Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elisabet Ringman Bananer- ekologiska eller inte, det är frågan?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elisabet Ringman Bananer- ekologiska eller inte, det är frågan?"— Presentationens avskrift:

1 Elisabet Ringman Bananer- ekologiska eller inte, det är frågan?

2 Fakta om bananodling * Bananer härstammar från stora blommande örter. Inom släktet Musa. Plantan kan ha olika storlek, färg och fasthet, men är ofta långsmala och krökta, med mjukt stärkelserikt fruktkött. Bananen hänger. I klasar som växer från plantans topp. I början är fruktköttet fast och rikt på stärkelse, som sen omvandlas till socker, samtidigt som bananen mjuknar. Skalet är från början grönt då örten är omogen, men byter sen färg till lila, gult eller rött när de mognar och blir brunt eller svart om den är övermogen eller skadas. *Bananen odlas i två huvudtyper. Den vanliga är dessertbananen och kokbananen. Kokbananen används som grönsak. Den är stärkelserik och den kokas eller steks. Till Europa är dessertbananen den vanligaste. Vår vanligaste banan är Cavendish. Bananer odlas i ca; 120 länder och är i utvecklingsländerna den fjärde viktigaste jordbruksgrödan efter vete, ris och majs. * Hur miljö påverkas av bananodling beror på mängd, typ och hantering av bananer, vilket i sin tur beror på odlingsteknik och klimatfaktorer. I eko-odling används inget växt och skydds medel, utan gammaldags hantverk som tex kogödsel och handplockning av vissna blad som miljövänliga småodlare använder sig av. Kokbanan Bananstock med blomma Dessertbanan

3 Transport av bananer då och nu * Förr transporterades bananer som bananstockar via bananbåtar till olika importhamnar. Då var bananerna gröna som sen fick mogna i särskilda banan-mogningsrum. * Hanteringen ansågs vara hälsofarlig för att bananstockarna var tunga och besvärliga att hantera. Insekter kunde råka följa med stockarna. * Idag packas bananer med händerna direkt i kartonger på bananplantagen. Alla tunga lyft görs av kranar och truckar. Fortfarande transporteras bananer med båtar. De har särskilda kylrum, där det ska vara en temperatur som ska hålla 13,5 grader. Bananen mognar sen sakta med reglerad temperatur och de kräver även fuktighet under frakten, därav är de packade i plast. * Sen kommer bananerna till bla Banankompaniets frihamn. De är då fortfarande gröna. De får vila några dagar där i olika kyl och fläktrum beroende på när de kommer till frihamnen. Det tar ca 10 dagar från att de kommer till Banankompaniet till de ska transporteras ut till affärerna.

4 Kemiska bekämpningsmedel *I bananodlingar används det farliga kemikalier som de besprutar bananodlingarna med, för att slippa angrepp från insekter, fåglar och svampsjukdomar. Dessa kemikalier kan ge människor som arbetar på odlingarna allvarliga sjukdomar. * Vattendrag och fisken dör. Miljön bli förstörd. Efter några år kan marken bli obrukbar av alla gifter.

5 Företagen Dole och Chiquita 2 stora företag i Sverige som är världsledande inom bananproduktion är Dole och Chiquita. De har stora bananodlingar i stora delar av Central Amerika. Båda företagen jobbar för att bananodlarna ska få bra arbetsförhållanden och må bra med själsliga löner.Chiquita samarbetar med Rainforest Alliance som värnar och skyddar ekosystem, vilda djur, mark och vatten. Både Chiquita och Rainforest Alliance arbetar fram förslag, för vad man ska göra med banansopor från bananproduktionen.

6 Miljömärkning * Krav bidrar med ekologisk odling, renare vattendrag och biologisk mångfald. Odling skadar inte de som jobbar med bananer. Heller inget tvång- eller barnarbete får förekomma på dessa odlingar.. *Garant ekologiska bananer har både Garant och Fairtrade. De uppfyller hårdare krav på miljön och odlarnas arbetsförhållanden. Bananerna kommer från Dominikanska Republiken, som är gynnsam för ekologisk odling. Där används traditionella metoder för att bekämpa skadeinsekter som tex fällor, att ta bort svampangripna blad med händerna. Bananer tvättas och packas och kvalitén kontrolleras. Bananerna läggs i förnybar bioplast. * Fairtrade på bananer gör att bananodlarna får en bättre arbets- och levnadsvillkor Fairtrade fungerar som ett säkerhetsnät för bananodlarna. Det som är bra är att om man köper Fairtradebananer så får odlaren ett minimipris, som ska täcka kostnad för en hållbar produktion. Det utgår också en Fairtrade-premie som används i lokalsamhället, tex utbildning, bostäder och hälsovård. Fairtrade certifierar både odlare med egen mark och plantage.

7 Lektionsplanering * Vad ska eleven få göra: Eleverna ska få samarbeta i olika grupper. Deras uppgift är att ta reda på skillnaden mellan ekologiska bananer och konventionella bananer. De ska också få ta reda på vilka länder som vi får bananer ifrån och var någonstans i världen odlas bananer. De ska även få se korta filmer från bl.a Krav, Galant och Fairtrade på Youtube om bananodling. De ska också hitta ett recept som innehåller banan och få tillaga det * Metod: De ska få forska och göra ett bildspel på dator med faktatext och bilder. De ska sen få redovisa vad de har kommit fram till. De ska även få diskutera filmerna som de såg på Youtube om ekologisk bananodling. Vi kommer att samarbeta med andra ämneslärare med svenska och SO. Vi har lektionerna i helklass. * Dokumentation: Eleverna får på slutet vid varje lektion 5-10 min på sig att, skriva ner och dokumentera vad de har gjort under lektionen och vad de har lärt sig. Och också utvärdera den. Jag skriver ner och dokumenterar varje elev efter lektionerna några min,för att ha en bra koll på vad de kan och har lärt sig på varje lektion. Det ger mig ett bra underlag för när jag sen ska bedöma dem.

8 *Samarbeta med andra ämnen och lärare: Eleverna har geografi med SO-läraren och får lära sig om människors olika livsvillkor i olika länder och se filmerna från Youtube om ekologisk bananodling(Krav, Galant och Fairtrade). Svenska: Skriva faktatext och söka på nätet samt göra bildspelet. *När: Under 5 lektionsplaneringar kommer eleverna att få lära sig om ekologiska och konventionella bananer. Varje lektion är 120 minuter långa. Den 1: första lektionen visar jag denna ikt- redovisning. Går igenom med eleverna vad de ska få lära sig och vad de ska få göra på lektionerna. 2:a lektionen är det svenska och där ska få lära sig skriva faktatext och söka på nätet. De ska även göra sitt egna bildspel. Under 3:e lektionen har de SO- geografi där de får se korta filmer från Youtube om ekologisk bananodling och om olika människors livsvillkor i andra länder. 4.e lektionen redovisar vi för varandra samt skriver inköpslistor till matlagningen som är 5:e och avslutade tillfället. Sista lektionen bakar vi eller lagar mat med banan i och har en trevlig banan-buffé. *Syfte: För att eleverna ska få en medvetenhet om varför det är bra med ekologiska bananer och att de själva kan påverka och göra sin egna val. Viktigt också att få en förståelse för andra människors levnadsvillkor och att de kan med sina val och handlingar se till att bananodlarna kan få en bättre levnadsstandard.

9 Läroplanen Lgr11 Lgr11 - Centralt innehåll: * Bakning och matlagning och olika metoder för detta. * Planering och organisering av arbetet vid tillagning av måltider[...] * Måltidens betydelse för gemenskap. * Några olika miljömärkningar av produkter och deras betydelse. * Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur det påverkar miljö och hälsa. -Kunskapskraven för betyg E * Eleven kan tillaga enkla måltider och uppgifter som hör samman med måltiden. * Eleven kan använda metoder, livsmedel och redskap. * Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocess och resultat. * Eleven kan föra enkla resonemang om några förekommande varor och jämför då varorna utifrån deras pris och påverkan på miljö och hälsa. -Kunskapskrav för betyg C * Eleven har relativt god anpassning med utvecklade omdömen och med utvecklade resonemang. - Kunskapskrav för betyg A * Eleven har god anpassning med väl utvecklade omdömen och med väl utvecklade resonemang.

10 Utvärdering Eleverna ska tillsammans få göra en utvärdering där vi diskuterar om elevernas tankar kring människors olika levnadsvillkor i andra länder. Vi kommer också att tala om ekologiska och konventionella bananer. Vi avslutar vår utvärdering med att diskutera om vår egen miljö och hälsa här i Sverige och hur vi ser på den.


Ladda ner ppt "Elisabet Ringman Bananer- ekologiska eller inte, det är frågan?"

Liknande presentationer


Google-annonser