WP 1 delprojekt Marknadsanalys N Sverige och Finland Project Liquid Natural Gas Norway - Sweden Kent Schinkler Erik Åström

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hela lasten – Halva utsläppet Summering av resultat
Advertisements

Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
HVDC och bilder Vilken är politikens roll i en starkt föränderlig energimarknad?
Vindkraft i Norrköpings kommun
Project Liquid Natural Gas Norway - Sweden Utsläppsrätter.
Skogsstyrelsens klimatpolicy
Vill du bli ett energigeni?
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
Välkommen till Mid Sweden European Office -
Rådgivningen, kunden och lagen Möte med branschen fredag den 4 maj 2007 Helena Pettersson Ann-Christine Ihrfelt
Projektbeskrivning för Affärschansprojekt VILNIUS 2007.
Fjärrvärmeåret Fjärrvärme och -kyla 2013 •Försäljningen (inkl. skatter)2 330 mill. € •Fjärrvärmeenergi31,6 TWh •Medelpriset (inkl. skatter)7,4.
Videokonsultation med medborgare
Ny Stil Vårt företag är en hemsida där vi riktar oss till ungdomar, vi säljer våra egna designade kläder till ett pris som en studerande ungdom har råd.
KTH Intervjuförfarande Med tillhörande tips av Sara Näsmark
Profu Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) etablerades 1987 och består idag av 19 personer. Profu är ett oberoende forsk- nings- och utredningsföretag.
Börsföretagens krisberedskap. 2 Var har ert företag kontor/anläggningar? (Flera alternativ kan anges)
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Tillväxtberedningen 2 juni 2009, Lars S och Maria Ö BILD 1 Positionsdokument Gruvor och mineraler.
Energiportalen 15 februari 2006
Affärsidé - företagets vägvisare
Företagarpanelen – Q SEPTEMBER 2011 Hallands län.
Vattenfall Vindkraft Bruzaholm MarkCheck Juni 2014.
Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen
1 01/11/2011Fera 01/11/2011 /FeraOH- 1
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Sveriges första anläggning för flytande biogas
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
S © Synovate Sweden AB. Allmänhetens syn på bankerna 2008 April 2008 Project #:
Fjärrvärmeåret Fjärrvärme och -kyla 2014 Försäljningen (inkl. skatter)2350 mill. € Fjärrvärmeenergi31,3 TWh Medelpriset (inkl. skatter)7,5.
Energiförsörjning.
Energisamhällets framväxt
Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Miljötillsynsenheten
Exempel på arbetsmodell för att söka EU-medel Januari – inventering av alla tänkbara idéer, som skulle kunna bli EU- projekt Februari – information om.
Fjärrvärmeåret Fjärrvärme och -kyla 2011 Försäljningen (inkl. skatter)1 930 mill. € Fjärrvärmeenergi30,1 TWh.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Snilleblixtar 2010 Ånge kommun Välkommen till en spännande resa mot ny teknik och tekniska innovationer som kan rädda vår planet!
Arbetsförmedlingen Lars Roth.
Projektet Bli företagare – Ett exempel på samverkan med det lokala näringslivet för att bidra till generationsskiften i småföretag HSS Karlstad
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Ekonomi och styrning i offentlig verksamhet Kurskod 722g39 Hemsida
1 Fördjupad förstudie Projekt NOORS Rolf Höglund.
Lokala miljövärden Resurseffektivitet: Snitt: 0,28 Viktat medelvärde: 0,
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Intern Villaägare tror att kök- och badrumsrenovering höjer värdet mest Undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Källa: Länsförsäkringar.
Naturresurser En resurs från naturen som vi kan använda oss av.
Din produktion- vårt bränsle Kent Högberg. AkkaFRAKT är… …en transport- och logistikkoncern som levererar tjänster inom områdena entreprenad, jordbruk,
Förnybar värme och SGBC-engagemang Mats Fredrikson
Av: William, 8E. Biobränslen Bränslen har funnits länge, men har påverkat miljön på ett dåligt sätt, dessa kallas Fossila Bränslen. Endast nyligen har.
Lönsamma energilösningar inom industrin STF 25 oktober 2006 Karin Byman Fällor och framgångsfaktorer i spillvärmeprojekt.
Välkommen till vår REKO!
Välkommen till vår REKO!
MARKNADSFÖRING Marknadsföring är allt arbete som utförs i ett företag i syfte att föra en vara eller tjänst från producent till konsument.
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Många svenska företag saknar rehabiliteringsplan
LRF Dalarna Livsmedelsstrategi och Samverkan i matkedjan

SPARA ENERGI Jarl Nilsson Elektro-Emanuel AB
Gasum | Erik Fromell.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Vad innebär detta för vår kommun?
Uppdaterad Finsk Energiindustri
samverkan för hållbar stadsutveckling
Elåret Finsk Energiindustri.
Riksdagspartierna och energipolitiken
(uppdaterad ) Finsk Energiindustri
(uppdaterad ) Finsk Energiindustri
Presentationens avskrift:

WP 1 delprojekt Marknadsanalys N Sverige och Finland Project Liquid Natural Gas Norway - Sweden Kent Schinkler Erik Åström

Projekt NOORS är ett gemensamt EU-finansierat projekt mellan Tromsö och Finnmark Fylken i Norge samt Västerbottens och Norrbottens län. Projektet går ut på att undersöka den flytande naturgasens potential och användningsområde i ovanstående del av Barentsregionen inklusive norra Finland. Marknadsundersökningen i den svensk/finska delen av projektet går ut på att undersöka behovet av energi och riktar sig till potentiella konsumenter i Norrbotten, Norra Västerbotten och Norra Finland. Undersökningens geografiska område är i form av en axel efter malmbanan och vidare runt Bottenviksbågen samt vissa större centra i svenska och finska inlandet.

Marknadsanalysen tar sikte på industrier/företag som bedöms vara stora energiförbrukare inom projektets geografiska avgränsning. Urvalet har gjorts via inventering av kända stora energiförbrukare/producenter. De indelades i fyra differentierade huvudgrupper: 11 Basindustrier 17 SME-företag 9 Fastighetsbolag 18 Energibolag, energiproducenter En inventering per företag har vidtagits för att utröna vem på respektive företag som var ”rätt” person att kontakta mot bakgrund av de frågor undersökningen söker svar på. Ett informationsblad som beskriver undersökningens bakgrund och syfte samt att undersökningen genomfördes genom frivillighet har skickats till respektive person. På så sätt var företagens företrädare informerade om projektet samt förberedda på att en telefonintervju kommer att ske. Två personer från projektet, genomförde telefonintervjuerna med företagens företrädare. Svaren sammanställdes i tabellform per huvudgrupp. Tabellerna utgör basmaterialet för vidare bearbetning såsom framtagande av olika diagram och statistikmaterial i diverse tabeller samt som beslutsunderlag för det fortsatta arbetet i projektet.

- Energibolagen omsätter GWh varav olja 264 och industrigas 3812 GWh - Basindustrin förbrukar GWh varav olja 4944, kol och industrigas 1662, (exkl. SSAB) - Fastighetsbolagen förbrukar 290 GWh. Främst fjärrvärme och el. - SME-företagen förbrukar 76 GWh. Endast ett av de undersökta företagen kan vara intressant ur LNG-synpunkt. (Förbrukar 8 GWh olja av total energiförbrukning 19 GWh) 55 företag och energiverk har intervjuats. De representerar tillsammans GWh i energikonsumtion/produktion varav 24 basindustrier och energiverk står för GWh

1.Gas som spetsning kanske. 2.Har funderat på naturgas. 3.Det verkar spännande med naturgas 4.Naturgasen har funnits i medvetandet och är ett alternativ. 5.Ser stor risk att biobränslet inte räcker… 6.Naturgasen finns i tankeverksamheten, -följer frågan med intresse 7.Om det fanns terminaler med LNG skulle naturgas användas i stället för olja, -om priset är det rätta. 8.Följer naturgasen med stort intresse. Alla händelser är viktiga. 9.Naturgas inte aktuellt. Tror inte på naturgasens konkurrenskraft. Exempel på kommentarer från Energibolagen

1.Har vid en undersökning 2004 kommit fram till att det finns potential för 130 GWh LNG. 2.Köper rysk naturgas via pipeline 3.Mycket intresserad. Går projektet in i en djupare fas vill de träffa oss i Torneå. 4.Använder diesel till truckarna. För diskussioner med trucktillverkarna om alternativa bränslen. LNG är en tänkbar väg att gå. (Anm: Världens största gruvtruckar). 5.Inte intresserad. Enbart biobränsle. Levererar 3 TWh till kunder. Bränner pellets, skogsflis och grot. Skeptisk till fossilt bränsle. 6.Ser konkurrensfördelar med biobränsle i och med att man är involverad i skogsindustrin. Biobränsle kommer att bli en bristvara Exempel på kommentarer från basindustrin