Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vårt uppdrag Riksantikvarieämbetets är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att bevara, använda och utveckla kulturarvet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vårt uppdrag Riksantikvarieämbetets är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att bevara, använda och utveckla kulturarvet."— Presentationens avskrift:

1

2 Vårt uppdrag Riksantikvarieämbetets är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vår vision är att alla tänker i tid. Målet med vårt arbete är en samhällsutveckling som ser till dagens behov, utan att riskera kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Myndigheten leds sedan 2012 av riksantikvarie Lars Amréus.

3 För att uppnå vårt mål gör vi exempelvis:
- Främjar kunskapsförsörjning och bedriver informationsverksamhet. - Vi förvaltar nationella databaser för kulturhistorisk information såsom Fornsök, Kringla, Samla, K-samsök och Bebyggelseregistret. - Vi initierar, leder och deltar i olika typer av samarbeten och projekt kring kulturarv och kulturmiljö, såväl inom som utom landets gränser. - Vi fördelar bidrag till länsstyrelserna för vidarefördelning till insatser för bland annat byggnadsvård, fornvård, kulturreservat och arkeologiska insatser. - Genom ett forskningsanslag, FoU-anslaget, stödjer myndigheten ny kunskap och bidrar till att forskning om kulturmiljö och kulturarv är ett aktivt forskningsområde i många akademiska miljöer. - Vårt kulturvårdslaboratorium är anpassat för kulturmiljövårdens och museernas behov. - Vi fattar många olika typer av beslut, riksintressen, utställningsgarantier, fyndinlösen osv.

4 Enheten för förvaltningsärenden och bidrag
Enheten handlägger olika typer av frågor: Tillstånd och övrig handläggning, ex Riksintressen Kulturarvsbrott (utförsel och återlämnande) Fyndfördelning, fyndinlösen Statliga byggnadsminnen Statsbidrag Bidrag till ideella organisationer Bidrag till arbetsledare inom Kulturarvs-IT Bidrag till kulturmiljövård (fördelas vidare av lst) Bidrag till kulturarvsarbete Bidrag till forskning och utveckling

5 Bidrag till arbetslivsmuseer
inom ramen för bidraget till kulturarvsarbete

6 Lite bakgrund

7 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner.

8 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner. 400 ansökningar inkom där de sammanlagda beloppen uppgick till 70 miljoner kronor.

9 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner. 400 ansökningar inkom där de sammanlagda beloppen uppgick till 70 miljoner kronor. År 2002 kom förordningen (2002:920) om bidrag till arbetslivsmuseer.

10 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner. 400 ansökningar inkom där de sammanlagda beloppen uppgick till 70 miljoner kronor. År 2002 kom förordningen (2002:920) om bidrag till arbetslivsmuseer. Våren 2017 kom propositionen Kulturarvspolitik. Regeringen föreslog i den att bidraget till arbetslivsmuseer skulle breddas till att omfatta fler målgrupper.

11 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner. 400 ansökningar inkom där de sammanlagda beloppen uppgick till 70 miljoner kronor. År 2002 kom förordningen (2002:920) om bidrag till arbetslivsmuseer. Våren 2017 kom propositionen Kulturarvspolitik. Regeringen föreslog i den att bidraget till arbetslivsmuseer skulle breddas till att omfatta fler målgrupper. I augusti 2017 ersattes den förordningen av den nuvarande förordningen om bidrag till kulturarvsarbete.

12 Lite bakgrund År 2001 delade Riksantikvarieämbetet för första gången ut bidrag till arbetslivsmuseer på totalt 4 miljoner. 400 ansökningar inkom där de sammanlagda beloppen uppgick till 70 miljoner kronor. År 2002 kom förordningen (2002:920) om bidrag till arbetslivsmuseer. Våren 2017 kom propositionen Kulturarvspolitik. Regeringen föreslog i den att bidraget till arbetslivsmuseer skulle breddas till att omfatta fler målgrupper. I augusti 2017 ersattes den förordningen av den nuvarande förordningen om bidrag till kulturarvsarbete. Totalt 16 miljoner kronor. Hösten 2017 utlyste vi 8 miljoner enligt den nya förordningen. Vi fick in nästan 400 ansökningar till ett sammanlagt belopp om ca 80 miljoner kronor.

13 Förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete

14 Förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete
I denna förordning finns bestämmelser om statsbidrag till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter.

15 Förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete
I denna förordning finns bestämmelser om statsbidrag till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter. Det övergripande ändamålet med bidraget är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet.

16 Förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete
I denna förordning finns bestämmelser om statsbidrag till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter. Det övergripande ändamålet med bidraget är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet. Bidrag enligt denna förordning får lämnas för särskilda insatser som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet.

17 Förordning (2017:628) om statsbidrag till kulturarvsarbete
I denna förordning finns bestämmelser om statsbidrag till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter. Det övergripande ändamålet med bidraget är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet. Bidrag enligt denna förordning får lämnas för särskilda insatser som syftar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Den som har beviljats bidrag enligt denna förordning ska till Riksantikvarieämbetet redovisa hur medlen har använts och vilka resultat som har uppnåtts.

18 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete

19 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas.

20 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas. Det är viktigt för att främja en breddning av det offentliga samtalet och förutsättningarna för medskapande.

21 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas. Det är viktigt för att främja en breddning av det offentliga samtalet och förutsättningarna för medskapande. Förutsättningar bör ges för att främja nya områden (t.ex. immateriellt kulturarv och nationella minoriteter).

22 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas. Det är viktigt för att främja en breddning av det offentliga samtalet och förutsättningarna för medskapande. Förutsättningar bör ges för att främja nya områden (t.ex. immateriellt kulturarv och nationella minoriteter).

23 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas. Det är viktigt för att främja en breddning av det offentliga samtalet och förutsättningarna för medskapande. Förutsättningar bör ges för att främja nya områden (t.ex. immateriellt kulturarv och nationella minoriteter). Bättre förutsättningar för civilsamhällets organisationer att utveckla sin verksamhet och sin självständighet och att öka sin kapacitet att organisera andra människors engagemang och skapa delaktighet i kulturarvsarbetet.

24 Kulturarvspropositionen 6.3 Nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete
Förutsättningarna för den ideella sektorn (inom kulturarvsarbetet) behöver stärkas. Det är viktigt för att främja en breddning av det offentliga samtalet och förutsättningarna för medskapande. Förutsättningar bör ges för att främja nya områden (t.ex. immateriellt kulturarv och nationella minoriteter). Bättre förutsättningar för civilsamhällets organisationer att utveckla sin verksamhet och sin självständighet och att öka sin kapacitet att organisera andra människors engagemang och skapa delaktighet i kulturarvsarbetet. Avsikten med förändringen är inte att mindre medel ska fördelas till arbetslivsmuseerna.

25 Ansökningsprocessen Regeringens regleringsbrev bestämmer i december hur mycket pengar som kan delas ut Utlysning av bidraget Beslut Del-redovisning Slut-redovisning ansökningsperiod beredningsperiod 9 februari t.o.m. 9 mars juni

26 Vad kan man söka bidrag för?
Vård av fysiskt eller immateriellt kulturarv: Bevarande och vård av föremål och utrustning Komplettering av utrustning och föremål Dokumentation eller annan verksamhet som rör levande traditioner Publik verksamhet: Utställningar Pedagogisk verksamhet Trycksaker Öka allmänhetens delaktighet Säkerhet och tillgänglighet: Säkerhetsbefrämjande åtgärder både för besökare och aktiva vid verksamheterna Ökad tillgänglighet forts. på nästa sida

27 Vad kan man söka bidrag för? fortsättning
Kunskapsuppbyggnad: Dokumentation, katalogisering, arkivvård Intervjuundersökningar Kunskapsöverföring Organisationsutveckling Nätverk och erfarenhetsutbyte: Nätverksbygge och samarbete mellan organisationer inom kulturarvsområdet Projekt inom byggnadsvård och byggnation kommer inte att prioriteras. För projekt inom byggnadsvård hänvisar vi i första hand till länsstyrelsens bidrag till kulturmiljövård.

28 Ansökningsblanketten
Ansökningsblanketten består av två delar. Den ena delen handlar om organisationens verksamhet i stort och den andra delen handlar om det specifika projekt som ni söker bidrag för. I första delen vill vi att ni kortfattat beskriver organisationens huvudsakliga verksamhet och allmänhetens tillgång till kulturarvet. Beskriv gärna hur föreningen arbetar med jämställdhet, mångfald, funktionshinderfrågor och barn- och ungdomsperspektiv.

29 Ansökningsblanketten
I ansökans andra del vill vi att ni på ett tydligt sätt beskriver det projekt ni söker bidrag för. Beskrivningen ska ge svar på följande frågor: Vad är syftet med projektet? Hur ska projektet genomföras? Hur ser tidsplanen ut? Vad är det förväntade resultatet? Slutligen vill vi att ni beskriver projektets ekonomi. Vilka utgifter ska bidraget användas till?

30

31

32

33


Ladda ner ppt "Vårt uppdrag Riksantikvarieämbetets är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att bevara, använda och utveckla kulturarvet."

Liknande presentationer


Google-annonser