Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kapital-förvaltning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kapital-förvaltning."— Presentationens avskrift:

1 Kapital-förvaltning

2 Olika sätt att bedriva kapitalförvaltning
Extern eller intern förvaltning Extern eller intern analys Aktiv eller passiv förvaltning Få eller många tillgångsslag Alecta har valt att förvalta samtliga innehav ”in-house” där det vanliga snarare är att lägga ut en del av sin förvaltning hos andra aktörer, så kallad extern förvaltning. Aktiv förvaltning baseras på egen analys av placeringstillgångar och marknader och syftar till att genom aktivt risktagande jämfört med placeringar enligt benchmark uppnå en högre avkastning än benchmark (meravkastning). Passiv förvaltning sker utan inslag av egen analys och syftar till att hålla en portföljsammansättning som i praktiskt möjligaste mån överensstämmer med benchmarks sammansättning för att därigenom uppnå en avkastning som överensstämmer med benchmark Alecta har långa åtaganden och kan därmed bokstavligen vara långsiktiga i sina placeringar. Det innebär också att vi inte behöver stressa upp oss över kortsiktig volatilitet. Alecta söker relevanta investeringar i förhållande till Alectas storlek baserar beslut på fakta och konservativa antaganden investerar i bolag/verksamheter som vi förstår och har förtroende för. Detta i kombination med att vi inte är en passiv förvaltare leder till att vi har relativt få men stora innehav.

3 Typisk tillgångsfördelning
”Modern” traditionell försäkring Traditionell försäkring Alecta Optimal Pension, Alectas premiebestämda produkt, garanterar premien tillbaka. I praktiken innebär det att det är den försäkrade som bär en stor del av risken och pension blir avhängig hur väl Alecta kan få premierna att växa. Till följd av att garantin är relativt låg har vi ”råd” att hålla en hög aktieandel. Det är vår ”nya” produkt och den produkt med störst tillväxt. Vi har klumpat ihop övriga tillgångar och kallar det här för förmånsbestämd försäkring. Där ingår såväl förmånsbestämd ålderspension samt sjuk- och livförsäkring. I den förmånsbestämda ålderspension garanterar Alecta en pension givet lönen, en förmån, och där vi har som ambition att inflationssäkra utgående pensioner. Till följd av en relativt hög garanti kan vi inte hålla en lika hög aktieandel som i Alecta Optimal Pension.

4 Exempel på aktieinnehav
Svenska innehav Ericsson Nordea Volvo HM Atlas Copco Utländska innehav Google Nestlé BP ABB Coca Cola Alectas aktieportfölj omfattar ca 285 mdr SEK och på aktieavdelningen arbetar 13 personer och de ansvarar för hela investeringsprocessen av aktier. Det innebär att Alectas egna analytiker letar aktivt upp ’bra’ bolag, de lämnar en rekommendation till våra egna förvaltare som beslutar om köp i bolaget och Alectas egna aktiehandlare lägger ut instruktioner om köp i marknaden. Vi handlar främst aktier i svenska, europeiska och amerikanska bolag. Det beror på att dessa marknader är väl kända för oss och Alectas syn är att det är gynnsamt att känna till marknaden, företagskulturen mm som man investerar aktier i. Vi vill känna till så mycket som möjligt om vilka risker och möjligheter som finns med varje enskild investering. Fokus på utvecklade marknader - indirekt exponering på utvecklingsmarknader.

5 Exempel på ränteinnehav
Statsobligationer Bostadsobligationer Lån till kommuner Företagsobligationer Ränteportföljen är vårt största tillgångsslag – runt 350 mdr kr. Traditionellt brukar räntebärande portföljer bestå av statsobligationer, som Alecta har ”bara” ca hälften placerat i statspapper. Istället lånar vi ofta ut pengar till företag, genom så kallade företagsobligationer. Då får vi lite mer betalt. Det är också i ränteavdelningen som valutakurssäkring sker av våra innehav samt ansvar för vår finansiella strategi.

6 Exempel på fastighetsinnehav
Kontor Bostäder Köpcentrum Industrifastigheter ca 50 mdr SEK. Stor andel butiker och kontorsfastigheter men även direktägda fastigheter. Vi är använder oss också av Joint Ventures, där vi tillsammans med en annan part finansierar olika fastighetsbyggen, med ICA som vi tillsammans äger flera ICA Maxibutiker. Exempel på fastigheter vi äger är: Vattenfalls gamla huvudkontor blir hyresrätter Butiksfastighet i Ascot, England WTC, Stockholm

7 Exempel på alternativa investeringar
Private Equity Hedgefonder Råvaror Lån Infrastruktur ca 50 mdr SEK. Stor andel butiker och kontorsfastigheter men även direktägda fastigheter. Vi är använder oss också av Joint Ventures, där vi tillsammans med en annan part finansierar olika fastighetsbyggen, med ICA som vi tillsammans äger flera ICA Maxibutiker. Exempel på fastigheter vi äger är: Vattenfalls gamla huvudkontor blir hyresrätter Butiksfastighet i Ascot, England WTC, Stockholm.

8 Hållbarhet Centralt för livbolag - pensioner är långa åtaganden
Exempel på strategier: Innehav måste följa internationella konventioner Exkludering av vissa branscher Påverkan genom dialog, röstning på årsstämmor och/eller via valberedningar Alecta är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen och en av Sveriges största fastighetsägare. Det innebär ett stort ansvar och möjlighet till påverkan på det hållbarhetsarbete som bedrivs av de bolag och fastigheter vi investerar. Alecta har en Etikpolicy som utgår från konventioner som Sverige som land har skrivit under.

9 Kapitalförvaltning - sammanfattning
Det finns olika sätt att bedriva kapitalförvaltning Vanliga tillgångsslag är aktier, räntebärande, fastigheter och s.k. alternativa investeringar Hänsyn till hållbarhet är central för livbolag


Ladda ner ppt "Kapital-förvaltning."

Liknande presentationer


Google-annonser