Stöd i återvändande för personer utsatta för prostitution och människohandel 2015-03-24.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Våldsutsatta kvinnor berättar En utvärdering av projekt Karin
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Nu sätter vi fokus på dem som utsätts för våld i nära relation Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten.
Maria Björklund - Lena Landén Jonas - Mikael Thörn
13 jan feb apr jul jul nov feb okt nov dec 2006 Antal ledamöter per medlemsland, Europavalet.
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
13 jan feb apr jul jul nov feb okt nov dec 2006 Europaparlamentet – den enda direkt.
SEXHANDELN människohandel, koppleri och prostitution
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Vad innebär ett barnperspektiv
Barn som far illa My Stein.
Samverkan mot våld Myndighetssamverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Länssamordnare Marianne.
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Uppsökande och förebyggande arbete
Socialtjänstlagen, SoL
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) samt våld i samkönade relationer 56 åtgärder inom sex insatsområden:
EU (Europeiska Unionen)
Bilder för lokal utbildning
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Pilotprojektet för ett tryggare återvändande - Assisted Voluntary Return and Reintegration for Victims of Trafficking and Foreign Persons in Prostitution.
Sociala investeringar Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige reserverar 120 milj. för perioden Kommunfullmäktige reserverar 120 milj.
Europeiska unionen BIV VT 2010 Tel Tjänste: /
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Kyrkornas internationella ansvarsvecka Ekumeniska ansvarsveckan.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Uppföljning av regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel.
Länsstyrelsernas uppdrag
Barnuppdraget i ord och bild Vad innebär brottet människohandel med barn ( brottsbalken 4 kap. 1 a §) Personen eller personerna ska ha vidtagit.
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
Länsstyrelsens uppdrag  2009  Samordning  Återvändande  Stödprogram  Barnuppdrag.
Mika Malmö Råd – och stödteamet sexuella tjänster
Människohandel Kajsa Wahlberg, Kommissarie, Polismyndighetens Utvecklingsavdelning.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Tiggare och socialt utsatta- så jobbar Polisen
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Martin Valfridsson, särskild utredare med nationellt samordningsansvar S 2015:01 Nationell samordnare utsatta EU- medborgare.
EU-medborgare i Göteborg ”Vi vet att lösningen inte finns hos oss, utan i de länder de kommer ifrån, men nu är de här och vi kan inte gå förbi en människa.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Barn som växer upp i familjer med våld
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Europeiska socialfondens nationella strukturfondsprogram för Sverige
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
UTJÄMNINGEN 2013 Kvinnors ekonomiska rättigheter i Sydostasien.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Mittuniversitetet Om viljan att göra gott Följeforskning av projekt Make sense – social inkludering och egenmakt för utsatta EU-medborgare i norra Sverige.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
Barnuppdraget i ord och bild
Länsstyrelsens uppdrag
Nämnden för hälsa, vård och forskning
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN MED FÖRDELAR FÖR MEDBORGARNA
Övervikt och fetma bland 4-åringar i Sverige
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Stöd i återvändande för personer utsatta för prostitution och människohandel 2015-03-24

Återvändandeprojektet Länsstyrelsen i Stockholm ”Hotline” tel: 010-223 11 40 Länskoordinatorerna Återvändandeprojektet

Regeringsuppdrag (2011-2015) att samordna och utveckla insatser för ett tryggare återvändande för personer som är utsatta för prostitution och människohandel Syfte: skapa förutsättningar för utsatta att lämna prostitution, minimera risker för åter-traffickering.

Rättigheter för personer utsatta för människohandel och prostitution i Sverige FN:s protokoll om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor ”Palermoprotokollet” Europarådets konvention om bekämpande av människohandel (2005) Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/36/EU förebyggande och bekämpande av människohandel och skydd av dess offer 2 kap 1 § Socialtjänstlagen - kommunens yttersta ansvar 5 kap 11 § Socialtjänstlagen – stöd till brottsoffer

Ett nationellt återvändandeprogram Unikt i sitt lag Projekt för ett nationellt återvändandeprogram tillsammans med Internationella Migrationsorganisationen (IOM) i Helsingfors Kontor i 167 länder, 20 års erfarenhet, stöd till drygt 20 000 personer Målgrupp: utländska medborgare personer som utsatts för prostitution, människohandel för sexuella och andra ändamål som exempelvis tvångsarbete, tiggeri och i kriminalitet Utsatta ska kunna erbjudas ett stöd i återvändandet före, under hemresan samt en tid efter hemkomst. 167 länder/ 20 000 traffickingoffer sedan 20 år? Frivilligt projekt

Inför resan Information & rådgivning Kartläggning av situation och tillgängligt stöd i hemlandet Resehandlingar, resplan och bokningar Riskbedömning Under resan Ledsagning, hjälp vid transiteringar Efter hemkomst Mottagande i hemlandet Vidaretransport i hemlandet Individanpassade stödinsatser, ekonomiska bidrag Uppföljning

Konkreta rutiner och information till myndigheter och brottutsatta

Ett ärende man, 30 år påträffas tiggande på gatan fysiskt handikapp socialtjänsten tvingats tigga, misshandlad obehandlad kronisk sjukdom Stöd i Sverige med sjukvård, boende, psykosocialt stöd

Statistik återvändandeprojektet Aktualiserat: 37 ärenden (2013-2014) Ålder: 14-41 år 27 kvinnor och 3 flickor 4 män och 3 pojkar 24 för sexuella ändamål varav 3 även utnyttjats för andra ändamål (tiggeri) 2 för tvångsäktenskap, 1 för hemarbete(au-pair) 3 flickor aktuella, varav 2 tvångsäktenskap/MH och 1 för sexuella ändamål 3 pojkar för andra ändamål, tiggeri och kriminalitet 4 män aktuella för andra ändamål, bärplockning och tiggeri Ursprungsländer: Rumänien, Bulgarien, Serbien, Dominikanska republiken, Unger, Polen, Slovakien, Litauen, och Nepal Det som hänt 2014 är att vi har fler män, 3 bärplockare och en man som exploaterat i tiggeri som återvänt med stöd (alla bulgarien) + ett barnärende, flicka 16 + en flicka som var 18 och gravid (rumänien). IOM har kontor i 167 länder har man inte ett kontor i landet har man ett regionkontor som täcker in flera länder. IOM har kunna ge stöd till brottsoffren i samtliga länder som varit aktuella inom ramen för återvändande-projektet. 2013 Två minderåriga pojkar har varit aktualiserade. Där var misstanken MH för andra ändamål. Båda pojkarna försvann innan ett återvändande kunde genomföras. I samtliga ärenden utom ett har personerna fått stöd med återintegreringen i hemlandet. Den som inte fått stöd har avböjt hjälp. Uppföljningen som gjorts visar att de brottsutsatta fått stöd och skydd i samtliga ärenden efter det att de återvänt till hemlandet. Stödet är anpassat efter behov som tex fått stöd till utbildning, boende och medicinsk vård. I två ärenden har de återvändande fått stöd med att starta en egen affärsverksamhet i hemlandet.

Kontaktinformation: Charlotta Thorelius , tfn 010-223 11 40 e-post: charlotta.thorelius@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/stockholm