Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket."— Presentationens avskrift:

1 Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

2 Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft! De bestämmelser som idag huvudsakligen finns i –9 kapitlet ellagen, –starkströmsförordningen, –elinstallatörsförordningen, och –elmaterielförordningen kommer att finnas i den nya elsäkerhetslagen med tillhörande förordning.

3 Förkortningar som används FörkortningFörklaring ESLElsäkerhetslagen (2016:732) SFS Svensk författningssamling - här finns lagar och förordningar ELSÄK-FS Elsäkerhetsverkets författningssamling - här finns Elsäkerhetsverkets myndighets- föreskrifter

4 Det nya elsäkerhetsregelverket 1 juli 2017. MYNDIGHETS- FÖRESKRIFTER (ELSÄK-FS) FÖRORDNING (SFS) LAG (SFS) Ny elsäkerhetslag Ny elsäkerhets- förordning Befintliga och förslag till nya ELSÄK-FS Det nya elsäkerhets- regelverket består alltså av lag, förordning och myndighetsföreskrifter. Idag är det bara den nya elsäkerhetslagen som är färdigställd. Nya ELSÄK-FS finns också ute på remiss. Ny elsäkerhetslag (2016:732) Förslag till nya ELSÄK-FS

5 Elsäkerhetslagens ansvarstyper Elinstallations- företag Alla Innehavare och användare av utrustning Anläggnings- innehavare Elinstallatör Tillverkare, importörer, distributörer och installatörer Ska se till att den elektriska utrustningen uppfyller gällande krav, se 16 § ESL Får inte visa sig vara oskicklig eller försumlig vid utförande av elinstallationer eller på annat sätt uppenbart olämplig, se 44 § ESL Ska se till att anläggningen är säker och att arbete utförs på rätt sätt och av rätt personer m.m., se 6-15 §§ ESL Förbud att utföra elinstallationsarbete om man inte är elinstallatör eller arbetet utförs inom ett företags egenkontrollprogram, se 27 och 48 §§ ESL Ska se till att utrustningen används och underhålls på rätt sätt samt att arbete på utrsustningen utförs på rätt sätt och av rätt personer, se 17-19 §§ ESL ?

6 Från överinseende till företagaransvar

7 Krav på elinstallationsföretag Företaget har ansvaret för utförandet av elinstallationsarbete är utfört enligt kraven Företaget ska ha ett egenkontrollprogram Företaget ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad Företag som utför elinstallationsarbete på annans anläggning ska registrera sin verksamhet hos Elsäkerhetsverket Företaget ska se till att elinstallationsarbetet endast utförs av elinstallatörer eller personer som omfattas av egenkontrollprogrammet

8 Krav på utförande 26 § ESL Elinstallationsarbete ska utföras på ett sådant sätt att anläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada. Det finns ett allmänt krav på utförandet i elsäkerhets- lagen som gäller alla som utför elinstallationsarbete. Denna bestämmelse kommer att kompletteras med ytterligare bestämmelser i tillhörande förordning eller myndighetsföreskrifter.

9 Kravet på egenkontrollprogram 24 § p. 1 ESL Ett elinstallationsföretag ska utöva egenkontroll över arbetet enligt ett egenkontrollprogram som säkerställer att elinstallationsarbete utförs enligt de krav som ställs i denna lag och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen. Egenkontrollen är företagets egna system för att se till att elinstallationsarbeten utförs i enlighet med de krav som gäller. Arbetet med egenkontroll ska bedrivas fortlöpande och systematiskt. Egenkontrollprogrammet ska vara anpassat utifrån företagets verksamhet. Elsäkerhetsverket kommer att ge ut kompletterande föreskrifter om vad egenkontrollprogrammet ska innehålla.

10 Krav på vem som utför 24 § p. 2 ESL Ett elinstallationsföretag ska se till att elinstallationsarbete endast utförs av en elinstallatör eller av någon som omfattas av företagets egenkontrollprogram. Företaget har ett särskilt ansvar för att se till att det elinstallationsarbete utförs av rätt personer! Både personen som utför arbetet och företaget gör alltså fel vid obehörigt installationsarbete.

11 Kravet på att ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad 23 § ESL Ett elinstallationsföretag måste ha minst en auktoriserad elinstallatör som ska verka för att verksamheten bedrivs i enlighet med denna lag och föreskrifter som meddelats med stöd av lagen. Kravet säkerställer att alla företag har tillgång till sådan kompetens som krävs för att företaget ska kunna arbeta med regelefterlevnad. Kravet innebär att det i alla företag ska finnas en särskild funktion Elinstallatörer för regelefterlevnad Det är företaget som ska utse vem eller vilka personer som ska ha denna funktion. Elinstallatörer får inte denna roll bara för att de är elinstallatörer!

12 Krav på registrering 25 § ESL Ett elinstallationsföretag som ska utföra arbete på andras anläggningar ska anmäla detta till tillsynsmyndigheten. Anmälan kan göras för alla slag av elinstallationsarbeten eller för visst slag av sådant arbete. Arbetet får inte påbörjas förrän anmälan har gjorts. Anmälan (registrering hos Elsäkerhetsverket) behöver inte göras för varje gång man utför ett arbete åt någon annan – anmälan görs en gång för de typer av arbete man utför. Anmälan kommer att kunna göras på Elsäkerhetsverkets webbplats från januari 2017.

13 Relationen med anläggningsinnehavaren Elinstallationsföretagets uppgifter - Ta reda på vilka förutsättningar som råder för arbetet så att utförandet blir rätt. - Utföra elinstallationsarbetet på rätt sätt. - Utföra arbetet i enlighet med företagets egenkontrollprogram. - Se till att bara personer med auktorisation som elinstallatör eller personer som omfattas av företagets egenkontrollprogram faktiskt utför elinstallationsarbetet. Anläggningsinnehavarens uppgifter - Se till att anläggningen är säker. - Åtgärda anläggningen om brister upptäcks. - Ge elinstallationsföretaget den information om anläggningen och arbetet som behövs. - Kontrollera att den som utför elinstallationsarbete på anläggningen finns i Elsäkerhetsverkets register över elinstallationsföretag. ANLÄGGNINGS- KÄNNEDOM!

14 Så här påverkas elinstallatörer Överinseendet försvinner! De elinstallatörer som idag utövar överinseende över yrkesmän ska inte fortsätta med det på samma sätt som sker idag. Det är istället företaget som genom ett egenkontroll­program ska säkerställa att personer som utför elinstallationer har rätt kompetens för arbetet och att arbetet faktiskt utförs på rätt sätt m.m. I detta kan elinstallatörer få en särskild roll som företagets elinstallatör för regelefterlevnad. Ny roll: Elinstallatör för regelefterlevnad Några elinstallatörer kommer att få en ny roll. Alla företag ska nämligen ha minst en elinstallatör som ska vara företagets stöd i arbetet med att säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med elsäkerhetslagen med tillhörande föreskrifter (”Elinstallatör för regelefterlevnad”). Arbetet ska utföras i enlighet med egenkontrollprogrammet. Elinstallatörer som utför elinstallationsarbete ska ingå i företagens egen­kontroll­program och arbete ska alltid utföras i enlighet med egenkontroll­programmet. Alla elinstallatörer kan bli av med sin auktorisation om man gör fel vid elinstallationsarbete eller visar sig vara uppenbart olämplig. Man kan dock inte bli av med sin auktorisation för brister man inte själv råder över! Befintliga behörigheter gör om till auktorisation med automatik.

15 Så här påverkas yrkesmännen (arbetar under överinseende) Överinseendet försvinner! Yrkesmän som idag arbetar under överinseende av en elinstallatör kommer efter reformen ingå i företagets egenkontrollprogram istället. Det är genom egenkontrollprogrammet som det avgörs vilka arbeten du får utföra om du inte har en egen auktorisation som elinstallatör. Arbetet ska utföras i enlighet med egenkontroll- programmet. En yrkesman får inte utföra elinstallationsarbeten privat.

16 Checklista för elinstallationsföretaget – inför reformen Steg 1: Regelkännedom –Läs på vad som gäller i befintligt material. Utbilda berörd personal. Steg 2: Inventera din verksamhet –Ta reda på vilka elinstallationsarbeten ditt företag utför. –Utförs de på annans anläggning? Steg 3: Förbered egenkontrollen –Börja fundera på hur företagets egenkontrollprogram ska se ut. –Hur omfattande ert egenkontrollprogram behöver vara beror på vilka elinstallationsarbeten som utförs, se steg 2. –Har ni ett befintligt egenkontrollprogram eller kvalitetssystem som ni kan utgå ifrån? Steg 4: Utse Elinstallatörer för regelefterlevnad –Fundera på vem eller vilka som ska utses att vara Elinstallatör för regelefterlevnad. –Behöver ni rekrytera är det bra att vara ute i god tid. Steg 5: Registrera ditt företag i god tid inför den 1 juli 2017 –Du kan registrera ditt företag redan i januari 2017 om du vill!

17 Läs mer! Elsäkerhetsverkets webbplats, www.elsakerhetsverket.se www.elsakerhetsverket.se Prenumerera på Elsäkerhetsverkets nyhetsbrev m.m. Elsäkerhetsverkets webbsidor om de nya reglerna, http://www.elsakerhetsverket.se/nya-regler/nyaregler/ http://www.elsakerhetsverket.se/nya-regler/nyaregler/ Elsäkerhetsverkets informationsskrift med anledning av förslag till nya föreskrifter Nya regler för elarbeteNya regler för elarbete Regeringens proposition 2015/16:163 Elsäkerhet Elbehörighetsutredningens betänkande SOU 2014:89 Elsäkerhet – en ledningsfrågaElbehörighetsutredningens betänkande SOU 2014:89 Elsäkerhet – en ledningsfråga


Ladda ner ppt "Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket."

Liknande presentationer


Google-annonser