Läsplattor i ett pedagogiskt perspektiv

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Att dras in mot föremålets mitt
Innehåll • Bakgrund • Tidplan • Funktionalitet • Visning.
Maria Lönnemark och Håkan Pettersson Institutionen för ORKI
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
Framtidens skola är redan här? Per Jönsson Thomas Lingefjärd.
~ Den första mobiltelefonen ~
Talsyntes, läs och skrivhjälp
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Huru vi for västerled för att finna att datorn blott är ett verktyg och att lärandets heliga Graal funnits inom räckhåll hela tiden.
Varför är det bra med talböcker?
SENIORNET SWEDEN Grundad medlemmar Opolitisk För att hjälpa äldre in i IT-världen Äldre skall lära äldre.
Att skriva sig till läsning
Vi är den lilla skolan mitt i city med nära till allt!
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Dingtuna skolas föräldramöte!
Webb 2.0 i utbildningen. Ett mer digitalt samhälle kunskaps.
Talböcker idag och imorgon
Poddar du? 23 saker Moment 8 Musik & böcker 21 & 23 maj 2008.
Från vaggan till graven med talböcker
Hur bör samhället organiseras
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
The Swedish Library of Talking Books and Braille Egen nedladdning - Talböcker direkt till eleverna.

Arbetsplan för skolbiblioteket
Syftet med en personlig handlingsplan
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
2. Utveckla en presentation
Interaktiva medier och lärande Krister Lindwall & Leif Marklund.
En PowerPoint om PowerPoint
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
Word Read Plus 08 talsyntes
1. Uppgiften presenteras
The Swedish Library of Talking Books and Braille DAISY Direkt – direktnedladdning av talböcker Vad är det och hur gör man?
C-pen Z-pen Skanner Amis och Daisy
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Rätt förvärv i rätt tid på rätt sätt – omorganisation av medieresursförvärvet vid SUB Sabina Anderberg, Avdelningschef Avdelningen för media, Stockholms.
Tillgänglig IT V IOS 7 Android 4.4. Tillgänglig IT och grundfunktionalitet Inget Kontokort Flera Apple Id Säkerhetsfrågor IT avd policy Det kan.
Färgelanda bibliotek Kvalitetssäkring Låntagarenkät.
Skräddarsytt bibliotek Presentation av Bibliotek
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Egen nedladdning i praktiken
Tillgänglig IT – paddkursen som inte blev en groda Svenska Daisykonsortiet, 13 november 2014 Elisabeth Erikson, Örjan.
Skolutveckling via digitala medier
iPad och IT som digitala verktyg i undervisningen
E-böcker Örjan Hellström
E-introduktion Karin Ingvarsson. Bakgrund - E-lärande i Jönköpings kommun  En handlingsplan för e-lärande togs fram för Jönköpings kommun under 2006.
Läsplattor på Göteborgs stadsbibliotek. Därför startade vi  Stort intresse  Ge låntagarna chans att pröva på riktigt  Marknadsföra bibliotekets e-böcker.
Nationella forskarskolan i Naturvetenskapernas och Teknikens didaktik (FontD )  Forskarskolan riktar sig till verksamma lärare från förskola till och.
Varför har vi bjudit in dig? Vi vill berätta vad ett länsbibliotek är och gör och varför det finns. Vi vill ge dig möjlighet att träffa andra som är rätt.
Rätt förvärv i rätt tid på rätt sätt – omorganisation av medieresursförvärvet vid SUB Sabina Anderberg, Avdelningschef Avdelningen för media, Stockholms.
1 Pedagogiska möjligheter med läsplattor för personer med funktionshinder.
Bekräfta användaren Andreas Cederbom
Uppstart iPad Höörs kommun.
ANVÄNDARUNDERSÖKNING OM STUDENTER OCH TALBÖCKER Pia Hasselrot.
Sophie Eklund Automatiserade röstsamtal till Telias fiberkunder /Relation/Identifier 0.1 Draft.
Elev loggbok.
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
GREENSCREEN BY DO INK.
Skolbiblioteksplan Tunboskolan Kolbäck
Avvikelser 2018 Nuläget i april.
E-böcker i Västra Götaland
Digital Delaktighet.
Presentationens avskrift:

Läsplattor i ett pedagogiskt perspektiv Gröna böcker Läsplattor i ett pedagogiskt perspektiv Ulf Åkerberg, Pedagogiska centralen, Malmö ulf.akerberg@malmo.se

Bakgrund Om man kan ju se film på datorn, kan man då inte läsa böcker också?

Läsplattan anländer till Sverige Intresset i media stort trots att första versionen var något otymplig med begränsad funktionalitet. Har läsplattan en framtid? Nuut – den första ”svenska” läsplattan (tillverkad i Korea)

Pilotprojektet Gröna böcker Syftet med piloten Syftet med pilotprojektet var att testa läsplattors användbarhet i pedagogisk verksamhet i samverkan med skolbiblioteken samt att utröna möjligheterna att ersätta den kompletterande utlåningen av bokpaket med nätdistribution av e-böcker via Selma. Avgränsningar Omfattade endast Pedagogiska centralen och skolbibliotekarier i Malmö stad representerade främst av superanvändarna i Selmas förvaltningsorganisation NUUT Cybook Gen3 Cybook Opus Sony Reader

Användarkommentarer Förstoringsfunktionen, jag kan ha valfri storlek på texten Hade trott att den skulle trötta ut ögonen, men så var ej fallet När jag stänger av plattan, sparas sidan jag är på automatiskt Framför allt att kunna ha flera böcker med sig utan att fysiskt behöva släpa på dem Lätt att låna - behöver inte fysiskt gå till biblioteket Den har ljus skärm, är tydlig och lätt att läsa Liten och smidig gör att man kan ta med sig den lätt Sökmöjligheterna Bokmärken, understrykningar, markering av texten Anteckningsmöjligheterna Lättare att ladda ner än vad jag trodde. Enkel att använda (Baserat på 27 utvärderingar)

Användarkommentarer Saknar bokkänslan Saknar framsidan på boken Tar tid att öppna boken Flimmer vid sidbyte Svårt att hitta ett naturligt sätt att hålla läsplattan Otymplig Svårt att komma igång Hanterar grafik och multimedia bristfälligt eller inte alls Begränsat urval av böcker Priset på läsplattor (Baserat på 27 utvärderingar)

Återigen: Har läsplattan en framtid? Apples iPad lanserades i USA i april. Den har all funktionalitet, som läsplattorna saknar 9,7 tums skärm, men väger 0,7 kg

Återigen: Har läsplattan en framtid? Apples iPhone 3GS Den har all funktionalitet, som läsplattorna saknar. 3,5 tums skärm och väger 135 g

En liten jämförelse The Complete Works of William Shakespeare 1,250 kg Ulf Lundell: Värmen 0,935 kg Lawrence Durrell: Alexandriakvartetten 1,165 kg Bill Clinton: Mitt liv 1,650 kg Sveriges Rikes Lag 2,350 kg SUMMA: 7,350 kg En läsplatta väger 0,2-0,3 kg

Tankar om framtida användning ”Tänker mig att i stället för en hög med skolböcker, så kommer man i framtiden att få en läsplatta laddad med den litteratur som ingår i terminens kurser” ”Läsplattor kommer säkert att utvecklas mycket snabbt. Bara att kunna förstora texten är en stor fördel. I framtiden också talsyntes finns inbyggt och stöttar läsningen/läsinlärningen för t.ex. personer med läs- och skrivsvårigheter” (Exempel från utvärderingarna)

Tankar om framtida användning ”Digitala, portabla enheter torde rimligen ha en stor roll i skolan i framtiden. I det långa loppet blir dessa de huvudsakliga ”mediebärarna” för all läromedia” ”Digitala medier kommer att få en dominerande roll i framtidens skola”

Rethinking Education Halverson och Collins menar i sin bok att förändringarna börjar ta fart när lärare som arbetar med yrkesutbildning, språkundervisning, idrott och estetiska ämnen på allvar börjar integrera den digitala medieutvecklingens möjligheter i sin undervisning. Då blir det samtidigt tydligt att de standardiserade sätten att mäta kunskaper inte  fungerar så bra som de borde. Man måste alltså hitta nya vägar som svarar bättre mot de villkor och behov som gäller idag Rethinking Education in the Age of Technology: The Digital Revolution and Schooling in America Allan Collins, Richard C. Halverson, John Seely Brown Omvärldsbloggen, Stefan Pålsson

En ny kulturteknik ”IT og digitale medier regnes i dag som den fjerde kulturteknik (dvs. en måde at kommunikere, orientere sig og forstå omverdenen på) på linje med de øvrige kulturteknikker – læsning, skrivning og regning.” eVidenCenter Det Nationale Videncenter for e-læring http://www.itst.dk/ferdigheder/e-lering/rapporter-og-rapporter/Temahefte_mobil_e-lering.pdf

Sammanfattning Ingen fysisk hantering (låna, köpa, hämta via nätet) 1 bok och 5000 böcker väger lika mycket Ändra typsnitt och textstorlek Bokmärken Möjlighet att göra understrykningar anteckningar Sökmöjligheter Kombinera med ljudbok/talsyntes Kombinera med musik Oberoende av tid och plats Miljömässiga och ekonomiska fördelar

Skall vi anpassa skolan till elevernas värld? Javisst! Rethinking Education Saknar bokkänsla Saknar framsidan Saknar överblicken Saknar… Bristfällig teknik Bristfällig kompetens Bristfällig utbildning Bristfällig… Skall vi anpassa skolan till elevernas värld? Javisst! Men viktigast är att förbereda eleverna för den värld som väntar dem efter skolan. GÖR VI DET?

Tekniska prylar förgår eMedia består Tack för att ni lyssnade!