Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal."— Presentationens avskrift:

1 Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal Majoriteten av Svenska befolkningen talar Svenska. Majoritet=flertal Det förekommer fem erkända minoritetsspråk i Sverige och de är: Finska, meänkieli, samiska, Romani chib samt jiddisch. Svenska teckenspråket kan likna minoritetsspråk eftersom det har en juridisk ställning och i vissa fall ses som ett sjätte minoritetsspråk. Dock har det inte erkänts som ett minoritetsspråk som de fem andra har.

2 Romani chib Vi har i uppgift att berätta om minoritetsspråket Romani chib.

3 Hur många talar språket i Sverige idag? Svårt att säga antalet som talar språket. I Europa talas det mellan 14 o 17 miljoner. Romer finns hela Europa o andra kontinenter gör romerska till ett transnationellt språk. Det finns omkring 40 000 i Sverige som talar romerska. Sedan 1500 talet har det levt romer i Sverige. Det finns också flera olika dialekter, forskare och experter säger att det förekommer ca 60 olika dialekter.

4 Alla romer förstår inte varandra pågrund av att dem fått dialekter efter de land de bor i, stam de tillhör och vandring de gjort. Det är fem dialekter som är erkända i Sverige och dem dialekterna är: khelderash lovari svensk romani kaale Arli/gurbeti ju längre en grupp varit i ett land, desto mer blir dess modersmål påverkat av landets språk. I de flest länder där det talas romska, är det ett minoritetsspråk.

5 Ursprung Språket har sitt ursprung i Indien och Pakistan Prinsar och kungar i Indien satte ihop en arme av olika grupper såsom doktorer, soldater kockar med mera så att man hade allt man behövde, eftersom då behövde man inte återvända till Indien. Man vet att romerna varit i dem länderna pågrund av att dem har fått flera låneord. Indien Iran Grekland o hela Europa Romer har levt i Sverige i mer än 500 år

6

7

8 För att få vara med i Europa finrummet fick Sverige erkänna minoriteter och därför är romani chib idag ett minoritetsspråk.

9 Romer i Sverige demonstrerade under 1900-talet, bland annat för rätten till skolundervisning. Lagen säger att alla som tillhör en nationell minoritet ska ges möjlighet att lära sig utveckla och använda minoritetsspråket.

10 Hur låter språket? https://www.youtube.com/watch?v=O5rSs98ctC4 Länken är på en man som talar språket Romani chib, det översätts dessutom till Engelska

11 Sverige har dessutom tagit/lånat ord från språket Romani Chib låneord på Svenska från romani chib: Tjej, lattjo, lack, bengalo, tji, lovor, beng, jycke flicka, roligt, arg, jävligt, inte, pengar, dum, hund. ORD PÅ ROMANI CHIB nakh, jaka, khan, bahl, pani näsa, ögon, öron, hår, vatten. 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10 Jekh, duj, trin, star (uttalas pansch) pans ( uttalas pansch) sov ( uttalas schov) Efta Oxto inja des

12 Framtida minoritetsspråk

13 Denna Power Point är gjord av: Jakot och Melker


Ladda ner ppt "Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal."

Liknande presentationer


Google-annonser