Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför? Utvärdering av förra terminen. Städa och rengöra. Hur gör man när man städar ett kök? Åk 6 ska tillsammans (4 grupper) städa 4 kök.
Lektionspass 1 Syfte med denna lektion: Undervisningen ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar sin initiativförmåga och kreativitet vid matlagning, skapande av måltider och andra uppgifter i hemmet. Centralt innehåll: Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel. Val och användning av varor och tjänster som används i hemmet och hur de påverkar miljö och hälsa.
https://www. youtube. com/watch https://www.youtube.com/watch?v=MTXnyA2j7u8 Vi ser en film om städning och ohyra (13 min)
Ugn och fläkt. Dra ut spisen torka den runt om. Sopa golvet och torka. Ta ur ugnslådan, diska den samt plåtar 2 platta och 1 långpanna. Ta ur falsarna och gallret, gör ren dem med svinto. Ta en fuktig trasa och gnid in ca 2 msk såpa i ugnen inte uppe. Stäng ugnsluckan koppla på ugnen 100 g över och undervärme. När ugnen blir varm ta fläkt och ovanpå spisen. När temp är 100. Öppna luckan så den svalnar. Torka ur med ren trasa. Ta av glasluckan och gör ren den. Sätt tillbaka. Skjut in spisen och gör klart.
Skåp, lådor och diskbänk + kakel. Plocka ur alla saker skåp för skåp. Torka hyllor, dörrar in och utsida glöm inte ovanpå. Sortera och ställ tillbaka där saker ska vara. Lådor. Ta ur saker. Torka ur lådorna + fronten Sortera och se till att det är komplett. Avsluta med att skura bänk och kakel rent. Glöm inte skåp sidor.
OBS!!!! Kom ihåg tiden, titta på time timern ibland. Diskning och ansvarsområden ska hinnas med.
OBS!!!Skriv ner det ni gjort idag, var noga med att skriva ner de metoder ni använt er av.