Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska Båtunionen 1928-2019 -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska Båtunionen 1928-2019 -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!"— Presentationens avskrift:

1 Svenska Båtunionen -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

2 1928 Grundades av KMK Mälarens Motorbåtsförbund
Saltsjöbadens Motorbåtsförbund Vänerns Motorbåtsförbund Uppvaktade Kungliga Majestät Konung om sjömätning och sjökort -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

3 Frågor 1928-1950 Obligatoriskt förarbevis förslag redan under 30 talet
Obligatoriskt båtregister förslag redan 1930 körförbud för Motorbåtar 1950, 121 klubbar medlemmar, 10,000 Motorbåtar -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

4 Viktiga frågor för Svenska Båtunionen
Har under alla år varit: Säkerställa möjligheten för ideellt båtklubbsverksamhet Sjösäkerhet Miljö Förening, hamn och varv -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

5 Båtlivets intressenter
Båtintresserad Klubbar Förbund Transportstyrelsen Havs o Vattenmyndigheten Regering/Riksdag Miljöintresserade -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

6 Svenska Båtunionen Idag
> medlemmar >900 klubbar 24 regionala förbund och två riksomfattande båtklubbar. En av världens största, ideella båtorganisationer! -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

7 Vad gör Svenska Båtunionen?
Skapar möjligheter till och agerar för ett ansvarsfullt båtliv Påverkar förslag till nya regelverk och ändringar i gamla så att de ökar möjligheterna att utöva ett bra båtliv. Motverkar alla förslag som anses orimliga ineffektiva eller omöjliga att efterleva och därigenom förhindrar våra möjligheter att utöva båtliv -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

8 Vad tycker Svenska Båtunionen i våra viktiga frågor
-Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

9 Alla båtar som färdas på sjön ska ha ordning och reda ombord
Om sjösäkerhet: Alla båtar som färdas på sjön ska ha ordning och reda ombord Den som kör båt skall visa hänsyn mot andra båtar människor och miljö. Flytväst ska finnas ombord på alla båtar i tillräckligt antal och i rätt storlek för de som finns ombord -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

10 Om utbildning: Den som framför en båt skall ha tillräckliga kunskaper
Det är rimligt att ställa högre krav på den som framför båt med större risker, fart, storlek -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

11 Om miljö: Hänsyn till miljö ska visas inom alla delar av båtlivet på vatten såväl som på land, Båtägare skall ha kunskaper om båtlivets miljöpåverkan. Kunna välja rätt produkter, rätt metoder och rätt körsätt. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

12 Om beskattning: Arrendeavgifter för skall vara momsfria
Momsen på gästhamnsavgift skall motsvara campingens Arbete på en båtklubb skall kunna ske på samma villkor som för idrottsrörelsen. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

13 Svenska Båtunionen påverkar genom:
Försäkringsbolaget Svenska Sjö Tidningen Båtliv Sjösäkerhetsrådet Båtmiljörådet Regionala vattenvårdsförbund Nämnden för båtlivsutbildning Sjösportens samarbetsdelegation Nordiska Båtrådet European Boating Association (EBA) Allmänna Reklamations- Riksdagens Båtlivsnätverk nämnden Svenskt Friluftsliv -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

14 Svenska Sjö AB Båtklubbsförsäkring Båtförsäkringar Olycksfall Styrelse
Ansvar -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

15 Sjösäkerhetsrådet Sjösäkerhetsrådet leds av Transportstyrelsen och är ett samarbetsorgan mellan myndigheter och organisationer. Syftet är att genom samverkan mellan organsiationer och myndigheter minska antalet drunknade och skadade på sjön. Bevakar viktiga sjösäkerhetsfrågor -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

16 Tidningen Båtliv Båtliv är vår egna båttidning och informationskanalen till dig som båtklubbsmedlem. Sex nummer per år Tio digitala nyhetsbrev/år -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

17 Båtmiljörådet Båtmiljörådet leds av Transportstyrelsen och består av organisationer och myndigheter som hanterar båtmiljöfrågor på olika sätt. Båtorganisationernas viktigaste roll är att beskriva verkligheten och att förklara konsekvenserna av olika myndighetsbeslut. Frågor som Svenska Båtunionen driver är avfallshantering, mikroplaster, båtåtervinning, landtoaletter, störningar i grunda vikar och minskad användning av bottenfärger. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

18 Nämnden för Båtlivsutbildning
NFB tar fram och utfärdar olika intyg för fritidsbåtlivet. Utbildar och auktoriserar förhörsförrättare. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

19 Riksdagens Fritidsbåtsnätverk
Nätverk mellan ledamöter och partier i Riksdagen, Svenska Båtunionen och Sweboat. Svenska Båtunionen driver frågor gällande båtliv, moms och sjösäkerhet. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

20 Sjösportens samarbetsorganisation
Sjösportens samarbetsdelegation (SSD) består av representanter för: Svenska Båtunionen Svenska Kryssarklubben Svenska Seglarförbundet -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

21 Nordiska Båtrådet Samverkansorgan för de största båtorganisationerna i de Nordiska länderna. Samverkan gällande sjösäkerhetsarbetet. Samverkan i båtlivsfrågor inom EU-arbetet -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

22 European Boating Association
Samverkansorgan för båtlivsorganisationerna inom Europa. Samverkar inom frågor gällande båtlivet inom Europa. Frågor av såväl nationell som överstatlig karaktär Har observatörsstatus inom HELCOM  och OSPAR gällande havsmiljöfrågor. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

23 Allmänna Reklamationsnämnden
Genom Sjösportens samarbetsdelegation är Svenska Båtunionen är representerat i ARN. Behandlar konsumenträttsliga tvister gällande båtfrågor. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

24 Svenskt Friluftsliv Svenskt Friluftsliv är det rörliga friluftslivets paraplyorganisation och arbetar för att främja friluftslivet i Sverige genom att bland annat bevilja och administrera statliga bidrag till medlemsorganisationerna. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

25 Svenska Båtunionens verksamheter
-Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

26 Kommittéer BAS Sjösäkerhet Ungdom Miljö Juridik Redaktion
Båtklubbsförsäkring -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

27 BAS (Båtunionens administrativa System)
Webbaserat medlemssystem för anpassat för båtklubbsadministration. Används av ca 50 % av de anslutna båtklubbarna Bascoacher för support och utbildning BAS-utbildningar och utbildning inom GDPR för båtklubbar . -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

28 Ungdomskommittén Ungdomsråd bestående av engagerade ungdomar inom olika båtsporter. En handledning i barn- och ungdomsverksamhet planeras för nästa säsong. SBU har instiftat ett ungdomsstipendium. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

29 Båtmiljöcoacher Båtmiljöcoacherna har en viktig funktion som komptensresurs för alla våra båtförbund och båtklubbar inom båtmiljöområdet. Tillhandahåller support och utbildning inom båtmiljöfrågor för både båtklubbsstyrelser och båtklubbsmedlemmar. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

30 Miljöarbete Arbetet med båtmiljöfrågor drivs av miljökommittén i samarbete med Kansliet och består bland annat av: Båtmiljö.se för båtägare. Genomför egna undersökningar tillsammans med Svenska Kryssarklubben gällande utsläpp av biocider från fritidsbåtar. Remissinstans i båt och havsmiljöfrågor Deltar för EBA i Helcoms möten Arrangerar den årliga miljökonferensen för förbund och klubbar. -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

31 Juridiska kommittén Svarar på juridiska frågor från båtförbund och deras båtklubbar. Tillhandahåller utbildningar inom styrelseansvar, stadgefrågor samt skatte och momsfrågor, -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

32 Kansliet Ansvarar för den centrala, dagliga verksamheten
Kansli på Djurgården , Stockholm Ca. 5 helårstjänster Medlemssupport Bas Representation Ekonomi, Administration Eventplanering och genomförande Projekt -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!

33 Svenska Båtunionen arrangerar eller deltar i:
Stora båtklubbsdagen Ost och Väst Priset Årets Båtklubb Priset Årets unga Båtlivshjälte Miljökonferensen Båtmässor Båtriksdag Unionsrådet Förbundens båtdagar -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!


Ladda ner ppt "Svenska Båtunionen 1928-2019 -Tillsammans skapar vi det goda båtlivet!"

Liknande presentationer


Google-annonser