Www.sodertalje.se 1 EVENTUELL VINJETT Miljökontoret Södertälje Ibland går det undan! När det gäller exploateringar är tidsaspekten ofta mycket viktig.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Avfall eller produkt? Det är den ursprungliga ägaren av jord och stenmassorna som avgör om han ska göra sig av med massorna (kvittblivning) eller om det.
Advertisements

Välkomna.
3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar?
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Sammanställning länsstyrelserna
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Samhällsbyggaren med helhetssyn
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
1 Rutin hantering av bostadsärenden (reviderat ) Ada och Maria.
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Hantering av brännbart avfall
Hållbarhetsarbete i samverkan med hyresgäster Gröna avtal.
Trygghetsstiftelsen, TSn Starta-eget-stöd 2011 Projektledare: Stig Holmer och May-Britt Bergström
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Förintelsen.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
Exempel på analys och handlingsplan
Avfall på villovägar Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Klagan/Anmälan TL – Protest Juryn. Tävlingsregler och Tävlingsanvisningar 4.13 Tävlingsjury Tävlingsjuryns uppgifter För mästerskapstävling och.
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Carin Dänsel Avdelningen för reglerad mätteknik
MRSA 2014 Statistik Smittskyddsenehten, , Karin Strand.
Samordnad Individuell Plan
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Efterbehandlingens ABC En översiktlig introduktion till efterbehandling av förorenade områden.
PBL 2 kap 6§ Ny bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad….hänsyn till… översvämningar och erosion.
En mycket vanlig frågeställning gäller om två storheter har ett samband eller inte, många gånger är det helt klart: y x För en mätserie som denna är det.
1 EVENTUELL VINJETT Södertälje kommun basfakta invånare Traditionell arbetarstad Stora arbetsgivare är - Scania - Astra - kommunen.
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Tillsynshandboken ”Sanering och efterbehandling av förorenade områden genom tillsyn och prövning”
Title slide Click on the picture icon to change photo NCC Roads AB /BALLAST Mottagning av överskottsmassor AB,C län NCC AB 1.
Risker med förorenade områden i länet
Samfälligheten Nattsländan, årsmöte Garagen Styrelsen har skrivit ett dokument som heter ”GARAGEN” och lagt det på hemsidan Dokumentet anger.
Mälarlänsutbildningen 28 sept
IED-Statusrapporter Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Förvaringsfallet igen, hur angriper vi problemet?
Dieselolycka  Åkaren som levererade diesel avluftade inte dieseltanken. Stort övertryck gjorde den fyrkantiga tanken rund!
Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Hur ska man agera som inspektör? Ett exempel på när agerandet blir viktigare än bedömningen av föroreningen.
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
MAKTLEKAR.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Jan Darpö, UU Miljöbalken 1 kap. Tillämpningsområde Alla verksamheter och åtgärder Skydda människan och miljön Hushållning Inte bagateller.
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Deponier, utfyllnadsområden, förorenade områden Vad är vad och spelar det någon roll ? - Pågående arbete i juristsamverkans- gruppen - Avses bli PM på.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Åsa IF Stiftelsen Dunross
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Ett bild och text repotage
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Vad är medlemsstaterna skyldiga att tillse när det gäller användning av maskiner? De ska ansvar inom det egna landets gränser att befolkningens, husdjurs.
Återanvändning av avfall
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Fredrik Meurman, Ecoloop
Miljösamverkan östra Skaraborg
Undersökningstillstånd (Minerallagen)
Presentationens avskrift:

1 EVENTUELL VINJETT Miljökontoret Södertälje Ibland går det undan! När det gäller exploateringar är tidsaspekten ofta mycket viktig. I större projekt är också organisationen stor vilket kräver avancerad projektledning för att hålla tidsramarna och göra saker i rätt ordning. Här kommer ett exempel på hur fel det kan gå och hur lite koll branschen faktiskt har.

2 EVENTUELL VINJETT Det började med ett telefonsamtal… I oktober 2013 kontaktades MK av PEAB med anledning av de upptäckt att de schaktat bort ca 200 lass förorenade massor från en före detta industritomt i centrala Södertälje. Massorna hade körts till tre olika mottagare i och utanför Södertälje kommun. PEAB hade på eget initiativ åkt ut och provtagit högarna för att helt säkerställa att de rotat i förorenade massor.

3 EVENTUELL VINJETT

4 EVENTUELL VINJETT PEAB En äldre industritomt ska omvandlas till bostäder. Vid planhand- läggningen deltar MK med flera synpunkter, bl.a att marken måste undersökas innan schaktarbeten påbörjas. Planerna på bostäder stoppas under ett par års tid och återupptas hastigt hösten Arbetet kräver att fyllnadsmassor ovan berg ska bort. Arbetet på plats stoppades direkt när förorening hittats fram tills att en anmälan enligt 28 § fmoh skickats in och besvarats av MK. Därefter återupptogs arbetet enligt beslutade försiktighetsmått. Saneringen avslutades under våren 2014 och har slutrapporterats.

5 EVENTUELL VINJETT FORIA AB Transportör av massorna från fastigheten är Foria AB som har tillstånd för att köra både avfall och farligt avfall. Transporterna regleras i ett tillstånd med villkor. Enligt villkor 3 i tillståndet gäller exempelvis följande: Transportören ska ha sådan kännedom om avfallets innehåll att lämplig avfallmottagare kan väljas i varje enskilt fall. Vidare ska alla transportörer känna till vad som står i tillståndet och en kopia ska finnas i varje bil. Vattentätt kan man tycka…

6 EVENTUELL VINJETT Mottagarna De förorenade massorna kördes till tre mottagare: 1.En fastighetsägare i Jumstaberg utanför Södertälje för att användas som markutfyllning i ett bostadsområde. 2.Jehanders grus AB för efterbehandling av en nedlagd grustäkt. 3.Privat fastighetsägare i Nykvarns kommun för att anlägga en ridbana.

7 EVENTUELL VINJETT Jumstaberg Ungefär 100 lass förorenade massor kördes till ett blivande bostadsområde i Jumstaberg. Massorna innehåller PAHer över KM och bedömdes inte kunna ligga kvar på platsen som är planlagd för bostäder. Fastighetsägaren får ett beslut om att massorna måste flyttas. Tillsammans med Foria föreslår markägaren två olika alternativ för återvinning av massorna, en bullervall och en grusväg inom området. Miljökontoret bedömer att båda förslagen är att anse som bortskaffning och beslutar om att massorna ska forslas bort från fastigheten. Beslutet förenas med ett vite.

8 EVENTUELL VINJETT

9 EVENTUELL VINJETT Jumstaberg Under våren 2014 körs de förorenade massorna från Jumstaberg till Enköping av Foria AB. Det uppmärksammans samtidigt att en mycket stor markutfyllnad utförts inom området utan marklov. Höjden uppgår på någon punkt till över 3 m. …men det är ett annat ärende…

10 EVENTUELL VINJETT Jehanders Grus Sand & Grus AB Jehander bedriver täktverksamhet utanför Södertälje. Verksamheten fick ett nytt tillstånd Enligt villkor c och d i tillståndet gäller följande: c. Införsel av rena inerta massor och entreprenadberg med i genomsnitt högst ton per år för användning i samband med efterbehandling av täkten. d. Införsel, mellanlagring och återvinning av övriga rena inerta massor av exempelvis tegel, betong, klinker och icke tjärhaltig asfalt med högst ton per år.

11 EVENTUELL VINJETT Jehanders Grus Vidare är införselkontrollen reglerad i tillståndet enligt villkor 4. Sammanfattningsvis får förorenade massor inte hanteras i verksamheten och vid misstanke om förorening ska provtagning ske för att avgöra massornas renhet. Massorna på platsen har tyvärr hanterats så att det inte är möjligt att i efterhand varken provta eller schakta bort dem. Det där med vad som är ”rena massor” är vi och branschen inte alltid överens om. Begreppet ringa risk är också relativt okänt…

12 EVENTUELL VINJETT Sammanfattning För det första har vi utgått ifrån att det är högst rimligt att en gammal industritomt i centrala Södertälje är att betrakta som förorenad till dess att motsatsen bevisats. Utifrån det har vi antagit att samtliga inblandade borde ha efterfrågat markprovtagningar innan de schaktat, transporterat eller tagit emot massor från fastigheten. Ingen i kedjan har kunnat uppvisa några markprover. MK upprättade ett antal åtalsanmälningar riktade mot samtliga inblandade för att tydligt markera att denna typ av masshantering är helt oacceptabel.

13 EVENTUELL VINJETT Åtgärder Misstanke om miljöbrott finns hos samtliga inblandade: PEAB för att ha schaktat i förorenad mark utan anmälan Foria för att inte ha följt villkoren i tillståndet Jehanders har inte heller följt sitt tillstånd, Fastighetsägaren i Jumstaberg som också har ansvar för de massor han tagit emot. Utredning pågår och förväntas avslutas någon gång under vintern 2014/2015.