Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

För fackligt förtroendevalda i avdelningarna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "För fackligt förtroendevalda i avdelningarna"— Presentationens avskrift:

1 För fackligt förtroendevalda i avdelningarna
Kompetensprofil För fackligt förtroendevalda i avdelningarna

2 Ordförande Uppdragets innebörd
Arbeta för bästa möjliga medlemskontakt – via ett medlemsnära arbetssätt. Ansvarar för och leder avdelningsmöten, styrelsemöten och förtroendeträffar. Ha regelbundna kontakter med företaget i avtals-, utbildnings-, ekonomi- och personalfrågor. Medverka till en god medlemsinformation. Vara aktiv i sociala medier. Bevaka medlemmarnas intressen inom koncernen och förbundet. Förhandlingsansvarig tillsammans med styrelsen. Har övergripande ansvar för att det fackliga arbetet inom avdelningen fungerar i alla dess delar och att verksamhetsplan tas fram. Är en av föreningens firmatecknare. Ansvarar för verksamhetsberättelsen. Ordförande placeras på dagtid. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

3 Ordförande Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen BAM Lag & Avtalskursen Förhandlare i Pappers Ekonomikurs Att informera och agitera Retorik

4 Kassör Uppdragets innebörd Följa avdelningens placeringspolicy.
Verkställa, rapportera och redovisa enligt stadgar och gällande lagstiftning. Verkställa utbetalningar mot verifikationer och ansvara för varje utbetalnings riktighet. Ansvara för avdelningens bokföring och medlemsregister, enligt förbundets beslutade system. Ansvara för avdelningens arkivering. Kassören placeras på dagtid och har 16 timmar/vecka för kassörstjänst. Ansvarar för expeditionens öppettider och bemanning. En av avdelningens firmatecknare. Förbereda budgetförslag till styrelsen. Ansvarar för att tandkassan och kulturbidrag utbetalas ca 1 gång i månaden. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

5 Kassör Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning BAM
Förbundskursen Lag & Avtal Ekonomiutbildning Kassörsutbildning

6 Studieorganisatör Uppdragets innebörd
Studieorganisatören är ansvarig i styrelsen för den studieplanering som avdelningen fastställt. Handlägga kursanmälningar. Vara avdelningens kontaktperson (gällande studiefrågor) gentemot ABF, LO och förbundet, samt mot andra tänkbara organisationer. Vara sammankallande i studiekommittén. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/ månad, 4 avdelningsmöten/år samt förbundets/distriktets studiekonferenser.

7 Studieorganisatör Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen Lagar och avtal BAM Ekonomikurs Studieorganisatörsutbildning

8 Sekreterare Uppdragets innebörd
Föra protokoll vid avdelnings- och styrelsens sammanträden. Ansvara så att protokollen blir påskrivna av justerare. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

9 Sekreterare Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen Lag & Avtal Sekreterarutbildning BAM Ekonomiutbildning

10 Styrelseledamot Uppdragets innebörd Företräda avdelningens medlemmar.
Aktivt delta i styrelsens arbete, vilket innebär närvaro vid styrelse- och avdelningsmöten, samt informations- och utbildningsträffar. Vara beredd på att ta på sig något eller några av de uppdrag som fördelas inom styrelsen genom konstituering och utföra uppdrag som löpande tilldelas av styrelsen, samt att gå behovsanpassad utbildning för dessa uppdrag. Vara beredd att överta uppdrag inom styrelsen då annan styrelseledamot av någon anledning inte kan fullfölja sitt uppdrag och en vakans uppstår. Sprida kunskap om avdelningens arbete på sin arbetsplats. Läsa igenom handlingar inför möten och att vara förberedd. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

11 Styrelseledamot Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen Lag & Avtal BAM Ekonomiutbildning

12 Styrelseersättare Uppdragets innebörd
Företräda avdelningens medlemmar. Aktivt delta i styrelsens arbete, vilket innebär närvaro vid styrelse- och avdelningsmöten, samt informations- och utbildningsträffar. Vara beredd på att ta på sig något eller några av de uppdrag som fördelas inom styrelsen genom konstituering och utföra uppdrag som löpande tilldelas av styrelsen, samt att gå behovsanpassad utbildning för dessa uppdrag. Vara beredd att gå in som ordinarie vid enstaka styrelsemöte då ordinarie styrelseledamot inte kan närvara. Vara beredd att överta uppdrag om ordinarie styrelseledamot av någon anledning inte kan fullfölja sitt uppdrag och vakans uppstår. Sprida kunskap om avdelningens arbete på sin arbetsplats. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

13 Styrelseersättare Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen Lag & Avtalskursen BAM Ekonomiutbildning

14 MBL-mottagare Uppdragets innebörd Företräda avdelningens medlemmar.
Sprida kunskap om avdelningens arbete på sin arbetsplats. Bevaka sin avdelnings frågor. Delta vid förhandlingar gällande sin avdelning. Förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år. MBL-gruppsmöten efter behov. Ansvarar för mötesanteckningar och rapportering till avdelningsstyrelsen. Ansvara för MBL-gruppens arbete. Påkalla förhandlingar i sin avdelning för avdelningsspecifika frågor. Vid behov lyfta förhandlingar till förhandlingskommittén.

15 MBL-mottagare Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen Lag & Avtal Förhandlare i Pappers (FIP3) BAM

16 Vice-MBL-mottagare Uppdragets innebörd
Företräda avdelningens medlemmar. Sprida kunskap om avdelningens arbete på sin arbetsplats. Bevaka sin avdelnings frågor. Delta vid förhandlingar gällande sin avdelning. Förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år. MBL-gruppsmöten efter behov. Påkalla förhandlingar i sin avdelning för avdelningsspecifika frågor. Vid behov lyfta förhandlingar till förhandlingskommittén. Vara beredd att gå in som ordinarie vid tillfälle då denne inte kan närvara.

17 Vice-MBL-mottagare Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen Lag & Avtal Förhandlare i Pappers (FIP3) BAM

18 SHSO Uppdragets innebörd Samordna skyddsombudsorganisationen.
Företräda avdelningens medlemmar i arbetsmiljöfrågor i samverkansorganisationen. Organisera en fungerande struktur för rapportering, återrapportering och informationsspridning inom skyddsombudsorganisationen. Fungera som stöd för HSO/SO, samt vara uppdaterad om gällande lagstiftning och regelverk inom arbetsmiljöområdet. Medverka vid riskinventering och riskbedömning inom prioriterade arbetsmiljöområden. Medverka vid utredning och uppföljning av arbetsskador och tillbud. Medverka vid arbetsmiljöverkets besök. Delta i styrelsemöten ca var 3:e vecka, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

19 SHSO Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen BAM Pappers miljökurs Lag och avtalskursen Kurser för huvudskyddsombud

20 HSO Uppdragets innebörd Samordna skyddsombuden inom sitt skyddsområde.
Bevaka och kontrollera arbetet utifrån gällande lagstiftning och regelverk inom arbetsmiljöområdet, samt fabriksövergripande bestämmelser. Planera och genomföra skyddsombudsträffar och vara ett stöd för skyddsombuden. Delta vid rehabutredningar, konflikthantering, kamratstöd osv. Vid behov delta vid planeringsmöten gällande ändringar av t.ex. arbetslokaler, arbetsprocesser, arbetsmetod och vid planerad användning av ämnen vilka kan medföra ohälsa eller olycksfall (konsekvensbedömning och riskinventering). Delta på skydds och fabrikskommittémöten. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år. Ingå i MBL-grupp.

21 HSO Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen BAM Pappers miljökurs Lag och avtalskursen Kurser för huvudskyddsombud

22 Skyddsombud Uppdragets innebörd
Företräder arbetskamraterna i arbetsmiljöfrågor och ska arbeta för en tillfredsställande arbetsmiljö. Vara en länk mellan styrelse och medlemmarna, och som sådan framföra information i båda riktningar. Delta vid planeringsmöten gällande ändringar av t.ex. arbetslokaler, arbetsprocesser, arbetsmetod och vid upprättande av handlingsplaner, projektarbete. Aktivt delta vid skyddsronder, samt medverka vid rapportering och utredning av tillbud och olycksfall. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

23 Skyddsombud Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen BAM Pappers miljökurs Lag och avtalskursen

24 Studiekommittéledamot
Uppdragets innebörd Studiekommittéledamoten är tillsammans med studieorganisatören ansvarig inför styrelsen för att den studieplanering som avdelningen fastställt verkställs. Studiekommittéledamoten ska vara med och påverka utbudet så att utbildningar finns, vilka motsvarar de krav som ställs för att de förtroendevalda ska kunna klara sitt uppdrag. Studiekommittéledamoten kan vid behov samverka med kommittéer i andra avdelningar och samordna utbildning där det är möjligt. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år. Delta på halv och helårsmöten med ABF.

25 Studiekommittéledamot
Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning Förbundskursen

26 Försäkringsansvarig Uppdragets innebörd
Informera medlemmar om gällande försäkringar och vid förändringar i försäkringarna. Fungerar som samordnare och kontaktperson för avdelningens försäkringsinformatörer. Vara medlemmarna behjälplig i försäkringsärenden. Vara länken mellan avdelningen och Folksam vid förändringar i försäkringsnivåer. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

27 Försäkringsansvarig Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen Grundkurs för försäkringsinformatör Vidareutbildning för försäkringsinformatör, årligen

28 Försäkringsinformatör
Uppdragets innebörd Informera medlemmar om gällande försäkringar och då förändringar sker i försäkringarna. Vara behjälplig med information om vart medlem ska vända sig i försäkringsärende. Vara behjälplig med försäkringsinformation vid rehab ärenden. Vara insatt i rehabkedjans regelverk. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

29 Försäkringsinformatör
Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning Förbundskursen Grundkurs för försäkringsinformatör Vidareutbildning för försäkringsinformatör, årligen

30 Fackligpolitisk ansvarig
Uppdragets innebörd Vara länken mellan avdelningens, distriktets och förbundets fackligpolitiska kommitté och verksamhet. Ansvara för samarbetet med LO-distriktets och andra förbunds avdelningars fackligpolitiska verksamhet. Fånga upp och sprida frågor av intresse inom det fackligpolitiska området. Agitera på möten och bilda opinion genom exempelvis insändare. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

31 Fackligpolitisk ansvarig
Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning Förbundskursen Fackligpolitisk utbildning Informera och agitera Retorik

32 Fanbärare Uppdragets innebörd
Fanbäraren har ett uppdrag av mer ceremoniell art. Uppdragets omfattning består i att under demonstrationer, möten och 1:a maj frambära avdelningens fana i fanborgen. När någon framför önskemål om att ha avdelningens fana närvarande under begravningsakten. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

33 Fanbärare Utbildningar för uppdraget Pappers medlemsutbildning
Förbundskursen

34 Revisorer Uppdragets innebörd
Löpande granska avdelningens verksamhet och räkenskaper. Genomföra årsrevision och sammanställa revisionsberättelse, där revisorerna kommenterar årsbokslutets resultaträkning och balansräkning. Revisorerna ska föreslå huruvida de till- eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen. Revisionen ska utföras i enlighet med i stadgarna fastställda punkter och enligt god revisionssed. Revisorerna förbereder val av valberedning. Delta i revisorsmöten efter behov, förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

35 Revisorer Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen Ekonomiutbildning Revisorsutbildning

36 Valberedning Uppdragets innebörd
Ta fram kandidater, vilka kan väljas till de olika uppdrag som finns inom avdelningen. Säkerställa att den nominerade känner till uppdragsbeskrivning för det uppdrag som den nomineras till. Valberedningen inventerar årligen statusen av avdelningens olika uppdrag. Ansvarar för att aktuella val utlyses enligt stadgar. Valberedningen har även i uppdrag att ta fram namn vid fyllnadsval. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

37 Valberedning Utbildningar för uppdraget Pappers Medlemsutbildning
Förbundskursen Valberedningsutbildning

38 Kulturansvarig Uppdragets innebörd
Förbereda val av kulturstipendiat till styrelsen. Arbeta för ett ökat kulturellt inslag i vår verksamhet. Ansvara för utställningen på Expen. Ansvarar för årligt medlemsarrangemang. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

39 Kulturansvarig Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning
Förbundskursen

40 MBR-IP Uppdragets innebörd
Vara ledamot i MBR-IP (Medbestämmanderådet Iggesund Paperboard). Delta på 4 MBR-IP möten per år med samtliga fack. Delta på ett MBR-K Seminarium per år. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

41 MBR-IP Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning Förbundskursen
Lag och avtal

42 Entreprenörsansvarig
Uppdragets innebörd Ska informeras om entreprenör ska anlitas. Kontrollerar så de entreprenörer som är inom grindarna har anlitats enligt gällande rutiner. Har möjlighet att kräva förhandling för specifika jobb eller entreprenörer. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

43 Entreprenörsansvarig
Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning Förbundskursen Lag och avtal

44 HEWC (Holmen European Works Council)
Uppdragets innebörd Ett fackligt forum med deltagare från alla länder för Holmen som har verksamhet i Europa. Två möten per år. Väljs på MBR-K nomineras på MBR-IP. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

45 Jämställdhetsansvarig
Uppdragets innebörd Att motverka diskrimineringar av alla slag. Delta i lönekartläggningen på företaget, årligen. Att lyfta fram mångfaldens positiva egenskaper i samhället. Att i partsgemensamma mångfaldsgruppen driva våra frågor om rättvisa och mångfald. Bevaka så avdelningen tar beslut som resulterar i ökad jämställdhet. Delta i förtroendevaldaträff ca 1 gång/månad och 4 avdelningsmöten/år.

46 Jämställdhetsansvarig
Utbildningar för uppdraget Medlemsutbildning Förbundskursen


Ladda ner ppt "För fackligt förtroendevalda i avdelningarna"

Liknande presentationer


Google-annonser