Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www.lektion.se.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www.lektion.se."— Presentationens avskrift:

1 Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www.lektion.se

2  I Sverige talas och skrivs ca 150 olika språk, allt från minoritetsspråken till engelska och wolof.  De största invandrarspråken som talas i Sverige är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska, kurdiska och ex- jugoslaviska språk.  I läroplanen står det att ni ska lära er vilka våra minoritetsspråk är.

3  Finska  Samiska  Meänkieli  Romani chib  Jiddisch

4  … det vara ett språk, inte en dialekt.  … det ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär 100 år.  … språkets talare önska att språket ska få vara ett minoritetsspråk.

5  Ca 250 000 personer talar finska i Sverige.  Finska har talats i Sverige i minst 800 år.  Många finnar flyttade till Sverige på 1500 och 1600-talet för att jobba inom jordbruket.  Det finns fortfarande stora områden i Sverige som kallas Finnskogar.  Sverigefinnar finns i många delar av landet, både i storstäderna och på industriorter i södra och mellersta Sverige och i Norrbotten.

6  Antalet som talar samiska i Sverige beräknas till ca 20 000 personer.  Det är egentligen inte ett språk utan flera olika, som också har olika dialekter (även olika skriftspråk). Det finns olika typer av samiska – t.ex. nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska.  Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön.  Sameskola finns i Jokkmokk och Kiruna.

7  Ca 75 000 personer i Sverige talar Meänkieli.  Kallades tidigare ”tornedalsfinska”.  Meänkieli närmast besläktat med finska, också med estniska, karelska och kvänska. Det innehåller också en del svenska ord  Det talas i Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna och Gällivare kommun.

8  Språket har funnits i Sverige sedan början av 1500-talet och kommer ursprungligen från Indien.  Uppskattningsvis talar ca 40 000 svenskar romani.  Det finns ca 60 olika dialekter men inget fullständigt skriftspråk.  Svenska vardagsord med romskt ursprung: tjej, haja, lattja, jycke

9  Ca 4 000 svenskar talar och förstår jiddisch.  Jiddisch har talats i Sverige sedan slutet av 1700- talet, kom i samband med den första judiska immigrationen under 1770-talet.  Det är för många starkt förknippat med familjeliv och judisk kultur men talas inte av så många som första språk.

10  Teckenspråk räknas inte som ett officiellt minoritetsspråk. Det har alltså ännu inte godkänts som minoritetsspråk.  Det finns ca 160 olika teckenspråk i världen. Tecknen varierar från land till land och från landsdel till landsdel.  Ca 10 000 döva + 20 000 släktingar använder sig av teckenspråk.  En variant av teckenspråk är ”tecken som stöd”. Det används för att förstärka det sagda ordet.

11  http://www.sprakradet.se/servlet/GetDoc?m eta_id=2119#item100000


Ladda ner ppt "Maria Nordström, Hedens skola, Öckerö – www.lektion.se."

Liknande presentationer


Google-annonser