Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE."— Presentationens avskrift:

1

2

3

4

5 MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE MODUL 2: ATT FÖRSTÅ NYHETER, MEDIER OCH INFORMATIONSETIK MODUL 3: REPRESENTATION I MEDIER OCH INFORMATION MODUL 4: SPRÅKEN I MEDIER OCH INFORMATION MODUL 5: REKLAM MODUL 6: NYA OCH TRADITIONELLA MEDIER MODUL 7: INTERNET – MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MODUL 8: INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSKUNNIGHET MODUL 9: KOMMUNIKATION, MIK OCH LÄRANDE – EN SAMMANFATTANDE MODUL Kompletterande moduler: MODUL 10: PUBLIK MODUL 11: MEDIER, TEKNOLOGI OCH DEN GLOBALA BYN

6

7 Kursplan samhällskunskap:
Demokrati Skolans läroplan bygger på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter Kursplan samhällskunskap: Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en helhetssyn på samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter centrala.

8 Samhällskunskap Centralt innehåll årskurs 4-6
Rättigheter och rättsskipning Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället. De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Beslutsfattande och politiska idéer Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut. Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.

9

10 Källkritik Historia: Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: [...] kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap, Svenska: Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

11 Informationssökning och källkritik
Svenska Centralt innehåll: Informationssökning och källkritik åk 1-3 Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbsidor för barn Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet åk 4-6 Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på Internet. Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt. åk 7-9 Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer. Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

12 Samhällskunskap Centralt innehåll åk. 1-3 Att undersöka verkligheten
Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information. Centralt innehåll åk. 4-6 Information och kommunikation Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur. Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett källkritiskt förhållningssätt.

13 Reklam och propaganda Samhällskunskap Information och kommunikation
Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur. Bild Bildanalys åk 4-6 Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap. åk 7-9 Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas. Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

14 Svenska: LÄSA - TALA - SKRIVA Engelska Gymnasiet - kurs 6: Reception: Hur språk, bilder och ljud används för att påverka till exempel i politiska tal och reklam.

15 Skapa och analysera media Bildämnet centralt innehåll:
Bildframställning [...] Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram. Bildanalys [...] Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap. åk 7-9: Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras. [...] Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning. [...]Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.

16

17 Glöm inte!


Ladda ner ppt "MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE."

Liknande presentationer


Google-annonser