Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad innebär detta för vår kommun?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad innebär detta för vår kommun?"— Presentationens avskrift:

1 Vad innebär detta för vår kommun?
Full tillgång till den stödstruktur som byggs upp med vård- och insatsprogram, utbildning och implementering. Strukturerad samverkan med brukare och närståenderepresentanter. Samverkan kring uppföljning och analys inom området. Möjligheter att jämföra sig och lära av varandra även utanför det egna länet. Möjlighet att påverka och prioritera i vilken ordning och takt som utvecklingen sker.

2 Vad är alternativet? Alla kommuner har idag ett mer eller mindre utvecklat samarbete med ”sin” region/landsting och det arbetet kommer att fortsätta. En mindre summa pengar kan då användas för att stärka det samarbetet i länet. De vård- och insatsprogram som arbetas fram nationellt kommer naturligtvis att finnas tillgängliga även för kommunerna. Däremot kommer kommunerna inte att vara representerade på samma sätt i den sjukvårdsregionala strukturen vilket kanske främst minska möjligheten att prioritera i vilken ordning som utvecklingen sker. Det sjukvårdsregionala stödet till implementering som landstingen/regionerna bygger upp blir heller inte tillgängligt på samma sätt.

3 Vad är alternativet? I dag har de fyra regionerna/landstingen tillsamman 5.3 Mkr från staten för att stödja utvecklingen för psykisk hälsa. Villkoret från staten är att 30% av medlen används till samverkan med kommunerna. De fyra regionerna/landstingen avser att samnyttja 70% av medlen i den gemensamma stödstrukturen. Om kommunerna inte finner upplägget intressant så får de resterande 30% fördelas ut till de fyra regionerna/landstingen för samverkan inom respektive län. Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland 400 tkr och Jämtland 200 tkr.

4 Vad innebär detta för vår kommun?
Under förutsättning att samtliga kommuner deltar så finns det alltså 5.3 Mkr. En uppskattning är att dessa pengar räcker under uppbyggnadsfasen och 2019. Under förutsättning att verksamheten ska fortsätta 2020 så kommer det att behövas ett resurstillskott på uppskattningsvis 5 Mkr per år fördelat på samtliga regioner och kommuner i norra sjukvårdsregionen.


Ladda ner ppt "Vad innebär detta för vår kommun?"

Liknande presentationer


Google-annonser