Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Avräkning Avräkning sker mellan maj ett år till maj nästa år.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Avräkning Avräkning sker mellan maj ett år till maj nästa år."— Presentationens avskrift:

1 Avräkning Avräkning sker mellan maj ett år till maj nästa år.
Varje år, på vårens städdag, läses vatten och enerigmätare av i alla fastigheter. Dessa avläsningar används för att beräkna tredje kvartalets räkning

2 Avräkningen kvartal 3 är till för att fördela kostnader för värme och vatten efter hur
mycket varje fastighet förbrukat Vatten köps från Göteborgs Stad. Under avräkningsperioden köpte samfälligheten vatten för kr Samfälligheten köpte 9323 m2 under avräkningsperioden. Detta mäts i två vattenmätare placerade i brunnar på området. Dessa läses av på städdagen på våren. Kostnad för vatten blir /9323= 22,20 kr/m2 I varje fastighet sitter en vattenmätare som läses av på städdagen på våren. Summerar man all förbrukning i vattenmätarna blir det m2. Skillnaden 103 m3 är förluster som fördelas mellan fastigheterna. Det bli en kostnad på 83 öre per hus.

3 Fjärrvärme köps från Göteborgs Energi.
Under avräkningsperioden köpte samfälligheten energi för kr Samfälligheten köpte 1224 MWh under avräkningsperioden. Detta mäts i en energimätare i samfällighetslokalen. Kostnad för energi blir /1224= 1037 kr/MWh I varje fastighet sitter en energimätare som läses av på städdagen på våren. Summerar man all förbrukning i energimätarna blir det MWh. Skillnaden 372 MWh är förluster som fördelas mellan fastigheterna. Det blir 4635 kr per fastighet.

4 Förluster är skillnaden mellan uppmätt förbrukning hos
fastigheterna och hur mycket Göteborg energi levererat. Förluster beror på Värmeläckage i våra kulvertar mellan husen Uppvärming av samfällighetslokal Uppvärming av pumprum Mätarna i husen mäter inte allt som husen förbrukar Förlusterna är 2017 är i samma storleksording som de var för 10 år sedan

5

6

7 Osäkert område pga av dålig
mätning av Göteborg Energi

8 Preliminärt inbetalda avgifter finns som en del i budgeten som presenteras på årstämma
För en avräkning används preliminära avgifter från årets budget och budgeten från året före ¼ från året före och ¾ för året.

9 Styrelsen har förhandlat med Göteborg Energi om den felaktiga mätningen
Göteborg Energi har tagit på sig all kostnad för detta. Samfälligheten betalar inget retroaktivt för den felaktiga mätningen. Nu betalar vi det riktiga priset. Verkligheten har kommit ikapp oss.

10 Stora räkningar Orsaker till stora räkningar är flera Stor förbrukning av värme och vatten Energi är dyrare 177 kr mer per MWh. Förlusterna är tillbaka De budgeterade preliminära inbetalningarna Q och Q var för låga. Den grundläggande orsaken till detta är att under åren har Göteborg Energi tagit för lite betalt för sin levererade energi. Detta ledde till att Styrelsen budgeterade fel 2016.


Ladda ner ppt "Avräkning Avräkning sker mellan maj ett år till maj nästa år."

Liknande presentationer


Google-annonser