Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången."— Presentationens avskrift:

1 Incitament för energieffektivisering 2016-2019

2 2 Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer ”Främja energi- effektivisering och användning av förnybar energi i företag Åtgärdsområden: Samverkan, utveckling och spridning av resultat SMF är målgrupp - Små och medelstora företag (SMF) har stora möjligheter att energieffektivisera. SMF är målgrupp - Små och medelstora företag (SMF) har stora möjligheter att energieffektivisera. SMF- Trots att många åtgärder idag är lönsamma och kan genomföras relativt enkelt så föreligger ett genomförandegap. Utan åtgärder bedöms SMF realisera endast ca 10 % av deras energieffektiviserin gs-potential till år 2030. Sweco har på uppdrag av regeringen analyserat hinder för energieffektivisering. Största hindret i SMF är bristande kunskap. Sweco rekommenderar bl.a. att miljötillsynen utvecklas i syfte att få SMF att arbeta strukturerat med energieffektivisering. PROEFF: företagen behöver ett fortsatt stort behov av stöd för att genomföra energieffektiviseringsåtgärder

3 Bakgrund till projektet: Myndigheter och rådgivare arbetar på olika sätt med SMF och energieffektivisering Fortsatt otydlighet i hur ett företag bör arbeta med energieffektivisering för att uppfylla miljöbalkens krav. Det finns 60 000 SMF inom tillverkningsindustri totalt enligt Svenskt Näringsliv- SMF som inte fångas upp i andra projekt behöver lyftas och få stöd. Kunskapsnivån och det aktiva arbetet som genomförs av SMF måste höjas och påskyndas för att nå uppsatta klimat och energimål. Detta måste göras i hela Sverige. Projektet ska stötta små och medelstora företag i deras arbete med energieffektivisering genom att använda tillsynen som ett incitament. Miljötillsynen och energi- och klimatrådgivningen är en språngbräda för att nå företag som inte själva tar steget och söker stöd för att komma igång med energiarbetet. Genomgång och genomarbetning av material och verktyg som erbjuds företag i arbetet med att energieffektivisera behöver göras, många olika versioner finns. Samsyn och samverkan behövs mellan myndigheter och rådgivare i hur arbetet med företag och energieffektivisering ska bedrivas.

4 En projektansökan lämnas in till Tillväxtverket av Energimyndigheten med alla Länsstyrelser i Sverige som partners!!

5 Om projektet Projektet beviljat stöd av Tillväxtverket för projektperiod 2016- 2019 Övergripande mål: Projektet bidrar till ökad energieffektivitet i små och medelstora företag. Projektmål: År 2019 arbetar 1500 små och medelstora företag i Sverige systematiskt och strukturerat med att minska sin energianvändning Delmål: 9 st, innefattar tre huvuddelar - Metodutveckling (energiledningssystem, BAT, mallar för åtgärdsplaner), ”Intern” kunskapsspridning (utbildning i metoderna till tillsynspersonal och rådgivare, bildande av nätverk) samt ”Extern” kunskapsspridning (informera SMF om metoder och stöd, SMF genomför ee-åtgärder)

6 Projektets fyra faser 2016 2017 2018 2019 1 2 3 4 Kartläggning och nätverkande samt metodutveckling Intern kunskapsspridning Extern spridning till företagen Avslut Utvärdering och lärande

7 Deltagare i projektet Energimyndigheten driver projektet tillsammans med samtliga Länsstyrelser som ingår som samverkansparter. Kommuner ses som en vidareförmedlare i projektet. Miljötillsynen är en upparbetad och befintlig kanal med en unik möjlighet att ha direktkontakt med företagen och kunna nå ut med verktyg och metoder, och stötta företagen på ett enkelt och effektivt sätt. Miljötillsynen har dessutom ett uppdrag från lagstiftaren att även titta på energifrågan. Därför finns det intressen från tillsynsmyndigheter att hitta verktyg för att arbeta med frågan. Energirådgivare har en naturlig kontakt med företag och kan energifrågan.


Ladda ner ppt "Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången."

Liknande presentationer


Google-annonser