Medvetna skolmåltider

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Målvakter Detta talar för Tre Kronor Detta talar för Tre Kronor Detta talar emot Tre Kronor Detta talar emot Tre Kronor Performance-analyserIndividuella.
Advertisements

Alla förskolor stimulerar och utmanar barnens matematiska tänkande.
Innehåll, huvudpresentation 4. Rangordning av ordningsstörningar (fråga 1) 5. Problem med nedskräpning (fråga 1a) 6. Problem med skadegörelse (fråga 1b)
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
BENÄMNA lätta ord SPRÅKTRÄNING VID AFASIKg VIII
Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson/Linus Isaksson
Tillämpning av bolagsstyrningskoden vid årsstämmor 2005 och 2006.
Hela Sverige ska leva Totalrapport. Regeringens bidrag har medverkat till kunskapsförmedling?
Projektföljeforskning
Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2010
Unga i Piteå granskar måltider
Eddie Arnold - Make The World Go Away Images colorées de par le monde Déroulement automatique ou manuel à votre choix 1 för dig.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Västtrafik Trafikslag: Tåg Sträcka: Göteborg - Nässjö.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Eva Pettersson, Apoteket AB Särskilda boendens antibiotikaanvändning SANT-studien Karolinska Institutet, Strama och Apoteket AB Eva Pettersson.
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
NyföretagarCentrums resultat 2013 NYFÖRETAGARCENTRUM – RESULTAT 2013.
Punktprevalensmätning av trycksår 2011, v.40 Resultat från landstingen
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
| Trycksår Kommun/Områdes-skillnader (inklusive könsdimensionen) Dennis Nordvall Statistiker/Datamanager,
Klimatpåverkan från livsmedel
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Enkätresultat för Grundskolan Elever 2014 Skola:Hällby skola.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Sveriges utrikeshandel (Andelar i procent) ImportExport EU (25) EFTA NAFTA Central- och Östeuropa Asien - Japan - Kina Övriga 59,9.
Information statistik Ej med i statistik: Konradsbergs lokaler (utgår VT13) Nya lokalerna i Frescati backe (ej med i gamla systemet) Övrigt: Mätningen.
Information statistik Ej med i statistik: Konradsbergs lokaler (utgår VT13) Nya lokalerna i Frescati backe (ej i bruk förrän VT13) Övrigt: Mätningen är.
Finländarnas uppfattningar om äldrevården Kirsi Markkanen Utvecklingschef Tehy rf.
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
Mat och klimat.
Hittarps IK Kartläggningspresentation år 3.
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Greppa Näringen Medlemsundersökning, kvartal 1. 1.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
/hp Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2013 Övriga utgifter 0,81 md € Investeringar 4,70 md € Övr. verksamhetskostn. 0,79.
Helhet Händelse Agerande Kunskap om vardagsverksamheten Förståelse av vardagsverksamheten.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
1 Enkätundersökning – vad tycker högstadieeleverna om maten? Johanna Löfström - Patricia Larsson - Elisabet Lind.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2008 April 2008 Project #:
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Levnadsvanor Levnadsvanor handlar om specifikt mänskliga beteenden i vardagliga aktiviteter som individen själv kan påverka, som exempelvis, fysisk aktivitet,
Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
1 Munkedal 2009 Sveriges Kommuner och Landsting Signild Östgren Leif Klingensjö.
Andel av befolkningen 80+ med olämpliga läkemedel Nacka Länet Riket 31,5 28,2 31,6 31,0 27,8 30,4 28,1 26,4 27,0 24,9 24,0 23,5.
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?
SDDB hösten 2003 Preliminära resultat Svensk Njurmedicinsk Förening Riksstämman Stockholm KG Prütz Verksamhetsområde Internmedicin Helsingborgs.
Enkätresultat för Grundskolan Föräldrar 2014 Skola - Gillberga skola.
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Bild 1 Prognos för länets arbetsmarknad Stefan Tjb.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Värmlandstrafik AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Karlstad - Charlottenberg.
VÄLKOMNA!. ”VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.”
Grundskola Elever 2013 Grundskoleenkät - Elever Enhet: Gillberga skola.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Presentationens avskrift:

Medvetna skolmåltider Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet

SkolmatSverige

Resultatrapporter

Medvetna skolmåltider -data om klimatsmarta MATvanor

Utbud och Näringsriktighet Vegetariska rätter 45 % erbjuder en vegetarisk rätt till alla elever 4-5 dagar i veckan 35 % erbjuder detta mer sällan än 1 gång/vecka eller aldrig 50 % av skolorna serverade vegetariska rätter som innehöll en järnrik komponent Salladsbord 88 % erbjuder dagligen ett bra salladsbord med minst fem sorters grönsaker 50 % erbjuder minst två komponenter som innehåller baljväxter

Miljöpåverkan Minska köttkonsumtionen 32 % har infört en köttfri dag 54 % försöker minska köttportionerna Vi serverar inte kött utan endast fisk och veg mat Huvudrätten är en gång per 5 veckor helt vegetarisk. Det är något som börjat gro hos oss och vi diskuterar det

Miljöpåverkan Matsvinn och avfall Öka elevernas medvetenhet om svinn 51 % mäter matsvinn i produktionen under minst en vecka per termin 62 % mäter tallriksavskrap 33 % av skolorna har en skriven policy om att minska mängden matsvinn Öka elevernas medvetenhet om svinn 23 % hade temaveckor 10 % involverade elever att mäta svinn 23 % svarade att det var integrerat i undervisningen 24 % uppgav ”annat”

Miljöpåverkan Livsmedelsval 23 % av skolorna svarar att minst hälften av det nöt- eller lammkött som används är naturbeteskött Miljömärkt fisk. 60 % av all fisk som serveras kommer från hållbara bestånd

Miljöpåverkan Ekologiska produkter Vad hindrar skolan? Mjölk är det livsmedlet som skolor oftast väljer ekologiskt (72 %) följt av ägg (37 %), mjöl (32 %), nötfärs (27 %) och rotfrukter (14 %) Vad hindrar skolan? Kostnaden 76 % Produkter är inte upphandlade 46 % Ingen riktlinjer/politiskt beslut 20 % Produkter inte tillgänglig på marknaden 17 % Ej rätt förpackningsstorlek 13 %

Organisation och styrning Fortbildning I 34 % av skolorna har samtlig personal har fått utbildning om miljöanpassad matlagning Miljöanpassad matlagning är bland de fortbildningar som önskas mest (44 %) Policy Hälften av skolorna (55 %) har en kostpolicy och av dessa angav 60 % att den omfattar ekologiska livsmedel, köttkonsumtion etc.

Tack! www.skolmatsverige.se info@skolmatsverige.se www.facebook.com/SkolmatSverige