Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Partsgemensam information till dig som medarbetare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Partsgemensam information till dig som medarbetare"— Presentationens avskrift:

1 Partsgemensam information till dig som medarbetare
Lönerevisionen 1 april 2018 Partsgemensam information till dig som medarbetare

2 Gemensamma löneprinciper
Enligt §5 i RALS (Ramavtal för löner inom staten) Lönebildningen ska medverka till att målen för verksamheten uppnås. Lönesättningen är ett instrument för att rekrytera, motivera, utveckla och behålla arbetstagare med sådan kompetens som arbetsgivaren behöver. Lönen ska bestämmas utifrån sakliga grunder, såsom ansvar, arbetsuppgifternas svårighetsgrad, samt arbetstagarens skicklighet och resultat. Varje medarbetare ska informeras om på vilka grunder lönen sätts och vad han eller hon kan göra för att påverka sin lön.

3 Faktorer som påverkar din lön
Ur Tillväxtverkets riktlinjer för lönesättning Lön Arbetsuppgifter, ansvar och svårighetsgrad Marknaden och marknadslöneläget Individuell prestation i förhållande till gällande lönekriterier

4 Årets revision Ny lön kommer att gälla från 1 april 2018
Din prestation kommer att utvärderas för perioden 1 januari – 31 december Lönesättande samtal äger rum v. 12 – 20 och ska senast vara genomförda den 18 maj. Nya löner utbetalas på junilönen, retroaktivt fr o m 1 april.

5 Lönekriterier Utvärderingen av din prestation utgår ifrån våra lönekriterier: Mål- och resultatuppfyllelse i förhållande till VP och den individuella mål- och utvecklingsplanen Lever upp till vår medarbetarpolicy Chefer utvärderas även, utöver kriterierna ovan, utifrån: Lever upp till vår chefspolicy Chefsansvaret

6 Ekonomiska förutsättningar
Avdelningschef fattar beslut om hur det ekonomiska utrymmet ska fördelas inom avdelningen. Enhetschef fattar beslut om nya löner inom enheten. Vi tillämpar individuell och differentierad lönesättning, vilket betyder att vissa kommer att få mer och andra mindre. STs avtal garanterar ST-kollektivet (inte individen) en löneökning på 2,2 %. I Saco:s avtal finns inget ekonomiskt utrymme angivet. Avtalet fokuserar mer på vikten av att medlemmarna lönesätts utifrån en noggrann kartläggning av löneläge, behov av verksamhetsutveckling, marknad och prestation.

7 Vilka omfattas av revisionen?
Alla som var anställda, och i tjänst den 31 december 2017 och som inte redan är lönesatta i 2018 års nivå. Personer som slutar eller går på tjänstledighet under lönerevisionsprocessen revideras inte. Föräldralediga och sjukskrivna ingår som om de vore i tjänst.

8 Det lönesättande samtalet
Samtalet genomförs i 2 steg I steg 1 ska du och din chef var för sig ge sin bild av din prestation i förhållande till lönekriterierna för perioden 1 januari - 31 december Förbered dig genom att fylla i mallen för det lönesättande samtalet. I steg 2 ska din chef informera dig om och motivera din nya lön. Chefen beslutar om ny lön efter att ha lyssnat in, och genomfört samtal med, alla sina medarbetare i steg 1. Mallen för det lönesättande samtalet finns i Word#HR.

9 Fyrpartssamtal Om du som är fackligt ansluten inte accepterar den lön som chefen har satt, går vi vidare med ett så kallad fyrpartssamtal där du, din chef, ditt fackliga ombud och representanter från HR deltar. Syftet med fyrpartssamtal är att vi får en effektiv modell där parterna träffas och för en dialog som syftar till ett ökat samförstånd utifrån sakliga argument.

10 Utvärdering Efter genomförd lönerevision kommer processen att utvärderas genom en enkät till alla anställda med uppföljande dialog i ledningsgruppen där även HR och fackliga företrädare deltar. Vi kommer fortsätta vårt arbete med en noggrann och strategisk lönebildning inför kommande lönerevisioner.

11 Frågor? Vänd dig till din chef eller kontakta:
ST: Maria Pernes, 9140, Daniel Madsén, 9562 eller Marlen Eriksson, 9122 Saco: Mikael Dahl, 9656, Imber Råbock, 9173 eller Örjan Johansson, 9380 HR: Moa Hjertson, 9146 eller Mari Hammarbäck Ekroth, 9164


Ladda ner ppt "Partsgemensam information till dig som medarbetare"

Liknande presentationer


Google-annonser