Presentation vid gemensamt möte Svenska Kryddföreningen & Föreningen Svenska Aromtillverkare Kosta Bo Nilsson
Li och Normpack: Guide till säkra livsmedelsförpackningar publicerad på Li hemsida Bisfenyl A _ kan komma politiskt utspel om förbud i Sverige
Livsmedelsverket: Handbok i Krishantering – för företag i livsmedelsbranschen Livsmedelsföreningen: Seminarium Beredskap och säkerhet
SLV Remisser: -rökarom -svensk föreskrift ersätts av EU förordning -främmande ämnen – svenska gränsvärden kvar + EU förordning – skickar ut Tillsatslistan: Påpeka fel – sakfel, stavfel mm – till Li /SLV för översyn
Närings – hälsopåståenden: Näringspåståenden – förslag stoppades: ”Now contains x % less” (minst 15 %) ”No added salt/sodium” Hälsopåståenden -börjar troligen publiceras maj Svensk handbok höst -12
SLV Vägledning Aromer -flyttad till 2013 SLV Vägledning tillsatser -under 2012 EU kategorier för tillsatser -stöddokument -dec 2012 troligen
Transfett - Troligen kommer svenska regler 2012
I kraft 13 dec 2011 Övergångstider: 3 år det mesta : 13 dec år näringsdeklaration : 13 dec 2016 obs undantag
Övergångstid SLV tolkning (just nu): Näringsdeklaration får göras enligt nya regler Nya regler som bryter mot nuvarande lagstiftning får inte tillämpas förrän 13 dec 2014! Kraftiga reaktioner på Li-mötet 20/3!
Oklart skriven & inga klara besked om tolkning! Regler kan ändras Risk att börja nu – men förbered er! Mer besked höst -12
Kommissionen – uppdrag, vägledning? SLV – tolkningar, vägledning FoodDrinkEurope- tolkningar, guidelines Li -Märkningshandbok
Intensivt arbete i Bryssel om tolkningar SLV & Departementet vill ha hjälp från industrin -förtydliganden -tolkningar -konsekvenser Via Li - Ulrika
Norge: Inga förhandlingar ännu – oklart när SLV räknar med att Norge jämställs med medlemsstat – som nu
Information avser Etikett / tryck på förpackning Dokument Hemsidor Muntlig kommunikation som syftar på en produkt
Ansvar Det företag som anges –måste vara inom EU Övriga aktörer måste agera när man upptäcker fel ( handel, copacker) Varje led i förädlingskedjan ska lämna tillräcklig information för korrekt märkning av slutprodukt till konsument
LÄSBARHET Lilla ”x” minst 1,2 mm Versaler måste vara större Små förpackningar minst 0,9 mm Kommissionen får detaljreglera läsbarhet (kontrast o dyl)
INGREDIENSER Tillverkade nanomaterial ska anges med ”nano” inom parentes Tillverkade nanomaterial är Nya livsmedel som ska godkännas Definition: minst en dimension mindre än 100 nm
INGREDIENSER - ALLERGENER Allergener ska utmärkas i ingredienslistan T ex fetstil, färg, färgblock FoodDrinkEurope rekommenderar fetstil Alla allergena ingredienser ska anges var för sig, t ex alla ingredienser från mjölk
INGREDIENSER OLJOR OCH FETTER Kategorin ”Vegetabilisk olja/fett” tas bort Varje olja/fett anges var för sig För konsumentprodukt får gruppens ordningsföljd anges– men måste i så fall specificeras i parentes
INGREDIENSER OLJOR OCH FETTER ”Fullhärdad” / ”Delvis härdad” ska anges Både vegetabiliska och animaliska
HÅLLBARHET Förvaring och hållbarhet för öppnad förpackning anges – ”where appropriate”
URPRUNG ska anges för fler köttslag Kommissionen ska utreda ursprungsmärkning inom 3 år för Livsmedel med en enda ingrediens Ingredienser som utgör mer än 50 % Primär ingrediens – definition ?
NÄRINGSDEKLARATION blir obligatorisk Vissa undantag, bl a Örtkryddor, kryddor och blandningar av dessa Aromer
NÄRINGSDEKLARATION Energi Fett Mättat fett Kolhydrat Sockerarter Protein Salt
NÄRINGSDEKLARATION Salt = 2,5 x Natrium Får ange att saltinnehållet uteslutande beror på naturligt förekommande Natrium
NÄRINGSDEKLARATION Na Omega 3 laktos Får endast anges om närings/hälsopåstående Kolesterol får inte anges
NÄRINGSDEKLARATION Energi eller Energi, fett, mättat fett, sockerarter och salt får upprepas på framsidan
NÄRINGSDEKLARATION Får kompletteras med en eller flera av Enkelomättat Fleromättat Polyoler Stärkelse Fiber
NÄRINGSDEKLARATION Får kompletteras med en eller flera av Vissa vitaminer och mineraler i betydande mängd Enligt lista
NÄRINGSDEKLARATION Kommissionen får utfärda regler om noggrannhet tillåten avvikelse Dagens nationella regler är handelshinder!
TRANSFETT Kommissionen ska utreda inom 3 år
Kommissionen får utfärda regler om ”Spår av märkning” av allergener ”Lämpligt för vegetarianer” ”Lämpligt för veganer” OBS frivilligt
Förslag: Höst 2012 Fler tolkningar klara Li märkningshandbok Workshop Krydd/Arom : Praktisk tillämpning