Grundläggande livsmedelshygien

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Advertisements

Arbetsmiljö Vad är det?.
GMP-rutiner för Transfusionsmedicin i Skåne Fokus Hygien och Rengöring
Hur begränsar vi smittspridning?
När skall man gå till läkaren?
Tvätt och rengöring.
Städningens filosofi!. Jag tvättar inte mina fönster därför att… Jag älskar fåglar och vill inte att någon av dom ska flyga rakt in i ett blankt fönster.
Må bra på jobbet.
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
100% följsamhet till Basala hygienrutiner 0% smittspridning
Välkommen till Förskolan Ekorren
Introduktion för vikarier i kök
VRISS Vårdrelaterade infektioner ska stoppas
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Kateterisering av urinblåsa
Maria Arvastson Hygiensjuksköterska Vårdhygien
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Annika Derner Företagssköterska Previa
Rengöring/Städning.
Antalet smittade i samhället utomlands har ökat
Hemtrivsel.
Den nya influensan H1N1 - Information för hälso- och sjukvårdspersonal.
FÖRSÄLJNING STORA KIOSKEN Ansvariga: Lördag – Carin och Margaretha Söndag – Carin och Helena Tid:
Nora, Wilma, Jonathan och William
Barn som far illa Region Skåne
Hur begränsar vi smittspridning?
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Basala hygienrutiner och klädregler
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
SKL Sveriges kommuner och landsting
Att hålla sig ren och fräsch
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Åsa Göransson, Hygiensjuksköterska
Förebygg smittspridning med basala hygienrutiner vid såromläggning
Sjukdomar och besvär.
Tillhandahåller utföraren arbetskläder och/eller skyddskläder till personalen? Ja 95 Nej 4.
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Levnadsregler vid neutropeni (och immundämpning) Stig Lenhoff Ansvarslöst liberal.
VINTERKRÄKSJUKA. Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus Norovirus Sapovirus.
Öppningstid Kiosken ska öppnas 30 min innan första matchstart. Så en timme innan matchstart är lagom tid att komma. Förberedelserna med att brygga kaffe,
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Hygien i puberteten.
Ultraljudsbad!.
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap
Rengöring Syfte Öka er kunskap kring rengöring av utrustning och lokaler För att främja hygieniska förhållanden Målet Elever ska ha kännedom om vad.
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Hygienrutiner på förskolan
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Hygienrutiner på förskolan
Basala hygienrutiner och klädregler
Förebyggande arbete för att minska risken för smittspridning
Basal hygien – Vad, hur och varför?!
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
5x5 saker era kollegor behöver veta om vårdhygien
Esther vill inte bli sjuk…..
Nycklar och växelkassa
Praktisk handledning, mekanisk rengöring och kemisk desinfektion i kommunal vård och omsorg Desinfektion innebär att föremål eller ytor behandlas så att.
Reningsverk.
Juni Basala hygienrutiner.
Juni Basala hygienrutiner.
November Basala hygienrutiner.
Presentationens avskrift:

Grundläggande livsmedelshygien Personlig hygien, arbetsplats- och livsmedelshygien

Vad är livsmedel?

Så här säger Livsmedelslagen:

Alltså även: dricksvatten alkohol tobak

Vad betyder ordet hygien? Frisk!

Livsmedelslagens uppgift är att skydda konsumenter mot skadliga och olämpliga livsmedel se till att alla led i livsmedelshanteringen tar ansvar

Lagen gäller tex Livsmedelslokaler Livsmedelstransporter Livsmedelsförpackningar Lokal för yrkesmässig hantering av livsmedel

Exempel på livsmedelslokaler /

Arbetsgivarens skyldigheter Se till att arbetstagaren får nödvändig utbildning i livsmedelshygien Tillhandahålla korrekt klädsel Hålla sig informerad om personalens hälsa

Arbetstagarens skyldigheter Man är skyldig att berätta för arbetsgivaren om man: har symtom på maginfektion har infekterade sår på händerna

På Ekeby Prata med läraren i köket Gå till skolsyster Använd korrekt klädsel!

Personlig hygien

Vanliga orsaker till bristande livsmedelshygien Händer Rotsaker Handdukar av tyg Kockmössan Kylskåpstemperaturen Torrsopning Bristande avfallshantering Smutsiga redskap Avsaknad av arbetskläder

När ska man tvätta händerna? Före och efter arbetet/varje nytt moment Efter toalettbesök/rast Då du hostat/ nyst etc Så ofta det behövs!

Hur tvättar man händerna? Hand och arm i varmt vatten + tvål från automat Torka med engångshandduk i papper

När använder man engångshandskar? Om man har sår på handen När man arbetar med livsmedel som inte ska hettas upp, tex sallad. Byt handskar ofta!

Hur rengör man en arbetsbänk? Plocka undan redskap och släng allt skräp Häll på vatten och diskmedel, borsta med diskborste Häll på rent vatten och skrapa bort med gummiskrapa Torka ev torrt med papper

Hur rengör man golv? Plocka upp skräp och släng det Ställ undan sopvagnar och annat Spola golvet, ha på rengöringsmedel och skura med borste Spola golvet och skrapa torrt Töm golvsilar och diska av dem

Livsmedel delas in i två huvudgrupper Animaliska livsmedel Vegetabiliska livsmedel

Viktigt att hantera livsmedlen rätt! Mjölken kan bli sur.

Kör hårt Åsa!!!