Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jordbruk i Sverige och Australien

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jordbruk i Sverige och Australien"— Presentationens avskrift:

1 Jordbruk i Sverige och Australien

2 Bekämpningsmedel Bekämpningsmedel är kemikalier som tar bort ogräs m.m. Det används oftast i jordbruk . Vissa medel kan vara mycket giftiga för människor och andra inte lika mycket. Inte bra för miljön

3 Övergödning Många jordbrukare göder sina åkrar med gödsel, slam eller urin. Det finns en lag på att om man sprider gödsel så måste man plöja ner det samma dag annars kan det bli ånger från gödslet som som inte är bra för naturen. Om du sprider för mycket avföring från djuren kan det bidra till att sjöar/hav kan bli övergödda och det mår inte djuren och växterna bra av.

4 Spannmål Till spannmål hör vete, korn, havre, råg, vete, durra, hirs, majs och ris. Men djuren på en gård äter inte av alla sorters spannmål. Kossorna äter inte ris tex.

5 Spannmål är en viktig del av jordbruket.
Nu har bilarna börja gå på spannmål och då blir det dyrare att köpa in om man inte odlar och skördar själv. Sveriges produktion av spannmål är 1% av vad Australien producerar. Spannmålsodlingen har inte så stor påverkan på miljön fast det behövs stora skördetröskor för att skörda allt speciellt i Australien där folk kan sitta hela natten och tröska.

6 Det är mycket att hålla reda på…

7 KORNA FISER!! Det finns en stor fiende som förstör jorden.
Och det är kornas fisar. Det låter lite konstigt men det är sant. Korna fiser och då kommer det ut mycket växthusgaser.

8 Traktorer Traktorerna är en stor del av jordbruket.
Men dom flesta nya traktorerna drivs på diesel och det äldre modellerna gick på bensin. Dom drar inte så mycket men om man kör en hel dag så går det åt mer bränsle och det bidrar till den globala uppvärmningen

9 Källförteckningar Fakta är från wikipedia.org
Bilderna kommer från google.se


Ladda ner ppt "Jordbruk i Sverige och Australien"

Liknande presentationer


Google-annonser