Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fiberutbyggnad i Nybro kommun

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fiberutbyggnad i Nybro kommun"— Presentationens avskrift:

1 Fiberutbyggnad i Nybro kommun
.

2 Klara tätorter Örsjö, Orrefors, Kristvallabrunn, Bäckebo Klara landsbygds områden MOG Pågående/kommande landsbygdsområden Sydost, Alsterbro/Kråksmåla, Västerbygd, Flerohopp/Rugstorp

3

4 Fiber • Nedmonteringen av kopparnätet är igång, många blir av med sin fasta telefon. Sex stationer i kommunen stängdes i oktober • TV, internet och telefon kan bli flera hundralappar billigare om man beställer tjänster via sin fiber. Den mobila tekniken som man får förlita sig på utan fiber kan bli extremt dyr. • Fiberkabeln grävs ner och ligger skyddad för yttre påverkan. Fiber leder inte elektricitet, skyddad för åska. • Fiber är en framtidssäker investering och kan vara avgörande vid framtida husförsäljning. Den yngre generationen efterfrågar fiber. • Du behöver inte aktivera din fiber utan kan gräva in fibern och aktivera den dag som det bli aktuellt. Du betalar då bara anslutningsavgiften. Ingen nätavgift. • Priset för att ansluta sig i efterhand kommer att vara betydligt dyrare.

5 Nybro Energi som nätägare
Ett tryggt bolag som ägs av kommunen – det vill säga av dig som kommuninvånare Transparens och granskning Öppen konkurrens i nätet ger bättre priser och utbud till dig som kund Vi har redan folk på plats och kan snabbt åtgärda eventuella fel i det passiva nätet God lokalkännedom

6 Vägområde Mark som har tagits i anspråk för en väganordning. Som väganordning räknas anordningar som stadigvarande behövs för vägens bestånd, drift eller brukande. Förutom själva vägbanan kan följande räknas som väganordning: Dike/slänt säkerhetszon (sidoområde) rastplats, parkeringsplats, busshållplats vägbelysning gång- och cykelväg viltstängsel anordning för att rena vägdagvatten kantremsa, max 2,0 meter (kan bara finnas på vägar som är byggda efter 1971)

7 Den nuvarande väglagen ger oss alltså möjlighet att få vägrätt till en kantremsa på upp till två meter.

8 Markavtal kanalisation Optofibernät
LRF Konsult och Coopanion Ersättning för intrång utges inte med hänvisning till Jordbruksverkets regler. Skador som uppkommer i samband med schakt regleras med entreprenören. Samtliga delägare i fastigheten ska skriva under. Finns det en arrendator/nyttjanderättshavare av ovan nämnda egendom ska även skriva på avtalet.

9

10 Vilka är Lindahls Gräv AB
Vi är ett familjeföretag från Lenhovda med 14 heltidsanställda. Firman startades av Inge Lindahl 1974 och har sen 2005 kompletterats med sönerna Ulrik och Daniel. Vi har även sedan några år tillbaka några samarbetspartners som hyrs in . I nuläget är vi ca 29 man som gräver för fiber. Firman består av 4 hjulgrävmaskiner, 5 bandmaskiner i segmentet 2-25 ton samt ca 8 inhyrda hjulgrävmaskiner och ca 3 bandmaskiner, vi har även hjullastare och en fullutrustad Kranbil som även utför rörtryckningar under vägar. Vi har grävt ner fibernät åt föreningar i olika omgångar sen 2006 då vi tillsammans med NCC roads började köra ner ett av de första näten i trakterna runt Tingsryd . Vi utför även andra anläggningsuppdrag såsom VA anläggningar samt husgrunder skogsvägar och dylikt .

11 Arbetet kommer att utföras i 5 faser
Fas 1 Kundkontakt Fas 2 Grävning för kanalisation Fas Ingrävning av slang på tomt Fas 4 Blåsning av fiberkabel Fas 5 Svetsning av fiber och montage inomhus

12 Fas 1 Utmärkning på tomt Fas 1 börjar med att ett inhyrt företag kommer ut till er fastighet och märker ut vart elkabeln och telekabeln ligger på tomten. Detta för att vi på bästa sätt ska kunna arbeta på i ett bra tempo utan att vara oroliga för att gräva av kablar under jord. Strecken är inte för att visa vart vi gräver utan de ställena som vi ska vara vaksamma. (Om ni ser att företaget märkt ut fel, säg gärna till oss för att på så sätt undvika skador på era kablar.)

13 Innan jag kommer vill jag att ni ska tänka på följande:

14 Fas 2 Grävning för kanalisation
Vi börjar alltid med att lägga ner huvudledningen av fibern utmed tex små/större väggar, åkrar, kommunal mark m.m. Dessa sträckor kommer då bli trafikerade med både större och mindre maskiner och material. Därför kan både framkomligheten ibland stannas upp en stund och det kan ligga material lite längs väggar m.m. Därefter kan det hända att vi direkt gör en ingrävning på er tomt men visa fall så lägger vi först klart huvudledningen och sedan när det är klart sker tomt ingrävningar. Det är från fall till fall.

15 Fas 3 Ingrävning av slang på tomt
Slangen kommer att förläggas på minst 30 cm djup på tomt och återfyllas med stenfria massor som annars kan riskera att trycka ihop slang och omöjliggör att man kan blåsa in en kabel inuti slangen. I avtalet med oss så ligger beställningen på att ingrävningen på tomt endast är grov återställning, detta vill säga att den maskin som gräver slangen in på tomten återfyller diket med befintliga massor som grävs upp , stenar o dylikt borttages och läggs i en liten hög där de större maskinerna som gräver stammen kan nå dem. Det kan ta en stund innan dessa högar hämtas upp av de större maskinerna, som tar dem när de passerar förbi. Ytan som sedan lämnas efter maskinen är då den som blir efter att vi återfyllt med grävmaskinen , det vill säga att matjord för grässådd och grässådd utförs av er själva. Även eventuell mark sten eller kantsten och buskar och träd som måste lyftas för att nå målet med slangen återmonteras av fastighetsägaren då det som tidigare sagts är grovåterställning som upphandlats. Oftast så blir det att räfsa ut matjord på en bredd om ca en meter då det ibland kan bli ett spår efter larverna på grävmaskinen ,dock så kommer det placera ut högar med matjord där det går fint att själva hämta ifrån till denna återställning. Högarnas placering meddelas på Nybro Energi hemsida.

16 Maskinerna vi använder i trädgårdarna
Självklart använder vi mindre maskiner i era trädgårdar för att göra så liten påverkan som möjligt på er tomt.

17 Bilder på förberedning där ny asfalt ska återställas och färdig nergrävd huvudledning av fiber har grävts ner på kommunal mark.

18 Tomtingrävningar efter att matjord har lagts på
Bilden till vänster visar en fullt återställd tomt ingrävning med matjord som har lagts ut och bilden till höger är hur det ser ut några veckor senare då gräs har börjat växa.

19 Fas 4 Blåsning av fiberkabel
Detta innebär att vi kommer att blåsa in en fiberkabel i de rör som vi tidigare har grävt ner, en slinga kommer att hängas på röret som grävts ner genom er tomt innan fasen svetsning. Vi ber er att inte röra denna slinga då fibern är relativt känslig ,blir fibern bruten kan man riskera att behöva byta upp till en kilometer kabel beroende på hur långt det är till skåpet eller brunnen som er utgrening kommer ifrån då skarvning mitt på sträckan inte är möjlig.

20

21 Eltel i korthet Verksam i 10 länder Omsätter 1
Eltel i korthet Verksam i 10 länder Omsätter 1.4 MD EUR anställda Robust Fiber Certifierade ISO Certifierade 9001 och 14001 Europeisk marknadsledare Bransch med långsiktig tillväxt Skabar plattform för tillväxt och M&A Solid kundbas och återkommande intäkter Noterat på Nasdaq Stockholm

22 Vi finns nära dig

23 Installation

24 Installation Kablar skarvas i skåp och brunnar.
Kablar termineras i ODF. Kunder kontaktas för tidbokning av installation. Kanalisation med kabel monteras och skyddas utvändigt. Håltagning och tätning i vägg. Montering av passivt uttag vid inkommande kabel. CTS monteras intill. CTS kräver el-anslutning. Inmätning av fiberkabel mot ODF. Kort information till kund hur att gå tillväga för att nå KO och kunna beställa tjänster.

25

26 Installations inomhus

27 Stadsnätsföreningens definition av öppet fibernät
Ett öppet nät är en infrastruktur som är tillgänglig för marknadens alla aktörer på likvärdiga villkor. Nätet är öppet för alla som vill hyra svartfiber och för alla som vill erbjuda tjänster i det aktiva nät där kommunikations-/transmissionstjänster tillhandahålls. I det öppna nätet konkurrerar tjänsteleverantörerna med tjänsteinnehåll. Nätägaren tillhandahåller svartfiber och/eller kommunikations-/transmissionstjänster exempelvis till tjänsteleverantörer. Genom att nätägaren inte tillhandahåller eget tjänsteinnehåll säkerställs ett intresse av att locka nya tjänsteleverantörer till nätet.

28 Att tänka på innan du beställer
Klar att börja beställa tjänster när Eltel lämnat. Kom-igång-guide. Lämnas efter installation. Fakturering sker efter installation. Aktiveringskod. Fås på mail efter installation. Kan även lämnas ut av Nybro Energi. Behövs bara om du vill beställa tjänster via vår hemsida. Går bra att ringa tjänsteleverantören också för beställning. Säg inte upp era tjänster ni har innan ni fått er fiber installerad och beställt nya tjänster. De nya tjänsterna kan startas upp det datumet du önskar. Löper er internettjänst som du har idag ut den 15 dec så ber du den nya tjänsteleverantören aktivera er nya fiber den 15 dec.

29 Valbara tjänsteleverantörer i Nybro Energi fibernät
Aktuella leverantörer och priser hittar du alltid på hemsidan. Vi jobbar ständigt med att utöka utbudet!

30 Tjänster Internet Vilken kapacitet ska jag välja? (Ned-/uppladdning)
100/100, 250/250, 1000/1000 Telefon Säg inte upp din fasta telefon du har idag via Telia innan du beställt ny tjänst via din fiber! Risk att bli av med ditt gamla telefonnummer i så fall. Vad är skillnaden mellan bredbandstelefoni och dikterad/dedikerad telefoni? Bredbandstelefoni – Kräver internet Dikterad/dedikerad telefoni – Kräver ej internet Inget svenskt person nummer –Doff Data, Alltele

31 TV Vilka kanaler kan jag få via min fiber?
I stort sätt alla som du kan välja mellan idag. Beställning av TV går genom Serverado Grundabonnemang 39 kr/mån Tillägg för HD-Box kr (engångskostnad). SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT1 HD, SVT2 HD, TV4 samt hyrfilm från SF Anytime.

32


Ladda ner ppt "Fiberutbyggnad i Nybro kommun"

Liknande presentationer


Google-annonser