Etik och makt i den professionella relationen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Advertisements

Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Patientsäkerhetslagen
Etik och moral Vad innebär det?.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
LSO på skadeplatsen.
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
Yttrandefrihet, meddelarfrihet, efterforskningsförbud, repressalieförbud och källskydd Privat sektor,
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
Socialstyrelsens tillsyn
Ungas frågor om alkohol och droger
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Vård.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Etiska resonemangsmodeller
Handläggning enligt SoL
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Socialtjänstlagen, SoL
Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Individ, familj och funktionsnedsättning (IFF)
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Lex Sarah Nya bestämmelser om Lex Sarah den 1 juli 2011
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
LEX SARAH – NYA OCH SKÄRPTA REGLER FÖR HELA SOCIALTJÄNSTEN SAMT LSS
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Vårdprogram Våld i nära relation Hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn och vuxna
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Lex Maria.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Välkommen till information om lex Sarah
Kvalitetsarbete.
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Presentationens avskrift:

Etik och makt i den professionella relationen Föreläsning av annika theodorsson 28/5 2015

Eftermiddagens innehåll Föreläsning 13.00-14.30 Etikdilemman – gruppdiskussion (inkl. fikapaus) 14.30-15.30 Återsamling 15.30-16.00

Föreläsning Etik och makt – en teoretisk grund Hur gör man för att handla etiskt? Vilka överväganden kan man komma att ställas inför och hur kan man hantera dem? Lex Sarah Meddelarfrihet

Makt och etik – varför är det viktigt att prata om det?

Makten du har – makt som något positivt, men vilka krav ställer det? Makt som en möjlighet,

Förtroende och tillit till hjälpen från det offentliga/samhället

Etik – vad är det? Vad är skillnaden mellan etik och moral?

Pliktetik Handla i enlighet med fasta principer/tumregler Immanuel Kants kategoriska imperativ: Handla alltid efter den princip du skulle vilja se upphöjd till allmän lag Går det alltid? Immanuel Kant (1724-1804)

Det är relativt lätt att hålla sig med EN princip

Men hur gör man om två principer krockar? Princip 1: Religionsfrihet och respekt för andras tro Princip 2: Rädda liv om man kan

Krock mellan principer: En ambulansförare och ett Jehovas vittne

Konsekvensetik Den handling som ger bäst utfall ska väljas Utilitarism: Största möjliga nytta för största möjliga antal Kan man alltid luta sig mot den principen?

Trolleyproblemet: Ett etiskt dilemma Philippa Foot och Judith Jarvis Thompson

Vems är ansvaret? Hierarkiskt Kollektivt Personligt

Makten du har – att våga använda makt

Om man upptäcker oetiskt handlande? Man måste säga ifrån! Väcka Vissla Viska

Om man inte kan, vill eller vågar vissla kan man viska Meddelarfrihet = rätten att lämna uppgifter till media anonymt

Meddelarfrihet Förutsättning: att syftet är publicering i media Gäller för anställda på - statliga myndigheter - kommunala myndigheter - kommunala bolag som kommunen har avgörande beslutanderätt över

Gäller inte statliga bolag, privatanställda i offentligt finansierad verksamhet, privat verksamhet i övrigt

Men det är på gång! SOU 2013:79 Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet Förslag till lag om rätt att meddela uppgifter för verksamma inom vissa enskilt bedrivna verksamheter

Efterforskningsförbud (3:4 TF) En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte efterforska författaren till framställning som införts eller varit avsedd att införas i tryckt skrift, den som utgett eller avsett att utge framställning i sådan skrift eller den som lämnat meddelande enligt 1 kap. 1 § tredje stycket, i vidare mån än vad som erfordras för åtal eller annat ingripande mot honom som inte står i strid med denna förordning. Får efterforskning förekomma, ska den i 3 § angivna tystnadsplikten beaktas. Inte heller får en myndighet eller ett annat allmänt organ ingripa mot någon för att han eller hon i en tryckt skrift har brukat sin tryckfrihet eller medverkat till ett sådant bruk.

… och 2:4 YGL Ingen myndighet eller annat allmänt organ får efterforska 1. upphovsmannen till en framställning som har offentliggjorts eller varit avsedd att offentliggöras i ett radioprogram eller en teknisk upptagning eller den som har framträtt i en sådan framställning, 2. den som har tillhandahållit eller avsett att tillhandahålla en framställning för offentliggörande i ett radioprogram eller en teknisk upptagning, eller 3. den som har lämnat uppgifter enligt 1 kap. 2 §.

Lex Maria och Lex Sarah Lagparagrafer för att skydda enskild vårdtagare/hjälpmottagare

Lex Maria Enligt 3 kap 5 § Patientsäkerhetslagen ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.

Augusti 1936 Maria sjukhus i Stockholm Fyra patienter skulle lokalbedövas med etokain men fick istället desinfektionsmedlet kvicksilveroxicyanid. Samtliga avled. Polisutredning ledde till åtal men alla inblandade frikändes. Utredning, lagförslag. Den 15 januari 1937 kom kungörelsen som nu kallas lex Maria.

Lex Sarah Personlig assistans Syfte: Säkerställa att insatser håller god kvalitet och att ingen far illa Lex Sarah gäller inom: Omsorg om äldre och funktionshindrade Individ- och familjeomsorgen Vård enligt LVU (unga), LVM (missbrukare) och LSU (sluten ungdomsvård) LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Personlig assistans

Lex Sarah 14 kap 3-7 § Socialtjänstlagen (SoL) 24 § Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Socialstyrelsen föreskrifter http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2011-5

Hur kom lex Sarah till? Det privata äldreboendet Polhemsgården, Solna Oktober 1997: Undersköterskan Sarah Wägnert visslade till Rapport om missförhållanden Lagparagrafen trädde i kraft den 1/1 1999 Ändrades senast 1/7 2011

Vem ska rapportera? All personal är skyldig att rapportera! Personal i offentlig verksamhet och företag som arbetar på offentligt uppdrag Praktikanter Tillfälligt inhyrd personal Även frivilligarbetare har möjlighet att rapportera missförhållanden, men de är inte skyldiga att göra det.

Kan Enskilda klaga/rapportera? Enskilda, anhöriga och allmänheten kan inte klaga genom att skicka in en lex Sarah-anmälan Däremot kan man klaga: http://www.ivo.se/for-privatpersoner/

Vad ska man rapportera om? Missförhållanden Risk för missförhållanden

Olika typer av övergrepp Övergrepp kan vara om personalen använder hårda tag eller hotar och skrämmer Det kan handla om: fysiska övergrepp som till exempel slag, nypningar eller skakningar psykiska övergrepp som till exempel bestraffningar, hot, trakasserier eller kränkningar sexuella övergrepp, inkl. antydningar av olika slag ekonomiska övergrepp som till exempel stöld, förskingring eller utpressning.

Andra brister och missförhållanden Att inte få tillräckligt att äta och dricka eller inte få tillräcklig hjälp att borsta tänderna, tvätta sig och hålla sig ren. Det kan även handla om att man till exempel får för lite tillsyn. Respektlöst bemötande, där personalen inte bemöter funktionshindrade med respekt för självbestämmande, trygghet och värdighet. I vissa fall kan dåliga arbetsrutiner sammantaget vara tillräckligt, även om inte bristerna var för sig är det.

Dilemman Grupprum: B111, B123b, B134, B206, D103b, D103c