄKRA BILEN – INNAN NÅGON ANNAN GÖR DET Den enskilde bekostar själv Trafikförsäkring är ett måste annars tvångsförsäkras bilen av Trafikförsäkringsföreningen Halvförsäkring eller helförsäkring är valfritt Vänd dig till flera och begär prisuppgift FÖRSÄKRA BILEN Påställda fordon ska ha trafikförsäkring Olika försäkringar täcker olika saker Trafikförsäkringsföreningen tvångsförsäkrar ”Försäkra bilen innan någon annan gör det” står det här. Alla bilar som är påställda, och då spelar det ingen roll om de är körbara eller inte, måste ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker skador på förare och passagerare om det inträffar en olycka, oavsett vem som orsakat olyckan. Trafikförsäkringen täcker också skador på det fordon som inte orsakat skadan. Trafikförsäkringen täcker alltså inte skador på din bil om det är du som orsakat olyckan. Men det är ju inte så att någon snäll person försäkrar min bil och hör av sig till mig för att meddela att jag förmodligen har glömt att göra det. Nej, det är Trafikförsäkringsföreningen som går in och tvångsförsäkrar min bil till samma pris som den dyraste försäkringen som finns på markanden. För närvarande kostar detta ca 100 kr per dag. Dessutom tar Trafikförsäkringsföreningen ut ränta och skulden växer snabbt. Obetalda trafikförsäkringsavgifter är en vanlig orsak till att unga vuxna hamnar hos Kronofogden. Det kan också vara bra att jämföra olika försäkringar för att hitta ett bra pris. Priserna varierar beroende på vilken bil du har, hur gammal den är, hur gammal du är, var du bor etc. Tidigare var det möjligt för föräldrar att köpa bilar och skriva dem på sina barn. Sedan struntade man i att betala trafikförsäkringen. När barnet sedan fyllde 18 år kom ett brev från Kronofogden. Barnet hade alltså satts i skuld. Detta är inte längre möjligt, men man räknar med att ca barn har skuldsatts av sina föräldrar innan lagen ändrades. Är ni ett av dessa barn eller känner ni någon som är det så finns det hjälp att få. Ta kontakt med er budget- och skuldrådgivare. Många av de så kallade barnskulderna kan idag strykas.


Ladda ner ppt "TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET"

Liknande presentationer


Google-annonser