Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Amerikansk fotboll i skolan RIG,NIU

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Amerikansk fotboll i skolan RIG,NIU"— Presentationens avskrift:

1 Amerikansk fotboll i skolan RIG,NIU
Mats Hagsten

2 Elitidrott på gymnasiet
Kombinationen elitidrott och utbildning är ett viktigt fundament i den svenska idrottsmodellen. Det svenska konceptet handlar om att skapa ”Vinnare i det långa loppet” och att varje idrottare ska kunna MÅ och NÅ toppen under och efter avslutad karriär.  Varje elitidrottare ska ges möjligheter och inspireras att göra en fullgod satsning mot nationell och internationell elit. Lika viktigt är att det skapas goda förutsättningar att kunna kombinera denna satsning med att kunna tillgodogöra sig en gymnasieutbildning.  Det är få förunnat att kunna leva på sin idrott för resten av livet. Det sociala perspektivet är lika viktigt och det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.  Det finns två olika möjligheter för de elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet:  

3 Skillnad på RIG och NIU Gemensamt för både riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) är ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700p. Den idrottsliga och studiemässiga antagningen följer samma principer. Huvudman för RIG och NIU kan vara både kommun och enskild huvudman. Det som särskiljer RIG och NIU är att RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och att eleverna får inackorderingsstöd. NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på den aktuella NIU-orten så garanteras inte en förstahandmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand.  För kommunala huvudmän kan det dock finnas ett frivilligt samverkansavtal vilket kan, om både hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ge eleven rätten till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd.

4 Vem beslutar

5 Vem ansvara för RiG Riksidrottsgymnasieverksamheten (RIG) bedrivs genom fyra samverkande parter: Riksidrottsförbundet (RF) föreslår Skolverket vilka kommuner/enskilda huvudmän och idrotter som får anordna RIG, samt antalet elevplatser för respektive RIG. RF fördelar också statsbidrag till huvudmännen. RF följer upp och utvärderar kvaliteten RIG. Skolverket har övergripande ansvar för all gymnasieutbildning, vilket inkluderar specialidrottsämnet samt slutgiltigt godkänner vilka huvudmän och idrotter som blir anordnare av RIG. Kommunen eller enskild huvudman (huvudman) är anordnare av, och ansvarig för, RIG. Huvudmannen leder och organiserar verksamheten, i viss samverkan med berört Specialidrottsförbund (SF). Specialidrottsförbunden (SF) I samverkan med huvudman arbetar SF med att utveckla och följa upp RIG-verksamheten, anställning av tränare och antagningsprocessen till RIG.

6 Vem ansvara för niu Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) bedrivs genom fyra samverkande parter: Riksidrottsförbundets (RF) roll är att vara stöd åt specialidrottsförbunden (SF), men har inget formellt uppdrag. Uppdraget skiljer sig således från det för riksidrottsgymnasierna (RIG). Skolverket har övergripande ansvar för all gymnasieutbildning, vilket inkluderar ämnet specialidrott. De godkänner också vilka kommuner/enskilda huvudmän och idrotter som blir anordnare av NIU. Kommunen eller enskild huvudman är anordnare (huvudman) av, och ansvarig för, NIU. Specialidrottsförbunden (SF) I samverkan med huvudman arbetar SF med att utveckla och följa upp NIU-verksamheten, anställning av tränare samt med antagningsprocessen av elever till NIU.

7 Ämnet specialidrott Specialidrottsämnet syftar till att utbilda och utveckla ungdomar till elitidrottare. Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling samt förmåga att planera, genomföra och utvärdera tränings- och tävlingsverksamhet. Ämnet specialidrott är både teoretiskt och praktiskt. Förutom själva idrottsutövandet får eleverna också kunskap om träning och vad som krävs för att öka prestationsförmågan. Specialidrott får bara ges på riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Specialidrott får ingå med 200 poäng i programfördjupningen och 200 poäng i det individuella valet. Ämnet kan dessutom läsas som utökat program med 300 poäng men förutsätter en individuell bedömning och rektors beslut.

8 Saff åtaganden mot RF för rig

9 ekonomi rig Riksidrottsförbundets bidrag till RIG RF fördelar statens stöd till riksidrottsgymnasier. Syftet med stödet är ”merkostnader för ämnet specialidrott”. Det ska alltså kompensera de ökade kostnader som ämnet specialidrott kan innebära för anordnande huvudman. Bidraget benämns också tränarbidrag och utbetalas till berörd huvudman. Under dimensioneringsperioden är stödet utformat enligt nedan. Bidraget avser kronor per elev och läsår.

10 Ekonomi rig Totalt RF bidrag läsår 2017/2018 750 000kr
SAFF bidrag 2017 blev kr till Studiebesök och Combine på Bosön Beloppen ovan är öronmärkta för ”merkostnader i ämnet specialidrott”, träningskostnader, rehab, kläder, gymkort, oboy & frukt efter träning, externa föreläsare och tränare etc. Krav från RF, lärarna/tränarna är tillsvidareanställda av kommunen, deras löner tas från skolans/kommunens budget

11 Ekonomi NIU Rekommenderas av SKL, beloppet är tillägg per elev i lagidrott per läsår, några exempel från den interkommunala prislistan 2017 Jämtland: kr Uppsala: kr Storstockholm: kr Örebro: kr Eskilstuna: kr Göteborg: kr Ovan belopp skall täcka alla kostnader som en NIU elev har i specialidrott, träningskostnader och lönekostnader för lärare

12 Antagning och urval Antagningen till riksidrottsgymnasierna (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) sker genom två ansökningsprocesser; dels en idrottslig, dels en skolmässig. Båda regleras av gymnasieförordningen.  Av gymnasieförordningen framgår att vid urval till en riksrekryterande idrottsutbildning ska den elev som anses ha bästa förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde vid urval till utbildningen. Riksidrottsförbundet (RF) har tagit fram riktlinjer för antagning till RIG och NIU. Det är dock varje huvudman som i samverkan med specialidrottsförbund (SF) ansvarar för antagningsprocessen.  Eleven ska senast i slutet av januari ges besked om denne är idrottsligt meriterad till programmen gäller samma föreskrifter som för gymnasieskolan i övrigt. Först när eleven är antagen både idrottsligt och till gymnasieprogrammet är eleven slutligt antagen för att börja på RIG/NIU.

13 Skolverkets översyn Skolverket har under 2017 genomfört en översyn av de gymnasiala idrottsutbildningarna dvs. RIG och NIU. Översynen ska mynna ut i en hemställan till regeringen i slutet av året med syfte att få till en utredning av hela idrottsgymnasiesystemet. Skolverket belyser i sin översyn ett antal problematiska områden och menar bl.a. att systemet brister när det gäller likvärdighet och rättssäkerhet för eleverna. RF, SF, SKL och utvalda huvudmän har givits möjlighet att komma med inspel. Även Skolinspektionen har bidragit med sina synpunkter. RF har sedan mitten av 1990-talet regeringens uppdrag att dimensionera RIG- verksamheten och att fördela statliga medel till de huvudmän som har RIG. När det gäller NIU, som funnits sedan 2011, finns inget motsvarande ekonomiskt bidrag. Dimensioneringen och tillstyrkan av NIU är dessutom ett ansvar för respektive SF och RF har här inte något övergripande uppdrag. Eleverna på RIG och NIU, ca 9000, läser alltså samma ämne men det är enbart de huvudmän som är RIG som får statligt stöd för merkostnaderna i ämnet specialidrott. Vidare ges eleverna på RIG möjlighet till förstahandsmottagning samt inackorderingstillägg, något som inte finns reglerat för NIU. Detta medför sannolikt skilda förutsättningar för att bedriva en likvärdig och rättssäker utbildning.

14 Hur ser NIU ut idag Södra Mellan/Norra Kristianstad startar HT18
Malmö har tagit kontakt Mellan/Norra Uppsala Arlanda Solna starta HT18 Örebro Karlstad har tagit kontakt

15 Vision amerikanskfotboll i skolan
Alla Amerikanskfotbollsungdomar som vill skall ges möjlighet att kunna kombinera träning och studier på såväl elit- som breddnivå. Alla amerikanskfotbollsungdomar skall ges samma förutsättningar till fysiskutveckling för att kunna ta sig till landslagen och nå dess krav Handboll och Innebandy har båda +30 NIU skolor i landet, syftet är att finns det en förening så skall det finnas ett NIU för de unga utövare som vill göra en extra satsning i samband med studier Vi har får många vita fläckar i förhållande till våra utövare och geografi Alla gymnasieskolor/kommuner kan söka, dvs alla orter som har en förening i SAFF Kravet är ett gym och 3 pass i veckan i syfte att fylla SAFFs kapacitet och kravprofiler 3 obligatoriska testdatum per år Amerikans fotboll tränas med klubblaget på orten utanför skoltid Årlig NIU konferens med ansvariga tränare om fysiskutveckling Tätt samarbete med förbundskaptener, förbundets fysanvarig och LLK

16 Frågor

17 Söka information http://www.svenskidrott.se/elitidrottpagymnasiet/
nasieskola/program-och-utbildningar/godkanda-utbildningar nasieskola/program-och-utbildningar/idrottsutbildningar


Ladda ner ppt "Amerikansk fotboll i skolan RIG,NIU"

Liknande presentationer


Google-annonser