Svenska språket.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad har denna byggnad med språk att göra?
Advertisements

Språklig variation i sverige
Svenskans historia.
Språkhistoria - Fornsvenska
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Språkhistoria Välkommen in!.
Språkhistoria.
När blir ett ord svenskt då?
Sociolekter och dialekter
Riksgiltigt talspråk (Medeltiden)
SPRÅK Vad är ett språk? Vilka olika sorters språk finns? Skriftspråk
Grönlands språk Grönländska är ett eskimåiskt-aleutiskt språk som också är besläktat med inuitspråket i Kanada och har talare.
Hinduism Heliga platser.
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Malin Andersson, Nivrenaskolan, Sundsvall/Kvissleby –
Del 3: En kort genomgång av svenska språkets historiska utveckling
Från urnordiska till fornsvenska
I Sverige talar vi svenska?
Språkhistoria Svenskan tillhör den Indoeuropeiska språkstammen, den språkstam som vi vet mest om. Språk från Indien, Iran och nästan hela Europa finns.
Standardspråket som norm
Norge.
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Finska.
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Ledtråd Dagens datum.
NORSKA.
16/12-14
Språkhistoria och språksociologi
Svensk Språkhistoria.
TeliaSonera Det ledande kommunikationsföretaget i Norden och Baltikum (c) Juho Yliriesto,Santeri Lehtonen och Tomi Hatunen.
DANMARK.
Danmark Nordens minsta land.
Svenska språkets utveckling & släktskap
Dialketer.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Idrottens eget studieförbund. Del av Sveriges största folkrörelse Cirka 3 miljoner svenskar är med i en idrottsförening. Vilket gör SISU Idrottsutbildarna.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
LEDTRÅD Släck alla ljusen.
Island.
Dialekter i Sverige Så här säger läroplanen: ” Eleven ska kunna föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan”
Språkhistoria 3.
SPRÅKET.
Svenska minoritetsspråk
Svensk språkhistoria Runsvenska (ca år ).
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Språkhistoria. Nästan alla våra ord i vårt språk har förändrats under tidernas lopp Inte konstigt då det har nötts och slipats av dagligt bruk i århundraden.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Talspråk - kommunikation.  Språk är “ett mänskligt system för kommunikation”.  I talande språksystem skapar man mentala symboler (tänker i bilder) som.
Antal olyckor januari-juni *2014 jämfört med medelvärde år **2015 jämfört med medelvärde år ***2016 jämfört med medelvärde år LänMedelv.
Vård i förändring med digitalisering som drivkraft
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Sveriges språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenskans språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Finska som minoritetsspråk
Svenska språkets historia
Språkhistoria Urnodiska, Runsvenska, fornsvenska, nysvenska, nusvenska, dagens och den framtida svenskan.
Kristendomen.
Äldre- och yngre nysvenska, nusvenska
Urnordiska och Fornsvenska
Månadsstatistik till och med april 2017
Förgröningsrådgivning
Vad menar vi med ordet Thailand, det översätt betyder “ De frias land” Iband vanligtvis kallas landet The land av smiles. Thailand är det enda landet.

Presentationens avskrift:

Svenska språket

Sverige är det storleksmässiga femte största landet i Europa och har en befolkning på ca 9,5 miljoner människor http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska

Vad svenska språket hette År 800 då började man urskilja Sverige som ett eget språk. 1526-1732 kallades det yngre nysvenska Omkring 800-1225 kallades det runsvenska tiden. Cirka 1225-1375 kallades det yngre fornsvenska och 1375-1526 kallades det äldre nysvenska https://svenskaspraket.si.se/for-studerande/artiklar-om-sverige/artikar-om-sprak/kort-svensk-sprakhistoria/

Dialekter I Västerbotten pratar men västerbottniska I dalarna pratar man dalsänka I Stockholm pratar man stockholmska I Gotland pratar man gotländska I Skåne pratar man skånska http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_dialekter

SLUT Av Cornelia och Sofia 7a