Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hälsa på samhället nivå

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hälsa på samhället nivå"— Presentationens avskrift:

1 Hälsa på samhället nivå
På samma sätt har ansvaret för att lösa hälsoproblem flyttats från samhället till individen. För hundra år sedan uppmanade hälsotidningarna staten att utbilda folket, bygga bättre bostäder och anlägga parker. Idag uppmanas läsaren att förändra sig själv i stället: Meditera bort stressen, hitta tid för träning, lära sig laga nyttig mat.

2 Hälsa på gamla tiden • Folket måste räddas från sedligt förfall som sprit, dans, sex. • Kroppen måste kontrolleras.  • Sverige är modernt. Dålig hälsa tillhör den gamla onda tiden. • Naturen ger hälsa. Staden är smutsig, stressig och ohälsosam. • Måttlighet är bra: Ät måttligt, gymnastisera måttligt.

3 Hälsa på nu tiden  Man har ansvar för sin egen hälsa, kan göra något åt den. • En hälsosam kropp är sensuell. Styrka och smidighet är njutning. • Kroppen är ständigt hotad av UV-strålar, alkohol, förkylning. Ord som ”kaloribomb” och ”bakteriebomb” används.  • Det förutsätts ofta att läsaren vill gå ner i vikt.

4 Hälso förändring i arbete nu och dåtiden i samhället
Tiden går fort och det är mycket som har förändrat i samhället när gäller jobb, ekonomi och hälso frågor talet då var det mycket jordbruk och det fanns inga smarta lösningar om hur arbete skulle utföras. Det var då gamla metod som användes vid arbete. Det var inte heller så mycket man kände på det i jämförelse med nu tiden där man har kommit på smarta lösningar tack vara nya teknologier. Idag kan man tex skriva i Word Documentas en enda gång, skriva kopiera och dela ut hur många gånger som helst. För i tiden lösar man bort tid och skriva på gamla krångliga maskin som inte gick att kopiera om och om. Nu är det lönsamt att göra det inom ett par minuter. Smarta lösningar finns nu på marknaden men ändå medförs de här lösningarna med nackdelar. Att sitta på kontoret i 8 timmar och utför pappersarbete är en hälsoproblem även om det är den minsta man tänker på. Stillasittande är en av orsaken till ryggproblemet som människor har idag. Sömn problem är vad datorer har orsakat till ungdomar idag samt ögonproblem.

5 Hur har folkhälsan påverkar ekonomin
Folkhälsan har påverkar ekonomin mer än vad ekonomin påverkar hälsan. God folkhälsa gör att fler människor kan delta aktivt i arbetslivet under fler år. Samtidigt får samhället lägre kostnader för exempelvis sjukvård. I framtiden ska dessutom allt fler äldre människor försörjas av allt färre arbetsföra, friska individer. Det finns flera positiva tendenser när den gäller den svenska folkhälsan. Till exempel medellivslängden, både för kvinnor och män har ökat något de senaste åren. Vissa sjukdomar som tidigare var folksjukdomar , har också minskat. Det gäller annat cancer i magsäcken vilket kan förklaras med bättre kost.


Ladda ner ppt "Hälsa på samhället nivå"

Liknande presentationer


Google-annonser