Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar"— Presentationens avskrift:

1 Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar
Pernilla Severson, lektor Medier och journalistik Linnéuniversitetet

2 1. Grunden i de professionella lärarna
Mona Fjellströms avhandling "Utvärdering för utveckling av utbildning" (2013). Dans, dialog (hur ska det se ut i organisationen)

3 2. Vikten av sammanhang, ledning och organisation
SUHF:s rapport "Ledning för kvalitet i undervisning och lärande på grundnivå och avancerad nivå" (2014). Bocka av i ledningssystemet: mäter vi måluppfyllnad, utveckling, transformation, evidens, finns resurser, finns det en god ledning på institutionsnivå?

4 3. Konkret om hur ställa frågorna
"Kursvärderingar och konstruktiv länkning En vägledning för utformning av kursvärderingar post-Bologna" (2012).

5 Utvärdering för utveckling av utbildning Med sikte på delaktighet och deliberation (Fjellström)
Hur utvärdering kan stödja högre utbildnings utveckling. Högre utbildning är komplex och kräver därför varierade utvärderingsstrategier utifrån holistiska perspektiv, upplysning och lokalt ägarskap. Utvärderingar måste svara på avgörande frågor för att bidra till förändring och lärare bör ha huvudansvar i processen.

6 Utvärdering sker i ett sammanhang
Vilket är vårt sammanhang? (samhälleligt, politiskt, organisatoriskt, tid, aktörer, arbetssätt) ”Min slutsats är att de instrumentella och summativa utvärderingarna varken uppfattas som ett läraransvar eller ger lärarna den information de behöver för att kunna utveckla sin undervisning.” (s 22)

7 Utvärdering är en dans Vi måste veta att vi dansar samma dans!

8 Källa: Fjellström, M (2013) Utvärdering för utveckling av utbildning
Källa: Fjellström, M (2013) Utvärdering för utveckling av utbildning. Avhandling. UU.

9 ”För att denna typ av systematiskt intressent-engagerande lokalt utvärderingsarbete skall vara långsiktigt intressant krävs dock att man utvecklar smidigare former för dialogen.” (s 72, min betoning).

10 SUHF:s rapport "Ledning för kvalitet i undervisning och lärande på grundnivå och avancerad nivå" (2014) På uppdrag av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)/Expertgruppen för kvalitetsfrågor

11 Pusslar ihop undervisningskvalitet med effektivt lärande, kvalitetssäkring och vilka strukturer och vilken ledning som stöttar

12 Vad innebär god undervisningskvalitet?
måluppfyllelse transformationsprocess förädlingsvärde evidensbaserad undervisning Vad bidrar till effektivt lärande? Grundförutsättningar: Resurser; Ämneskompetens ; Pedagogisk skicklighet, Studenternas kapacitet; Lärosätets rykte Faktorer som påverkar utbildningsprocessen: Gruppstorlek; Tidsanvändning; Forskningsmiljö; Intellektuell utmaning; Återkoppling; Studentstöd Kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av undervisning Kursvärderingar Studentenkäter på lärosätesnivå och nationell nivå Faktorer som kan användas för att bedöma utbildningskvalitet efter det att utbildningen avslutats Studenternas resultat Genomströmning Anställningsbarhet

13 Ledarskapsaktiviteter förbundna med framgångsrik utbildning >

14 • Att etablera personlig legitimitet och förtroende • Att identifiera problem i undervisningen och vända dem till möjligheter • Att formulera övertygande skäl för förändring • Att fördela ledarskapet på flera • Att bygga en praxisgemenskap (’community of practice’) • Att uppmärksamma och belöna utveckling av undervisning • Att utåt marknadsföra institutionen som framgångsrik på utbildning • Att ge stöd åt förändring och innovation • Att involvera studenter OBS! Tar lång tid, minst 3-5 år!

15 Kursvärderingar är ett sätt att undersöka, granska och mäta

16 "Kursvärderingar och konstruktiv länkning En vägledning för utformning av kursvärderingar post-Bologna" (2012). kursvärderingens potential som ett integrerat verktyg i den lärprocess som står i fokus för konstruktivt länkad undervisning

17 Konstruktiv länkning och kursvärdering

18 Att studenten explicit måste reflektera över sin lärprocess
Mindre på att olika aspekter av kursen, alternativt kursen som helhet ska betygssättas Frågor bör explicit vara länkning lärandemål och utbildnings-aktiviteter

19 Lärcentrerade frågor! Studenter ska bedöma sitt eget lärande (inte något annat eller någon annan)

20 Utgå från vad studenterna ska lära sig – ställ frågor om de har lärt sig just detta!

21 I vilken utsträckning understödde litteraturen dig i att kunna redogöra för centrala perspektiv på det internationella systemet (lärandemål 1)? Vad tycker du om kvaliteten på kurslitteraturen? Hur får man tillbaka ansvaret till läraren.

22 Uttryck frågorna så att studenterna reflekterar över sin lärprocess Vad tyckte du om föreläsningarna? Hjälpte föreläsningarna dig att få en översiktlig bild av journalistikens olika forskningsområden?

23 Bör kompletteras med frågor som berör
Huruvida studenterna lärt sig något som inte omfattas av kursens mål Studentens egenskattning av sin arbetsinsats i tid på kursen Studentens egenskattning av sitt engagemang i och bidrag på kursen Kvaliteten på kommunikationen mellan lärare och student kring lärandemålen och dess konkretisering inom ramen för kursen

24 Kombinera kvantitativa och kvalitativa frågor, så att både omfattning och innehåll på eventuella problem kan bedömas.

25 Stryk dessa frågor Allmänna studiemiljön Lärarfokuserade Sammanfattande kursbetyg Självskattning av uppnått målen eller ej

26 Summerat Dansa mha bra dialog-strukturer och processer
Led på olika nivåer som stöttar alla aspekter av utbildningskvalitet (bocka av pusslet) Använd kursvärderingar på ett relevant sätt i relation till andra undersökningsmetoder, och bädda in det i ”bra” strukturer och processer.

27 Workshop Arbeta i grupper om 3-5 personer, med olika erfarenheter, där ni själva delar in er. Hur ni tycker att kursvärderingar kan användas för kvalitetsutveckling just för er och i er grupp. Era förslag på bra kursvärderingsfrågor som fungerar för alla i gruppen. Era exempel på bra kursvärderingsfrågor som ni ser skulle skilja sig åt i olika verksamheter.

28 Dokumentera och presentera
Gemensam presentations- och diskussionsrunda. Dokumentera på valfritt sätt: Anteckningar på papper I google docs, Kortlänk här:  Förslag på frågor som inte fungerar och hur kursvärderingar inte ska användas? Skriv upp på post-it-lappar och sätt upp på tavlan här bakom.


Ladda ner ppt "Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar"

Liknande presentationer


Google-annonser