Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

AIL – en del av det livslånga lärandet?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "AIL – en del av det livslånga lärandet?"— Presentationens avskrift:

1 AIL – en del av det livslånga lärandet?
Kristina Sandström

2 Varför en utbildning med arbetsintegrerat lärande?
Rekryterande för utbildningen Möjlighet för studenten att hålla nere studielånen Samverkan med näringslivet Minska avhopp från utbildningen ”För att skapa en livskraftig och varaktig Co-oputbildning måste studentens lärande vara i fokus” Dr. James W. Wilson

3

4

5 AIL – ett mångvetenskapligt forskningsfält Utbildningsmodeller
Co-op, Praktik, VFU, LIA, mentor, m.fl… Utbildningsmodeller Samverkansmodeller AIL – som pedagogisk modell

6 ”Att vi är engagerade i Co-op på HV är både ett ledningsbeslut och en del av vår långsiktiga rekrytering (kompetensförsörjning) men också ett intresse av att ta ett "samhällsansvar" från företagets sida.” ”För in ny kunskap i företaget. Gör att våra egna medarbetare tvingas fundera över sina egna arbetsuppgifter.” ”Vi har valt att jobba med 3 olika skolor i närområdet för att kunna orka lägga energi på det som är mest viktigt. Detta val är ett aktivt val av ledningen. Anledningen är att hålla oss a jour med vad som händer inom ämnen som berör vår industri samt att få kontakter med studenter/potentiella rekryteringar. ” ”Vi får tillgång till ungdomlig entusiasm. Någon som ställer frågor och tvingar oss att förklara.”

7

8

9 Livslångt lärande ”Tanken om livslångt lärande vilar på åtminstone två principer: För det första att individens lärande inte är avslutat i ungdomsåren, utan fortgår och bör fortgå under hela livet. För det andra att lärandet inte sker enbart eller kanske ens främst inom ramen för olika typer av formell utbildning, utan även i arbetslivet och i vardagen (den senare typen av lärande kallas ofta informellt lärande eller, helt enkelt, vardagslärande).” Per-Erik Ellström

10 Kontakt Kristina Sandström Kristina.sandstrom@hv.se
Kristina Johansson Högskolan Väst Gustava Melin g Trollhättan

11 Vilka är de nya studenterna?
Kristina Johansson

12 Den nya studenten – en realitet eller en myt?

13 Hur ser studerandegruppen ut idag?
Så här ser det ut? Nya utmaningar? X-Y- Milleniumgenerationen Digitaliseringens framväxt Curling Kunskapens degradering Minimum effort – maximum gain (2005) Lärandets process Vem ansvarar för lärandet Föräldrarnas inverkan Generation X Robert Cavas begrepp på den så kallade MTV Generationen Födda mellan Vi (inte alla här inne men många) växte upp med flower power, musik som motstånd och frihet, vi har en hög tolerans för olikheter det finns en kollektiv medvetenhet, vi protesterade mot krig och för homosexuellas rättigheter etc). Generation Y Nästa generation födda från 1980 – Det handlar om mig, och mig och mig. Fokus från kollektivismen mot individualismen, samhället karaktäriseras av hög teknologiska lösningar och är stadd i snabb förändring (Barnett, Billet och Bowden och Marton). MEN…. HUR kan vi skapa ett lärande för dessa ”nya” studenter Skapa tillit Skapa och uppmuntra eller i alla fall tillåt utmaningar = lagom + 1 Support och utmana Skapa en tydlig ram/struktur och utmana inom den NÄR kan du få studenterna att lära? Svar: först dagen- bryt lyssnandets vana och se till att studenterna känner sig manade att anväda sin egen röst VARFÖR Det är vårt mål inom högre utbildning att just utbilda Vi behöver skapa meningsfulla utbildningsdesigner- AIL kan vara en PBL en annan etc.

14 Olika kunskaper i olika praktiker?
Teori vs. praktik Kunskap vs. färdighet Individuell vs. kollektiv För livet vs. för provet Kunnande vs. vetande Aristoteles kunskapsformer Episteme står för den vetenskapliga kunskapen, med sina krav på̊ generaliserbarhet och maätbarhet Techne står för den praktiska kunskapen, ekonomi, teknik, hantverk Fronesis står för den praktiska klokheten (visdom). Den består av förmågan att möta konkreta situationer med lyhördhet, förnuft och etisk reflektion. Vilken kunskap räknas? Ivory Tower eller tillämpningsbar kunskap Hur skapas kunskap – Sociokulturellt (mellan oss) eller i oss (genom lyssnade eller annan lärstil) Varför är det viktigt (meningsfullhet att lära för livet/yrket eller lära för att skolan säger det) KUNskap eller VETENskap ! Skillnanden däremellan!

15 Workshop Hur kan AIL vara grunden för ett kommande livslångt lärande?
Hur kan en AIL som utbildningsmodell motivera och stödja den nya studenten? Vilka problem kan du/ni se med ett så kallat  arbetsintegrerat lärande/ett livslångt lärande? Vilka förtjänster kan du/ni se med ett så kallat arbetsintegrerat lärande/ett livslångt lärande? K & K AIL som reflektionsmodell…. AIL som ett sätt att förbereda och ”kratta” för kontakter/nätverkande…. Jmf (traditionella kompetensutvecklingsinsatser i grupp kontra individuella livslånga lärande aktiviteter) WIN-WIN-WIN (vilka tjänar på AIL)

16 Kontakt Kristina Johansson Kristina.johansson@hv.se
Kristina Sandström Högskolan Väst Gustava Melins g Trollhättan


Ladda ner ppt "AIL – en del av det livslånga lärandet?"

Liknande presentationer


Google-annonser