Presentation vid gemensamt möte Svenska Kryddföreningen & Föreningen Svenska Aromtillverkare Kosta 30.03.2012 Bo Nilsson.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna.
Advertisements

Europeiska kommissionens förslag till:
CE-märkning av byggprodukter
RISC möten oktober 2013 och januari 2014.
För mycket salt i maten – dags att agera!
Hög konsumtion = mycket avfall!
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Elcertifikat –den svenska modellen FERA styrelseseminarium Nils Andersson Vattenfall AB.
Energigivande näringsämnen
Viktigaste nya kraven enligt förordningen om kosmetiska produkter
Det svenska kulturarvet
Sveriges Konsumenter •Sveriges enda konsumentorganisation •Äger Råd & Rön •Driver konsumentrådgivning •Fyller 20 år under 2012 •Representerar Sverige nationellt.
BO NILVALL •BOVERKET Byggregelenheten •Svensk representant i Ständiga Byggkommittén Bla bla Bla….. bra CE-märke Eurokoder.
Byggproduktförordningen CPR
Livsmedelskvalitet ur olika perspektiv Vad anser livsmedelsbranschen? Agneta Dreber 19 januari 2011 Foto: Svensk Mjölk.
Ursprungsmärkning av el Stf GD Tony Rosten, Energimarknadsinspektionen EDIEL-konferensen 5 oktober i Stockholm.
Mat och hälsa åk 8.
Genomförandeplan av TSD drift (2012/757/EU)
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost
Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg. Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar.
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
ERA-förordningen Förslag till ny förordning om Europeiska unionens järnvägsbyrå Ersätter nu gällande förordning (EG) nr 881/2004.
CBL Eurokoder “Världens bästa beräkningsregler”
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Livsmedelskontroll
Nya föreskrifter och allmänna råd
Vilken kemi behöver vi för att leva?
ABP Kerstin Edeen
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
H1N1-vaccin Märkning Information Bipacksedel och märkning på de första leveranserna avviker från den senast godkända (29 september 2009).
1 L U N D U N I V E R S I T Y Examensarbete 19/ Civilingenjörsprogrammen för bioteknik och kemiteknik.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
Lagstiftning Anita Finne Grahnén, LIF. Vad gör förfalskning möjlig/lönsam?  ”Lätta pengar” – låg risk/låga straff  Otillräcklig lagstiftning  Ineffektivt.
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
E-handel Snart börjar det…..
Tillsyn över sprängämnes-prekursorer
Kosttillskott Snart börjar det….
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
KOST Grupp forsläsning.
VÄLKOMNA.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Matspjälkningen.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Svetsning och PED.
ATEX Kort bakgrund: I början av 90-talet såg man över Ex-skyddet inom EU. Man fann stora brister och skillnader!  Beslut togs om att undanröja handelshinder,
Presentationens avskrift:

Presentation vid gemensamt möte Svenska Kryddföreningen & Föreningen Svenska Aromtillverkare Kosta Bo Nilsson

Li och Normpack:  Guide till säkra livsmedelsförpackningar publicerad på Li hemsida Bisfenyl A _ kan komma politiskt utspel om förbud i Sverige

Livsmedelsverket: Handbok i Krishantering – för företag i livsmedelsbranschen Livsmedelsföreningen: Seminarium Beredskap och säkerhet

SLV Remisser: -rökarom -svensk föreskrift ersätts av EU förordning -främmande ämnen – svenska gränsvärden kvar + EU förordning – skickar ut Tillsatslistan: Påpeka fel – sakfel, stavfel mm – till Li /SLV för översyn

Närings – hälsopåståenden: Näringspåståenden – förslag stoppades:  ”Now contains x % less” (minst 15 %)  ”No added salt/sodium” Hälsopåståenden -börjar troligen publiceras maj Svensk handbok höst -12

SLV Vägledning Aromer -flyttad till 2013 SLV Vägledning tillsatser -under 2012 EU kategorier för tillsatser -stöddokument -dec 2012 troligen

Transfett - Troligen kommer svenska regler 2012

I kraft 13 dec 2011 Övergångstider: 3 år det mesta : 13 dec år näringsdeklaration : 13 dec 2016 obs undantag

Övergångstid SLV tolkning (just nu): Näringsdeklaration får göras enligt nya regler Nya regler som bryter mot nuvarande lagstiftning får inte tillämpas förrän 13 dec 2014! Kraftiga reaktioner på Li-mötet 20/3!

Oklart skriven & inga klara besked om tolkning! Regler kan ändras Risk att börja nu – men förbered er! Mer besked höst -12

Kommissionen – uppdrag, vägledning? SLV – tolkningar, vägledning FoodDrinkEurope- tolkningar, guidelines Li -Märkningshandbok

Intensivt arbete i Bryssel om tolkningar SLV & Departementet vill ha hjälp från industrin -förtydliganden -tolkningar -konsekvenser Via Li - Ulrika

Norge: Inga förhandlingar ännu – oklart när SLV räknar med att Norge jämställs med medlemsstat – som nu

Information avser  Etikett / tryck på förpackning  Dokument  Hemsidor  Muntlig kommunikation som syftar på en produkt

Ansvar  Det företag som anges –måste vara inom EU  Övriga aktörer måste agera när man upptäcker fel ( handel, copacker)  Varje led i förädlingskedjan ska lämna tillräcklig information för korrekt märkning av slutprodukt till konsument

LÄSBARHET Lilla ”x” minst 1,2 mm Versaler måste vara större Små förpackningar minst 0,9 mm Kommissionen får detaljreglera läsbarhet (kontrast o dyl)

INGREDIENSER Tillverkade nanomaterial ska anges med ”nano” inom parentes Tillverkade nanomaterial är Nya livsmedel som ska godkännas Definition: minst en dimension mindre än 100 nm

INGREDIENSER - ALLERGENER Allergener ska utmärkas i ingredienslistan T ex fetstil, färg, färgblock FoodDrinkEurope rekommenderar fetstil Alla allergena ingredienser ska anges var för sig, t ex alla ingredienser från mjölk

INGREDIENSER OLJOR OCH FETTER Kategorin ”Vegetabilisk olja/fett” tas bort Varje olja/fett anges var för sig För konsumentprodukt får gruppens ordningsföljd anges– men måste i så fall specificeras i parentes

INGREDIENSER OLJOR OCH FETTER ”Fullhärdad” / ”Delvis härdad” ska anges Både vegetabiliska och animaliska

HÅLLBARHET Förvaring och hållbarhet för öppnad förpackning anges – ”where appropriate”

URPRUNG ska anges för fler köttslag Kommissionen ska utreda ursprungsmärkning inom 3 år för  Livsmedel med en enda ingrediens  Ingredienser som utgör mer än 50 %  Primär ingrediens – definition ?

NÄRINGSDEKLARATION blir obligatorisk Vissa undantag, bl a  Örtkryddor, kryddor och blandningar av dessa  Aromer

NÄRINGSDEKLARATION Energi Fett Mättat fett Kolhydrat Sockerarter Protein Salt

NÄRINGSDEKLARATION Salt = 2,5 x Natrium Får ange att saltinnehållet uteslutande beror på naturligt förekommande Natrium

NÄRINGSDEKLARATION Na Omega 3 laktos Får endast anges om närings/hälsopåstående Kolesterol får inte anges

NÄRINGSDEKLARATION Energi eller Energi, fett, mättat fett, sockerarter och salt får upprepas på framsidan

NÄRINGSDEKLARATION Får kompletteras med en eller flera av  Enkelomättat  Fleromättat  Polyoler  Stärkelse  Fiber

NÄRINGSDEKLARATION Får kompletteras med en eller flera av  Vissa vitaminer och mineraler i betydande mängd  Enligt lista

NÄRINGSDEKLARATION Kommissionen får utfärda regler om  noggrannhet  tillåten avvikelse Dagens nationella regler är handelshinder!

TRANSFETT Kommissionen ska utreda inom 3 år

Kommissionen får utfärda regler om  ”Spår av märkning” av allergener  ”Lämpligt för vegetarianer”  ”Lämpligt för veganer”  OBS frivilligt

Förslag: Höst 2012 Fler tolkningar klara Li märkningshandbok Workshop Krydd/Arom : Praktisk tillämpning