Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KAPITEL 15 Bokföring och balans.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KAPITEL 15 Bokföring och balans."— Presentationens avskrift:

1 KAPITEL 15 Bokföring och balans

2 Affärshändelser Allt av ekonomiskt intresse som händer i ett företag.
KAPITEL 15 Affärshändelser Allt av ekonomiskt intresse som händer i ett företag. Verifikation Ett kvitto eller en faktura som visar att en affärshändelse har ägt rum.

3 Bokföringslagen Bokföringsskyldigheten innebär bland annat att:
KAPITEL 15 Bokföringslagen Bokföringsskyldigheten innebär bland annat att: alla affärshändelser ska bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning det ska finnas verifikationer till alla noteringar i bokföringen företaget ska årligen upprätta ett bokslut som visar företagets resultat och ekonomiska ställning alla verifikationer och bokföringsböcker ska sparas i minst sju år.

4 KAPITEL 15 Balansräkning

5 Dubbel bokföring En teknik som: – funnits sedan 1400-talet
KAPITEL 15 Dubbel bokföring En teknik som: – funnits sedan 1400-talet – användes av sjöfarare i Venedig – är användbar över hela världen – har ett inbyggt kontrollsystem.

6 Konto En plats eller en adress där affärshändelser noteras. T-konton
KAPITEL 15 Konto En plats eller en adress där affärshändelser noteras. T-konton Ett bra hjälpmedel när man ska lära sig att bokföra. Används inte i praktiken. Ser ut som ett T.

7 Dubbel bokföring En verifikation bokförs:
KAPITEL 15 Dubbel bokföring En verifikation bokförs: – dels på ett eller flera kontons debetsida (vänster sida) – dels på ett eller flera kontons kreditsida (höger sida)

8 KAPITEL 15 Dubbel bokföring

9 KAPITEL 15 Dubbel bokföring

10 KAPITEL 15 Saldo Skillnaden mellan ett kontos debetsida och kreditsida kallas saldo. Om debetsidans belopp är störst kallas det debetsaldo. Om kreditsidans belopp är störst kallas det kreditsaldo.

11 Sammanställning av en balansräkning
KAPITEL 15 Sammanställning av en balansräkning

12 Balansräkning i rapportform
KAPITEL 15 Balansräkning i rapportform

13 KAPITEL 15 Öppningsbalans Vid en företagsstart görs en sammanställning över företagets: tillgångar eget kapital och skulder Dessa belopp förs över till det kommande året och kallas för ingående balanser (IB).

14 Ingående balans Vid årets slut finns: – tillgångar
KAPITEL 15 Ingående balans Vid årets slut finns: – tillgångar – skulder och eget kapital Dessa belopp förs över till det kommande året och kallas för ingående balanser (IB).


Ladda ner ppt "KAPITEL 15 Bokföring och balans."

Liknande presentationer


Google-annonser