Scenarioutvärdering för Investering i O2 Underlag för beslut framtaget av Viktor Hellman efter samråd med Joakim Brendler.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kapitaltillskott Brf Överdäcket 16 mars 2011 Brick-bay AB.
Advertisements

Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Fjärrvärmepriset i Kopparstaden, Falun
Varför vindkraft? – Målsättning regionalt? - Regional nytta?
Helga och hennes framtid….. Låga priser på el under 2012 Hög produktion av kärnkraft Hög produktion av vattenkraft ÖVERSKOTT!!! Export ca 21 TWh.
Samhällsekonomi 2.
Finanskrisen, boligmarkedet og husstandene Island, Mats Wilhelmsson Center for Banking and Finance KTH 1.
Storuman Energi AB Svenska Kraftnät.
HSB - Panelundersökning 2
SWAPPAR och HEDGING.
PROCENT.
Penningpolitisk uppföljning april Lägre ränta nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på två procent.
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun Antagen vid Kommunfullmäktiges sammanträde
Inflation  Definition: Allmän stegring av prisnivån  Mäts genom KPI (konsumentprisindex)  Riksbankens mål är att hålla inflationen på 2 procent/år (Riksbanken)
och hur den påverkar och påverkas av din privatekonomi
Kostnad för olika energikällor
Behövs det pengar? Byteshandel.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Penningpolitisk rapport juli 2009
Internationell Ekonomi
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 19 juni 2013.
Föreläsning 12 Sammanfattning
Föreläsning 9 Förväntningar och stabiliseringspolitik
Att spara i en aktiesparklubb – ett roligt och i längden
Skogsbarometern är en årlig rapport om det ekonomiska läget i familjeskogsbruket 750 skogsägare har av Sifo intervjuats under september månad och undersökningen.
1 Vi gillar amortering! Johan Hansing Nätverket Gilla din ekonomi 10 april 2014.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Penning- och finanspolitik i en sluten ekonomi.
Har konjunkturcykeln ändrat karaktär? Mattias Erlandsson, Riksbanken
Introduktion Helén Holmgren 2013 Ska vi hyra en maskin eller ska vi köpa den? Tjänar vi mer på att köra en gammal maskin i två år till, i stället för att.
Grön el och ursprungsmärkning - vad är det för något?
Granskning av årsredovisning 2011 Sunne kommun april 2012.
Samhällsekonomi Del 1.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
Länstal 2014.
Budgetramar inför 2014 Ekonomin inför 2014 Anvisningar – Ramar Budget 2014 Ekonomisk plan
HÖGA ELPRISER EnergiPuls 23 februari 2011 Niclas Damsgaard.
Projektekonomi a. Projektering/konsultstöd resultatpåverkande 2011 ( : -) I årsredovisningen 2011 togs en kostnad om : - som projektering/konsultstöd.
De sysselsättningspolitiska reformerna Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Negativ ränta Till Hans Tson Söderströms Festschrift SNS, Stockholm 20 februari 2015 Thorvaldur Gylfason.
Riksbankschef Stefan Ingves Inledning om penningpolitiken Riksdagens finansutskott 23 februari 2012.
BNP (BruttoNationalProdukt):
Diabetes.
Penningpolitisk rapport februari Kraftig försämring av konjunkturen – reporäntan sänks till 1 procent Återhämtning inleds 2010 Osäkerheten stor.
Penningpolitisk rapport juli Stabil utveckling i svensk ekonomi – trots ökad osäkerhet globalt.
Makroekonomi med tillämpningar
1. Faktisk och underliggande inflation Årligt genomsnitt i procent UND1X = KPI minus räntekostnader samt skatter och subventioner UNDINHX = UND1X.
Föreläsning 11 Växelkurser, räntor och BNP
Företagsvärdering & företagsarrangemang
Vice riksbankschef Martin Flodén Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid SEB, Västerås 7 oktober 2015.
Den Svenska bostadsmarknaden – En bubbla som håller på att spricka?! Oslo 14 oktober, 2015 Mats Wilhelmsson.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Del 1. Exempel på svar på frågor Del 2. De samhällsekonomiska målen (politisk ekonomi)
K6: sid. 1 Kapitel 6 Produktion, ränta och växelkurs Vad händer med jämvikten om inhemsk eller utländsk efterfrågan påverkas? Vi börjar med en motsvarighet.
Nordeas boendebarometer- om bostadspriser, boräntor och boendeekonomi
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Sammanställning och analys av medieinslag om skyddad natur
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Direktiv till Budget
Y Ränta När man lånar eller sätter in pengar på ett sparkonto kan banken använda pengarna och betalar därför för att låna dem.
Brf Mälarparksbäcken Solcellsanläggning
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Privatekonomi – vad är det?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Privatekonomi – vad är det?
Presentationens avskrift:

Scenarioutvärdering för Investering i O2 Underlag för beslut framtaget av Viktor Hellman efter samråd med Joakim Brendler

Syfte BRF Sköntorp har en god kassa och därav möjlighet att göra investeringar i syfte att sänka driftskostnaderna Styrelsen föreslår att investera i andelsinnehav på vindkraftverk hos O2 Syfte med denna scenariobeskrivning är att försöka ge en överblick på den ekonomiska effekten vid olika utfall på de rörliga parameter i denna investering Detta dokument ser enbart till de ekonomiska effekterna och kommer inte ta upp andra aspekter som miljöpåverkan mm

Rörliga parameter El – Marknadspris – Elpris från O2 vid innehav av andelar i vindkraftverk hos O2 Räntor Priset på andelarna hos O2

Ingångsvärden I Elförbrukning – kWh/år Långfristiga lån hos kreditinstitut – Andelsvärden – Inflationen har jag inte tagit hänsyn till då den bör slå lika på alla grupper Alla beräkningar har gjorts på en tio års investerings horisont

Ingångsvärden II Ränteläget – Riksbankens prognos (april 2011) över reproräntans utveckling prognostiserar en ökning från 1,5% till 3,5% 2014* – Detta är en ökning med 233% på 3 år eller 77,7% per år – Här beskrivs tre scenarion Låg ränta, 1,5% Neutral ränta, stegring upp till 3,5% 2014 och sen stabil på det till 2021 Hög ränta, fortsatt stegring till 5,9% 2016 och sen stabil på det till 2021 Elpriset – Energimyndighetens långsiktiga prognos för elpriser till hushåll prognostiserar en ökning i elpriset från 66,6 till 70,5*** öre/kWh år 2020** – Detta är en ökning med 5,9% på tio år eller 0,59% per år – Här beskrivs tre scenarion Svag utveckling, 0,29% ökning /år Neutral utveckling 0,59%/år Stark utveckling, 0,89%/år * ** *** En uträknad jämvikt mellan deras två scenarion

Ingångsvärden III Marknadsvärdet på andelsrätterna i O2 – Historiskt har marknadspriset ökat men detta finns det ingen prognos från en oberoende källa – Marknadsvärdet på andelarna i O2 beror på hur lagstiftningen runt elcertifikat är utformad. Dagens modell ska gälla till 2030 vilket borde ge hyfsat stabila priser till dess.*** – Här beskrivs tre scenarion Negativ utveckling, -3%/år Stabil utveckling, +-0 Positiv utveckling, +3%/år ***

Resultat Besparingar på el om köp av andelar i O2 – Svag utveckling på elmarknaden; – Neutral utveckling på elmarknaden; – Stark utveckling på elmarknaden; Marknadsvärde på instoppat kapital – Svag utveckling O2; – Neutral utveckling O2; – Stark utveckling O2; – Pengarna på banken; Besparingar vid amortering – Låga räntor; – Neutrala räntor; – Höga räntor;

Slutsats Enligt dessa ingångsvärden ger alla utfall förutom ett fördel att investera i O2 jämfört med att amortera Enda utfall som är negativt för en investering i O2 är om vi har höga räntor och samtidigt marknadsvärdet på våra investeringar i O2 sjunker Elpriset har en relativt liten påverkan på utfallet, utifrån angivna ingångsvärden

Kommentar / personlig åsikt Modellen är bara så bra som de värden som stoppas in i den. De värden som har använts här har hämtats från objektiva källor men de är ingen sanning Skribenten upplever att utvecklingen av elpriserna är lågt satta av energimyndigheten. En kraftigare ökning av elpriserna ger starkare incitament för att investera i O2 Min personliga åsikt är att investeringar bör göras i O2 enligt styrelsens förslag – I ett sådant beslut skall även direktiv för när andelarna ska säljas, tex om Räntan stiger över 7,5% och det samtidigt … har varit en negativ utveckling på marknadsvärdet på andelarna hos O2 två år i följd