Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

GMV är en centrumbildning som är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "GMV är en centrumbildning som är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet…"— Presentationens avskrift:

1

2 GMV är en centrumbildning som är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet…
(organisatoriskt placerat direkt under respektive rektor)

3 HÅLLBAR UTVECKLING FORSKNING UTBILDNING SAMVERKAN
...och har till uppgift att arbeta för att främja forskning, utbildning och samverkan inom miljö och hållbar utveckling.

4 GMV skapar samverkan för att generera och nyttiggöra kunskap om miljö och hållbar utveckling.
GMV:s verksamhetsidé

5 För att ta sig an utmaningar inom området miljö och hållbar utveckling behövs samverkan mellan många olika vetenskapliga discipliner. GMV utgör en neutral plattform för samverkansprojekt GMV utgör en mötesplats – både mellan forskare från olika ämnesområden, och mellan aktörer från forskning, näringsliv och samhälle. PLATTFORM MÖTESPLATS

6 GMV:S ROLL INITIERA KATALYSERA DRIVA KOORDINERA STÖDJA ADMINISTRERA
GMV:s roll är att Katalysera, initiera, driva, samordna, administrera, stötta , kommunicera……… tvärvetenskapliga projekt och satsningar inom miljö och hållbar utveckling. På så sätt skapa och underlätta samverkan inom miljö och hållbar utveckling både inom lärosätena och med aktörer utanför universitetsvärlden, samt nyttiggöra forskning inom miljö och hållbar utveckling. KOMMUNICERA NYTTIGGÖRA

7 VISIONER & MÅL 2014-2018 – GMV, CHALMERS, GÖTEBORGS UNIVERSITET
Göteborgs universitets Vision 2020: Med kvalitetsdriven forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö, uttalat samhällsansvar och globalt engagemang bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Chalmers – för en hållbar framtid. FORSKNING UTBILDNING SAMVERKAN INTERN MILJÖ CHALMERS: GU: CHALMERS: GU: CHALMERS: GU: CHALMERS: GU: Excellent forskning Ökat genomslag för Chalmers publikationer Ökad Inter-nationell attraktionskraft. Forskning som påverkar Mångvetenskapligt samarbete. Internationellt ledande forskningsmiljöer. Utbildning i världsklass Utveckla pedagogik och kvalitet. Utveckla student-rekryteringen. Utbildning som förnyar Hög kvalitet, vetenskaplig och konstnärlig. Internationell profil. Effektivt nyttggörande Tydligt värde-skapande entreprenöriellt universitet. Fler långsiktiga samverkans avtal. Samverkan som utvecklar Stark attraktions-kraft som samarbetspartner. Engagerat samverkans-arbete. Utmärkt intern miljö Effektivare verksamhetsstöd. Utveckla ledarskapet. Arbetsmiljö som inspirerar Öka attraktivitet som arbetsplats. Aktivt ledarskap och stärkt del-aktighet. GMV bidrar till att Chalmers och Göteborgs universitet ska nå sina visioner. GMV skall öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet inom och mellan Chalmers och Göteborgs universitet, så att fler forskare hittar nya angreppssätt och skapar ny/fördjupar samverkan för att bidra till en hållbar utveckling. GMV skall förbättra utbildningssamarbetet inom och mellan Chalmers och Göteborgs universitet, genom att öka inslagen om miljö och hållbar utveckling inom grund och forskarutbildning. GMV skall öka och förbättra Chalmers och Göteborgs universitets strategiska samverkan med externa aktörer, för att nyttiggöra och generera kunskap om miljö och hållbar utveckling. GMV skall utveckla sitt ledarskap och därigenom förbättra verksamhetsstödet.

8 Den vetenskapliga basen för GMV:s arbete utgörs av GMV:s nätverk som består av…

9 medlemmar från näringsliv, myndigheter och organisationer
500 forskare inom miljö och hållbar utveckling vid Göteborgs universitet och Chalmers + medlemmar från näringsliv, myndigheter och organisationer …ungefär 500 forskare och forskarstuderande inom miljö och hållbar utveckling vid Göteborgs universitet och Chalmers, som tillsammans representerar de flesta ämnesområden, från samhällsvetenskap och humaniora till naturvetenskap och teknik. I nätverket finns också medlemmar som är verksamma inom till exempel näringsliv, myndigheter och organisationer, och som är intresserade av vad som händer inom miljö och hållbar utveckling vid de båda lärosätena. För forskare inom miljö och hållbar utveckling i Göteborg ett nätverk för informationsutbyte och samarbete. Forskarna i nätverket finns i en sökbar databas på GMV:s webbplats för den som söker expertis inom ett visst ämnesområde. Alla medlemmar får varje vecka GMV:s nyhetsbrev med nyheter och information om seminarier, utlysningar och annat som är på gång inom miljö och hållbar utveckling vid de båda lärosätena Medlemskapet är öppet och frivilligt.

10 I GMV:s verksamhet är samverkan en röd tråd; det handlar om samverkan över institutions-, fakultets- och/eller organisationsgränser. GMV tar egna initiativ till samverkan men initiativet kommer också många gånger från forskare i GMV:s nätverk eller utifrån. SAMVERKAN

11 FORSKNING Initiera och stödja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten
Aktiviteter för forskare i GMV:s nätverk Samordna och stödja tvär-vetenskapliga forskarskolor Forskarstudieplaner i miljövetenskap FORSKNING EXEMPEL: När det gäller forskning arbetar GMV med att initiera och stödja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten, till exempel genom att bidra i processer inför tvärvetenskapliga forskningsansökningar och kunna stå för administrativt stöd, projektledning, kontaktskapande arrangemang och liknande. GMV ordnar aktiviteter för forskare i GMV:s nätverk, till exempel forskarluncher kring tvärvetenskapliga frågeställningar. GMV driver och samordnar tvärvetenskapliga forskarskolor inom miljö och hållbar utveckling: - Forskarskolan Miljö och Hälsa, ett samarbete mellan GU, Chalmers och VGR med 24 doktorandprojekt som ämnesmässigt finns i skärningsytan mellan miljö och hälsa och har fokus på nyttiggörande. - Forskarskolan Atmosfär och Miljö (vid Göteborgs Atmosfärsvetenskapliga Centrum, GAC) - Forskarskola i miljövetenskap på Chalmers GMV är också plattform för Göteborgs Atmosfärsvetenskapliga Centrum (GAC) och Centrum för forskning om arbete och sysselsättning GMV bedriver ingen egen forskning.

12 Främja implementering av hållbar utveckling i grundutbildningen
Internationellt studentutbyte Studentdagen Hållbarhet UTBILDNING OCH LÄRANDE EXEMPEL: När det gäller utbildning och lärande arbetar GMV för att främja utveckling och implementering av hållbar utveckling inom grundutbildningen vid Göteborgs universitet och Chalmers, till exempel genom kompetensutveckling och stöd för lärare i att intergrera hållbar utveckling i utbildningen. GMV arbetar också för ökat internationellt studentutbyte inom miljö och hållbar utveckling, till exempel mellan Chalmers/Göteborgs universitet och Indian Institute of Technology Delhi (inom ett samarbete mellan de tre lärosätena kring urban mobiltet och hälsa). Målet på sikt är delade läroplaner/shared curricula. GMV arrangerar Studentdagen Hållbarhet, en dag för studenter vid Göteborgs universitet och Chalmers som syftar till att inspirera studenter att engagera sig för hållbar utveckling såväl i sin utbildning som i sin vardag. Ytterligare exempel kring på arbete med lärande för hållbar utveckling: Verktygslådor som kan stödja och inspirera kursansvariga och lärare i att integrera hållbar utveckling i utbildningen på GU Konferensen WEEC2015 GMV bedriver ingen egen undervisning.

13 Samverkansprojekt med näringsliv och samhälle
Analys, utredningsarbete, rådgivning Förmedla kontakt mellan forskare i GMV:s nätverk och aktörer i omvärlden Föreläsningar, seminarier SAMVERKAN MED OMVÄRLDEN EXEMPEL: När det gäller samverkan med omvärlden finns ett antal samverkansprojekt med aktörer från forskning, samhälle och näringsliv som har GMV som plattform: - Klimatneutrala Godstransporter på väg (KNEG) - Swedish Life Cycle Center (CPM, tidigare Centrum för produktrelaterad miljöanalys) - Göteborg Action for Management of the Environment (GAME) GMV:s Miljöekonomi och policy-grupp som samverkar med myndigheter och organisationer och erbjuder analys, utredningsarbete, rådgivning och utbildningar för hållbar utveckling. De utgör tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, en helpdesk för SIDA inom miljö och klimat. GMV förmedlar kontakt mellan forskare i nätverket och omvärlden, till exempel genom att skapa forum där forskare inom hållbar utveckling kan möta andra intressenter. GMV anordnar föreläsningar och seminarier, till exempel Miljöperspektiv, en populärvetenskaplig föreläsningsserie som arrangeras i samverkan med Ekocentrum.

14 Katarina Gårdfeldt Föreståndare Thomas Pettersson Vice föreståndare
Anders Ekbom Ställföreträdande föreståndare GMV:s ledning. GMV:s kansli finns på Aschebergsgatan 44 i Göteborg - besök oss gärna där… Patrik Alm Administrativ chef Camilla Nygren Ekonom Mikael Östblom Kommunikationsstrateg

15 …och besök oss gärna på webben! Mer information om GMV:s verksamhet samt pågående projekt och satsningar. Möjlighet att söka i och anmäla sig till GMV:s nätverk. Kontaktuppgifter.

16 TACK Tack


Ladda ner ppt "GMV är en centrumbildning som är ett samarbete mellan Chalmers och Göteborgs universitet…"

Liknande presentationer


Google-annonser