Människokroppen Matspjälkningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Menstruation, befruktning, graviditet och förlossning
Vad är liv?.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Människokroppen Matspjälkningen.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Vänern TÄNK OM | KAPITEL.
Cellen och dess delar.
DENSITET Starta BILDSPELs-vy NU ! Ett annat ord för TÄTHET.

Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Blodomloppet och blodet
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Text av Emran Safi Myskoxe.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kvävets kretslopp.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Koalorna utrotades nästan i början av 1900 talet, den jagades mest för päls. En koala väger till ungefär 5-12kg.En koala blir oftast cm när den är.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Immunförsvaret.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Matspjälkningsprocessen
Andningen.
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
DENSITET Starta BILDSPELs-vy NU ! Ett annat ord för TÄTHET.
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Människokroppen Matspjälkningen

Matspjälkningskanalen i korthet Munhåla + Matstrupe + Mag–tarmkanal = Matspjälkningskananlen Matspjälkningen sker huvudsakligen med hjälp av enzymer (kemiskt) Födan sönderdelas också genom tuggningen och knådning i magtarmkanalen (mekaniskt)

Matens väg I munnen mals maten av tänderna Maten blandas med saliv/enzymet amylas Tungan trycker upp maten mot gommen och utlöser en sväljreflex

Ner mot magsäcken Sväljreflexen utlöses Struplocket täpper för luftstrupen och matstrupen öppnas Söndermald mat kramas ner mot magsäcken (peristaltik) Ner till övre magmunnen

Magsäcken Övre magmunnen (ringmuskel) släpper in små portioner Magsaft = saltsyra + enzymet pepsin Magsäcken knådar innehållet Här startar spjälkningen av proteiner Nedre magmunnen (ringmuskel) pytsar ut magsäcksinnehållet i tolvfingertarmen

Tolvfingertarmen Lika lång som 12 fingrar i bredd eller ca 25 cm Bukspottet innehåller pH- höjande ämnen Bukspott spjälkar proteiner till aminosyror Bukspott och galla finfördelar fetter till mindre fettpartiklar Bukspott spjälkar kolhydrater till enklare sockerarter Tarminnehållet skickas vidare in i tunntarmen

Tunntarmen Nedbrytningen av näringsämnena slutförs i tunntarmen – de sönderdelas till sina minsta beståndsdelar Skickar ut alla små beståndsdelar i blodet Blodet för beståndsdelarna till levern via portådern där de sen antingen lagras eller portioneras de ut till alla kroppens celler

Levern All näring följer blodet genom levern Väger ca 1,3 kg Ett renhållningsorgan som renar blodet ”Näringschef” som bestämmer hur näringen ska fördelas och lagras

Tjocktarmen Börjar med blindtarmen och det maskformiga bihanget Appendix Suger upp det mesta av vattnet och vattenlösliga vitaminer I nedre delen av tarmen bor kolibakterierna Ja! Texten är spegelvänd, men det är bilden du första hand ska titta på…..;)

Kolibakterier Människans avföring består till ungefär hälften av kolibakterier Kolibakterierna är livsviktiga inne i tarmen…. ….men farliga utanför tarmen Bakterierna bearbetar fibrerna använder dem som näring till bakterierna själva och till cellerna i tarmens innervägg

Ändtarmen och anus Här samlas det som så småningom ska lämna kroppen via anus (ringmuskel)