Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Våra glansdagar är framför oss!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Våra glansdagar är framför oss!"— Presentationens avskrift:

1 Våra glansdagar är framför oss!

2 Vårt uppdrag styr vår verksamhet
§ 1 Syfte Studieförbundet Vuxenskolan (SV), ideell förening, har till uppgift att organisera och främja en partipolitiskt och religiöst obunden studie- och folkbildningsverksamhet i syfte att ge människor möjligheter att utvecklas. SV ska verka för att utveckla samhället utifrån demokratiska, humanistiska, jämställda och ekologiska ideal formulerade i av förbundsstämman fastställt idéprogram. SV ska tillhandahålla en bred folkbildnings- och utbildningsverksamhet till dels allmänheten, dels grundorganisationerna, övriga medlemsorganisationer och samverkande organisationer samt erbjuda mötesplatser för att skapa engagemang i angelägna samhällsfrågor. Organisera och främja folkbildningsverksamhet i syfte att ge människor möjligheter att utvecklas.

3 Vad säger stadgarna? SVs basorganisation utgörs av avdelningar.
Förbundet har till uppgift att stödja grundorganisationer, övriga medlemmar och samverkande organisationer på riksnivå samt att vara ett stöd för SVs avdelningar samt att svara för kontakter med nationella /internationella myndigheter, organisationer och institutioner. Avdelning ska verka i enlighet med SVs stadgar och program samt på ett effektivt sätt, och i enlighet med av anslagsgivarna och SV uppställda kriterier, använda de samhällsmedel som ställs till verksamhetens förfogande. Förbundet ska också stödja och samordna utvecklingsarbetet i avdelningar. Avdelning ska organisera både lokal och regional verksamhet.

4 Pågående processer Förbundsstämma – idé, värdegrund o vision
Organisationskultur, Ledarskap – medarbetarskap, varumärke Öka externa intäkter, affärsutveckling Ekonomiska rutiner och verktyg Utveckling gällande SVs samverkande arbetsformer, rutiner och organisering. Digitalisering

5 De tre processerna Värdegrund
Studieförbundet Vuxenskolan hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. Vision Studieförbundet Vuxenskolans vision är en värld som präglas av hållbar utveckling. Genom att öka alla människors inflytande och delaktighet, stärker vi demokratin. Vi är mångfaldens studieförbund som ger varje människa möjligheter att växa. Vi är den mest pådrivande och engagerade lokala kraften för utveckling av föreningsliv, kultur och samhälle.

6 Utveckling av samverkande arbetsformer
Förbättra erfarenhetsutbyte, öka spridning av kompetens, lärdomar och goda exempel. Bli mer effektiva och få bättre spridning och samordning. Inrätta nationella utvecklingsgrupper Inrätta nationella råd Formalisera och utveckla de ämnesspecifika nätverken Tydliggör förutsättningar för specifika arbetsgrupper

7 Nationella utvecklingsgrupper
Bestå av runt åtta representanter från avdelningarna samt en samordnare från förbundskansliet. Till varje utvecklingsgrupp knyta nätverk*. Utvecklingsgruppernas uppdrag; att driva utveckling inom respektive område genom omvärldsanalys, samordning, informationsöverspridning och erfarenhetsutbyte. Gruppen kan tänkas genomföra ca2 träffar årligen och däremellan kontakt via web.

8 Nationella utvecklingsgrupper, möjliga områden?
Grundorganisationerna; LRF, C, L samt de politiska partierna KD, MP.  Föreningsutveckling samt medlems- och samverkande organisationer. Funktionsnedsättning, samt angränsande organisationer. Integration (inkluderar asylverksamhet). Senior, SPF Musik och unga. (inkl. Unga med psykisk ohälsa) Allmänmarknad, kampanj och kommunikation Uppdrag, affärsutveckling och projekt

9 Ansvarsfrågor Ökat ansvar och inflytande till avdelningsnivå.
Varje medlem i gruppen bör ha ansvar för att bidra in i gruppens arbete, dela med sig av erfarenheter och att kommunicera med övriga kollegor på övriga avdelningar. Samordnaren bör ha ett särskilt ansvar för genomförande, att tillse att följa SVs policy- och kvalitetskrav samt samordna med enhetschef, ledningsgrupp och övriga på förbundskansliet. Samordnaren bör inhämta och sprida relevant material samt tillse att informationsspridning och kontakter fungerar smidigt för gruppen.

10 Nationella råd Bland grund-, medlems- och samverkande organisationer finns mycket erfarenhet, kunskap och kompetens som vi kan ta vara på för olika fokusområden. Vi bör även sträva efter att på olika sätt inkludera ytterligare organisationer vars kompetens vi behöver, och som kan utveckla oss och folkbildningen. Samordnaren för respektive område samlar utsedda råd tillsammans med någon/ några avdelningsrepresentanter. Funktionsnedsättning Forskningsråd

11 Formalisera och utveckla de ämnesspecifika nätverken?
Hantverk, konst och design. Kommunikatörsnätverk Hälsa och välbefinnande, ohälsa. Uppdrag och affärsutveckling Projekt Samhälle och miljö. Etik och genomlysning Cirkelledare Kvalitet Funktionsnedsättning Gustav Musik Politiska partierna Unga Integration Föreningsutveckling Representanter från varje avdelning. Erfarenhetsutbyte och informationsöverspridning främst via digitala plattformar

12 Tydliggöra förutsättningar för specifika arbetsgrupper?
Över tid kan olika former av specifika utvecklingsbehov uppstå som är begränsade i tid och omfattning. Det bör tydliggöras när ett sådant arbete övergår i nationellt uppdrag och interndebitering ske. En samlad bild över nätverk och grupper bör finnas på vår webplats.

13 Frågor Är förslag om mer tydlig samordningsstruktur på rätt väg? Vad är viktigast att tänka på om liknande förändringar genomförs? Fallgropar? Hur beräkna och finansiera kostnader och arbetstid för medlemmar i grupper? Gränsdragningar? Interndebitering och/ eller schablon?

14 Frågor Ska medlemmar i utvecklingsgrupper utgå från en regional geografisk struktur med ansvar att sprida vidare och förankra med andra avdelningar i respektive region? Eller utses efter intresse och kompetens med ansvar att sprida vidare till övriga avdelningar? Ska det finnas ordförande eller sammankallande och vem ska vara det? Avdelningsrepresentant eller samordnaren fr FK? Vilka områden ska det skapas utvecklingsgrupper, råd, nätverk för? Vilka områden behöver INTE grupper, råd, nätverk?

15 Inspel till budgetberedningsgruppen
Den totala/sammantagna ekonomiska förutsättningarna för hela SV där intäktsmas-san uppgår till ca 750 miljoner kronor och statsbidraget utgör ca 337 mkr Del av statsbidraget som ska avsättas till nationell nivå, serviceavgift och gemensam utvecklingsresurs Höja effektiviteten i SV genom gemensamma insatser, exempelvis gemensamma redovisningsrutiner och/ eller att alla avdelningar ingår i redovisningscentralen och att den då bekostas direkt via avlyft från statsbidraget.

16 Från ett studieförbund i mängden till en lysande stjärna som förnyar folkbildningen i Sverige.


Ladda ner ppt "Våra glansdagar är framför oss!"

Liknande presentationer


Google-annonser