Brukningsavgifter År 2015. Brukningsavgifter Varje år betalar du som abonnent en fast avgift och en avgift per bostadsenhet. Dessutom betalar du för det.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Stockholm Selections Stockholms Södra Skärgård
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Ensize och EDOC Martin Jansson Ensize AB
Informationsmöte om detaljplanering av Raksta, etapp 8
I begynnelsen var grus…. Grus som Nettan jämnade till.
Axamo Östra Fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp,
BENGTSFORS KOMMUN PLANERING AV OMRÅDEN FÖR LANDSBYGDSUTVECKLING.
Presentation av OnTag Voucher
Boo Fotbollsförening - en förening att vara stolt över Boo FF vill tacka er för året och önska er alla ett riktigt skönt avslut på 2013 Vinterträningen.
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Intressegruppen för Bredband i Sköllersta
Bilpool Fördelar Bilpool är det smarta och ekonomiska sättet för privatpersoner att få tillgång till nya, bensinsnåla, säkra och bra försäkrade bilar som.
Information EFS-gården 27 oktober 2010
INFORMATIONSTRÄFF 2/
Nyckeltal Vatten och avlopp (VA)
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
VAD KOSTAR LÅNET? INTRODUCERA KAPITLET
Boo FF vill tacka er för året som gått och önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vinterträningen är igång, planerna var vita i måndags men är nu.
vi revolutionerar bokning av vård
VA-PLAN Nynäshamns kommun
VA-PLAN Nynäshamns kommun
Behövs det pengar? Byteshandel.
Studentbostadsnäten - Ytterst ett ”politiskt” beslut (samma anslutningsmöjligheter för alla?).
LTA (lätt tryck avlopp)
:45 Roslagsvatten Information om VA-installation och VA-avgift för attefallshus Mikael Algvere, Affärsområdeschef VA Tid Kostnad.
Lyssna på dubbelteckning 1
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Vart tar pengarna vägen?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Fiber i Bråbacka (?)
Sveriges Kommun Det här är vår presentation om Sveriges kommun.
Anslutningspris för fiber till villa
Vad kostar lånet?. Fula knep Varför betala i dag - när man kan betala i morgon?
Boendekostnadskalkylen - en viktig del i marknadsföringen.
Välkomna ! Välkomna ! till Informationsmöte om detaljplanering av Nyfors.
Välkomna ! Välkomna ! till Informationsmöte om detaljplanering av Ugglevägen etapp 9 Brevik.
Samband och förändring
Gemensamma anordningar Vägar och lokala grönområden VA Vatten och Avlopp (VAD) Fjärrvärme El Tele Fjärrvärme mm.
En mobil växel olik alla andra
Medlemsmöte 11 juni 2015.
Senior-ekonomi Välkommen till Skatteverkets del av Senior-Ekonomi. Avsnittet är tänkt att hållas på ca 55 minuter. Vi går igenom hur pension och lön beskattas.
Torsvifiber.se. Torsvi socken 147 fastigheter Ca 40 fastboende Drygt 140 fritidshus 106 medlemmar i Torsvi fiber ekonomisk förening.
NattklubbEventRestaurang. Informera och Marknadsför NattPasset.se NattPasset appen.
Välkomna till medlemsmöte Bostadsrättsföreningen Tingdammen
Ing behållning årets början187 Intäkter Bidrag vägar143 Övriga intäkter 30 Uttaxering240 Summa413 Kostnader Drift sommar 270 Drift Vinter 120 Övriga kostnader.
Från hyresrätt till bostadsrätt. Förberedelse Registrera förening Göra intresseanmälan till Svenska Bostäder.
Varför fiber? -Framtida vårdtjänster -E-hälsa -Nattövervakning via Kameror -Trygghetslarm -Billigare tjänster -Snabbare internet -Bättre TV -Jobba och.
Sida 1 Så ser svensken på fritidshus 2007 Synovate Temo för Nordea Anna Bäcklund
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet.
Rolf Larsson Saleby-Härjevad VA. Hur börja? Inventera intresse Inventera kompetenser Grovplanering – sträckning, ekonomi.
KOSTNADER Anläggningsavgifter
Utbyggnad av vatten- och spillvattenledningar i Bergshamra
Utäng Anslutning av privata fastigheter till kommunal VA-anläggning.
Att rita en funktion i ett koordinatsystem
Avräkning Avräkning sker mellan maj ett år till maj nästa år.
VA-utbyggnad i Horna.
Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Skärsta
Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva samt Svartskär/Lisselbo
VA-utbyggnad Marbäck NF + RK Se mer på hemsidan
Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär
LTA (lätt tryck avlopp)
Arrendeavtal Avgiften är olika för om man bor på området permanent eller använder det för sommar-boende. Full avgift för permanentboende är.
Utbyggnad av vatten- och spillvattenledningar i Bergshamra
VA-utbyggnad i Yngsjöstrand
I områden utan kommunal dagvattenhantering 2016
Utbyggnad av vatten- och spillvattenledningar i Bergshamra By
Vägval Älgö - Analys av genomförande och risker
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Rotary Doctors Sweden 30 år Upprop 3:e kvartalet 2018
Kommunalt VA Hansarp/Skärsboda
Presentationens avskrift:

Brukningsavgifter År 2015

Brukningsavgifter Varje år betalar du som abonnent en fast avgift och en avgift per bostadsenhet. Dessutom betalar du för det vatten du använder. Storleken på avgifterna beror på om du har dragit in vatten i huset eller bara har en tappkran på tomten. Den beror också på om du har en egen brunn eller kommunalt vatten. 2 Brukningsavgifter Vatten och Avlopp Vatten indraget i huset Tappkran Kommunalt vattenEgen brunnKommunalt vatten Fast årlig avgift Avgift per bostadsenhet och år Summa Avgift per kubikmeter levererat vatten19,311,587,72

Brukningsavgifter Har du ett fritidshus och vill att kommunen ska stänga av och sätta på vattnet och sätta upp och ta ner vattenmätaren tillkommer fler avgifter. 3 Nedtagning av vattenmätare*400 Uppsättning av vattenmätare*400 Avstängning av vattentillförsel*1175 Påsläpp av vattentillförsel*1175 Summa3150 *kan bli billigare i Årsta Havsbad tack vare samordning. Det vet vi först i höst.

Brukningsavgifter För att du ska kunna uppskatta hur stora dina brukningsavgifter kommer att bli finns det i den här presentationen grafer. Graferna redovisar brukningsavgifterna beroende på vilken anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet du har, hur många ni är i huset och hur länge ni vistas där. Det finns även tabeller som visar samma sak som graferna. 4

Hur ska graferna tolkas? Exempel: Två personer har ett fritidshus där det finns kommunalt vatten i huset. De tillbringar 6 veckor om året i huset (pil 1). Brukningsavgiften kommer att bli 1174 kr om de har vattenmätare (pil 2). De kan vara 43 veckor i sitt fritidshus innan brukningsavgifterna för mätarabonnemanget blir dyrare än det mätarlösa alternativet (pil 3). 5

Vad blir dina brukningsavgifter? Om du har vatten indraget i huset: och har kommunalt vatten och är fritidsboende, läs sidorna och bor permanent, läs sidorna och har egen brunn och är fritidsboende, läs sidorna och bor permanent, läs sidorna Om du har tappkran på tomten: och har kommunalt vatten, läs sidorna och har egen brunn, så kommer du inte att ha några brukningsavgifter att betala till Haninge kommuns vatten- och avloppsavdelning. 6

Kommunalt vatten indraget i huset, fritidsboende Med vatten indraget i huset antas i beräkningarna att 1 person förbrukar 160 L vatten per dag. Det är en schablonsiffra och i verkligheten kan vattenförbrukningen variera mycket från person till person. Beroende på hur många veckor per år en person är i sitt hus så varierar den uppskattade kostnaden för vattenförbrukningen. För fritidsboende finns ett abonnemang där man betalar ett fast pris för 100 m3. Då behöver man inte sätta upp en vattenmätare. År 2015 är grundavgifterna 915 kr och 1 m3 vatten kostar 19,3 kr. (1 m3 = 1000 L). 7

Kommunalt vatten indraget i huset, fritidsboende, 1 person. 8

Kommunalt vatten indraget i huset, fritidsboende, 2 personer. 9

Kommunalt vatten indraget i huset, fritidsboende, 4 personer. 10

Kommunalt vatten indraget i huset, fritidsboende. 11 DagarVeckorVattenmätareUpp- och nedmontering av vattenmätare samt på och avstänging av vattenMätarlöst 100 m3 1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag)1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag) (kr)

Kommunalt vatten indraget i huset, permanentboende Med vatten indraget i huset antas i beräkningarna att 1 person förbrukar 160 L vatten per dag. Det är en schablonsiffra och i verkligheten kan vattenförbrukningen variera mycket från person till person. Beroende på hur många veckor per år en person är i sitt hus så varierar den uppskattade kostnaden för vattenförbrukningen. Bor du permanent vill vi att en vattenmätare monteras. Bara i yttersta undantagsfall kan ett 200 m3 mätarlöst abonnemang erbjudas under en begränsad tid. År 2015 är grundavgifterna 915 kr och 1 m3 vatten kostar 19,3 kr. (1 m3 = 1000 L). 12

Kommunalt vatten indraget i huset, permanentboende 13

Kommunalt vatten indraget i huset, permanentboende 14 DagarVeckorVattenmätare 1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag) (kr)

Vatten från egen brunn indraget i huset, fritidsboende Med vatten indraget i huset antas i beräkningarna att 1 person förbrukar 160 L vatten per dag. Det är en schablonsiffra och i verkligheten kan vattenförbrukningen variera mycket från person till person. Beroende på hur många veckor per år en person är i sitt hus så varierar den uppskattade kostnaden för vattenförbrukningen. För fritidsboende finns ett abonnemang där man betalar ett fast pris för 100 m3. Då behöver man inte sätta upp en vattenmätare. År 2015 är grundavgifterna 549 kr och 1 m3 vatten kostar 11,58 kr. (1 m3 = 1000 L). 15

Vatten från egen brunn indraget i huset, fritidsboende, 1 person. 16

Vatten från egen brunn indraget i huset, fritidsboende, 2 personer. 17

Vatten från egen brunn indraget i huset, fritidsboende, 4 personer. 18

Vatten från egen brunn indraget i huset, fritidsboende 19 DagarVeckorVattenmätare Upp- och nedmontering av vattenmätare samt på och avstänging av vatten 1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag)1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag)Mätarlöst 100 m3 (kr)

Vatten från egen brunn indraget i huset, permanentboende Med vatten indraget i huset antas i beräkningarna att 1 person förbrukar 160 L vatten per dag. Det är en schablonsiffra och i verkligheten kan vattenförbrukningen variera mycket från person till person. Beroende på hur många veckor per år en person är i sitt hus så varierar den uppskattade kostnaden för vattenförbrukningen. Bor du permanent vill vi att en vattenmätare monteras. Bara i yttersta undantagsfall kan ett 200 m3 mätarlöst abonnemang erbjudas under en begränsad tid. År 2015 är grundavgifterna 549 kr och 1 m3 vatten kostar 11,58. (1 m3 = 1000 L). 20

Vatten från egen brunn indraget i huset, permanentboende 21

Vatten från egen brunn indraget i huset, permanentboende 22 DagarVeckorVattenmätare 1 pers (160 L/dag)2 pers (320 L/dag)4 pers (640 L/dag) (kr)

Kommunalt vatten till tappkran på tomten Får man sitt vatten från en tappkran på tomten antas i beräkningarna att 1 person förbrukar 80 L vatten per dag. Det är en schablonsiffra och i verkligheten kan vattenförbrukningen variera mycket från person till person. Beroende på hur många veckor per år man är i sitt hus så varierar den uppskattade kostnaden för vattenförbrukningen. För fritidsboende finns ett abonnemang där man betalar ett fast pris för 100 m3. Då behöver man inte sätta upp en vattenmätare. Till hösten kommer ett förslag att presenteras för lokalpolitikerna om ett mätarlöst abonnemang där man betalar ett fast pris för 50 m3, om man har en tappkran på tomten. År 2015 är grundavgifterna 366 kr och 1 m3 vatten kostar 7,72 kr. (1 m3 = 1000 L). 23

Kommunalt vatten till tappkran på tomten, 1 person. 24

Kommunalt vatten till tappkran på tomten, 2 personer. 25

Kommunalt vatten till tappkran på tomten, 4 personer. 26

Kommunalt vatten till tappkran på tomten 27 DagarVeckorVattenmätareUpp- och nedmontering av vattenmätare samt på och avstänging av vatten 1 pers (80 L/dag)2 pers (160 L/dag)4 pers (320 L/dag)1 pers (80 L/dag)2 pers (160 L/dag)4 pers (320 L/dag)Mätarlöst 50 m3Mätarlöst 100 m3 (kr)