MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Matspjälkningsprocessen
METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
FARMAKOLOGI, SJUKDOMSLÄRA OCH LÄKEMEDELSKEMI
Cellen.
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Din kropp består av miljarder celler!
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Acasia Utbildning Presents
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Biologi Människokroppen Matspjälkningen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Repetition av näringslära
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matspjälkningsprocessen
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matspjälkningsapparaten
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen Station 4: Tunntarmen Station 3: Tolvfingertarmen Station 5: Tjocktarmen

Tändernas viktigaste uppgift är att bearbeta och sönderdela födan. MATSPJÄLKNINGEN Station 1: Munnen I spottkörtlar bildas saliv. I saliven finns upplösta salter och enzymer som fortsätter sönderdela födan och bryta ner kolhydraterna. Enzymet amylas sönderdelar stärkelsen till mindre sockermolekyler. Tändernas viktigaste uppgift är att bearbeta och sönderdela födan.

I magsäcken knådas maten med hjälp av muskulaturen. MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken I magsäcken knådas maten med hjälp av muskulaturen. Magsäckens slemhinna innehåller körtlar som bildar magsaft. Magsaften består av bland annat saltsyra (pH 2) och enzymet pepsin som sönderdelar proteiner till peptider. Enzymet pepsin delar proteiner en första gång till peptider

Galla från levern finfördelar fetter med hjälp av enzymet lipas. MATSPJÄLKNINGEN Station 3: Tolvfingertarmen Galla från levern finfördelar fetter med hjälp av enzymet lipas. Bukspott från bukspottkörteln fortsätter att sönderdela näringsämnena. Kolhydrater bryts ner till enklare socker, proteiner till peptider och fetter till glycerol och fettsyror.

MATSPJÄLKNINGEN Station 4: Tunntarmen Tunntarmen är veckad och vecken kallas tarmludd. På ytan har tarmludden ett lager tarmceller där näringen tas upp På grund av den veckade ytan och tarmluddet har tunntarmen en yta lika stor som en tennisplan.

MATSPJÄLKNINGEN Station 4 & 5: Tarmarna Enzymer (amylas, maltas, laktas) delar kolhydrater till druvsocker Andra enzymer (peptidas, trypsin) fortsätter dela proteiner till fria aminosyror Enzymer (lipas) delar även upp fetter till glycerol och fettsyror Micke Sundström ©

Vågrörelser i tarmarnas muskulatur transporterar maten vidare. MATSPJÄLKNINGEN Station 5: Tjocktarmen Vågrörelser i tarmarnas muskulatur transporterar maten vidare. Bakterier i tjocktarmen hjälper till att ta hand om avföringen. En del kan tillverka vitaminer. Vatten och salt tas upp av blodet och tarmens innehåll blir fastare. Kvar finns främst fibrer.