Lärande och livsstil 1. Lena Eckerberg 2. Kerstin Eriksson

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
HU2 - Högre utbildning för Hållbar utveckling HU2 Nätverket HU2 - Högre utbildning för Hållbar utveckling - startades den 16 juni 2006 och vänder sig till.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Kompetensplattform Halland
En nationell hemsida för UHU/ESD för utbildare på högskolenivå –
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Mersmak av jämställdhet NV Eko, IESN Tord Pettersson Nenet.
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 5 november 2013.
ENERGIEFFEKTIVISERING
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Svenskt Friluftsliv har till uppgift att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet Stärka friluftsorganisationernas långsiktiga.
Uthållig kommun – vägvisare mot smartare energianvändning Maria Steinbach Lindgren Enhetschef Kalmar
Plug In - europeisk satsning för enskilda framgångar.
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Ett kontor med utsikt. 450 kontor i Europa En del av EU:s energipolitik Medlemmar i FEDARENE – Europeiska energikontorsföreningen.
Om CARPE Projekt.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
(Lägg till egen kommunlogga). Varför Klimatlöftet? Det är många som känner oro för klimatförändring. Klimatlöfteskampanjen hjälper invånarna att göra.
Projekt. Varför startades projekt Carpe? Funktionshinderområdet är litet i varje kommun men för brett för att varje enskild kommun ska klara av att fylla.
Kommunernas ordförandeskapsår 2012 Klimatsamverkan Skåne Länsmiljöträff, Höör, Jon Andersson, Energikontoret Skåne Bo Persson, Kommunförbundet.
IEE2 - Utlysning för 2011 Cecilia Thapper Energikontoret Skåne Malmö
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
SydostTrampar Cykelkampanj för arbetsplatser i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län Har funnits sedan 2010 Målgrupp – företag, regionala myndigheter, sjukhus,
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
Utvärdering + uppföljning = resultat
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Underleverantör väljer framtid Mälardalen Industrial Technology Center
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
Välkomna till uppstartsmöte i Lundalands ungdomsprojekt
Välkommen till Företagsutbildningen 2013
Pilotregion – Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län OBS! Snart med ny layout.
MIN STAD är ett projekt hos Hyresgästföreningen.
Introduktion Södertörn 2009 finansierat med § 26 medel Syfte: Att lägga grunden för ett operativt samarbete på Södertörn som leder till att varje nyanländ.
Dialog om barns och ungdomars kunskap om och delaktighet i vår hållbara samhällsomställning?
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Fokus 2012 Externa relationer-omvärldsbevakning Nätverk Kommunicera resultat Gap-analyser-handlingsplaner Stötta aktiviteter som bidrar till genomförandet.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Program informationsmöte 4 dec  Genomgång utlysningstext  Ansökningsmallen  Övrig information.
Utvecklingsstrategi för Örebroregionen
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
Västervik Företagandet i Västervik skall vara Enkelt-Roligt-Lönsamt Roger Psajd 2010.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Transporter 1. Hannele Johansson 2. Per Hansson 3. Bengt Nordström.
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Uppföljning och analys av regional hållbar utveckling i Umeåregionen
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Strategi för minskad energianvändning i nya byggnader och vid ombyggnation Information MSN, 13 okt 2010 Anna Green, Miljöenheten Energieffektivt byggande.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Linnéuniversitetet Om Länsbibliotek Sydost Två län: Blekinge och Kronoberg 13 kommuner Finansieras av Region Blekinge och Landstinget Kronoberg.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
1.Klimatsamverkan inledning Stefan Svenaeus Miljömåls- och klimatsamverkan Inbjudan till dialogmöte 3 april kl med kommunerna Uppföljning av mötet.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Presentation av projektet Halland har tidigare varit en stark förebild för övriga Sverige när det gäller utvecklandet av kvinnors företagande I dagsläget.
Energiklok Affärsrådgivning Ett verktyg för att skapa framtidens kostnadseffektiva, konkurrenskraftiga och energikloka företag. Startmöte 4 oktober.
Coacher för energi och klimat
Agenda styrgruppsmöte (SG) Klimatsamverkan Blekinge, 2 juni 2016
Förstudie Friluftslivets år 2020
IF Friskis&Svettis Kalmar
Presentationens avskrift:

Lärande och livsstil 1. Lena Eckerberg 2. Kerstin Eriksson 3. Roger Gunnarsson 4. Jan Sjökvist 5. Bernt Norén Camilla Pettersson Hanna Bengtsson

Lena Eckerberg

Ca 35 externa pressklipp Det går ut på att utbilda personal inom socialtjänst och inom andra funktioner som träffar människor med svag ekonomi. Syftet är att de ska kunna ge kloka energismartips till sina klienter inom ramen av sitt ordinarie arbete för att de ska slippa betala onödigt höga energiräkningar. I projektet ingår en utbildning för energiambassadörerna där jag försöker fylla dem med inspiration och kunskap att jobba med den här frågan. Dessutom får de en bukett med informationsmaterial etc. som de kan använda i sin tur. Konceptet är använt i flera år i Frankrike och vi anpassar metoden utifrån våra förutsättningar i de olika partnerländerna. Övriga länder är SWEA i UK, ECUBA i Italien, SAMSó, CRES, ECOSERVEIS, Sofia, HEMPS

Energi i ett genusperspektiv del 2 Del 1 – Energibolag och jämställdheten. Samverkan med Svensk Energi och specifikt med Växjö Energi AB, Kalmar Energi AB och Öresundskraft AB. Konkreta mål: Att få igång jämställdhetsprocesserna i några företag i regionen. Träffar med energibolagen  i en gemensam ansökan till SKL om medel för att integrera jämställdhet och mångfald i arbetet med fokus på kunden. Del 2 – samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och klimat- och energirådgivningen i några kommuner: Målet är att hitta koncept hur KER ska nå kvinnor. Vi har testat följande: -Klimatsmart livsstil med Per Hansson – uppföljning bygg en solfångare tjejkurs Mat och Klimat med Pär Holmgren – livsstilsmässa i Älmhult – klimatsmart matlagning i Älmhult SFI – svenska för invandrare. Energisnack i man resp. kvinnoklass i Vimmerby. Uppföljning – klimatsmart undervisning för tjejer. Energi i ett genusperspektiv del 2 Integrering av jämställdhet och mångfald i arbetet med ökat kundfokus. Framtagande av metoder för detta arbete som senare skall användas även till andra jämlikhets- och mångfaldsfrågor. Granskning och utvecklande av arbetsprocesser för att kvalitetssäkra dem ur ett jämställdhetsperspektiv, utbildning av alla personer med verksamhetsansvar samt utvecklande av instrument i styrsystemet för att långsiktigt följa upp jämställdhetsaspekter av arbetet.s

Mål: att utbilda 30 energiambassadörer Varav minst 20 ska vara aktiva som ska… Stötta hushåll med enkel energirådgivning får en utbildning och material att använda inom ramen för sitt uppdrag i sin organisation t.ex. SFI-broschyren. kontinuerlig support under hela 2010 Hjälp att ordna infoträffar etc. Pågår från maj 2009 – oktober 2011. Samverkar (hittills) med Ohamns kommun, Hyresgästföreningen Sydost, Västerviks kommun Några kommuner har avböjt pga knappa resurser. Inbjudan att delta har skickats ut brett.

Datum Målgrupp Aktivitet Projekt Ansvarig 2010-01-14 Kommunala tjänstemän Heldag utbildning Energiambassadörer Energismart livsstil på XL Energy Ambassadors LE 2010-01-20 2010-05-19 Kortseminarium Energiambassadörer. Tema: spara energi/Energiambassadörerna samkörs med internationellt partnermöte (D 6.7) Senast juni 2011 Bostadsbolag Seminarium om EE i flerbostadshus och vilka fördelar bostadsbolag kan ha av detta (kanske kopplat till individuell mätning etc.?) Energy Ambassadors (D4.7) Allmänheten Flera stycken nedslag om att spara energi (typ infokvällar, etc. i samverkan med energirådgivningen etc.)= Energy Ambassasdors (D4.8) Kommuner Presentation av Energi Ambassadors-projektet i minst 3 kommuner (som ej deltar nu Energy Ambassasdors (D6.5) Personer som arbetar i social/energi-organisationer. Presentation på EU-event om Energy Ambassadorsarbetet i Sverige Energy Ambassasdors (D6.8)

Kerstin Eriksson

Kunskapsutveckling – Naturvetenskap – Utomhuspedagogik – Teknik KNUT- projektet är ett nationellt samverkansprojekt mellan fyra regionala aktörer Projektet syftar till att öka barn och ungdomars intresse, kunskap och engagemang för energi- & klimatfrågor Projektets målgrupper är skolpersonal, skolledning, politiker, barn & ungdomar, högskolor & universitet samt andra organisationer med liknande verksamhet. Projektet finansieras av Energimyndigheten, Skolverket samt regionala aktörer

Fakta om projektet: Projektperiod: Höst 2009 – sommar 2012 (med sikte på fortsättning) Projektomslutning: Ca 25 000 000 SEK Finansiärer: Energimyndigheten, Skolverket, energibranschen samt regional finansiering Nationell styrgrupp: Myndigheter, departement, branschen/näringslivet, representanter från regionerna FoU: Projektet följs av en forskargrupp med representanter från de fyra regionernas lärosäten Nationell projektkoordinator – Energikontor Sydost

Regionala medaktörer: Regionförbundet i Kalmar Uthållig kommun samordnarna Svensk Energi i Sydost Energi- och klimatrådgivarna Linnéuniversitetet Kreativum Skolor Näringslivet SLU, Sveriges lantbruksuniversitet NCU, Nationellt centrum för utomhuspedagogik …………….. Nationella medaktörer: Stiftelsen Håll Sverige Rent WWF Utenavet Svensk Energi Nätverket Skola för Hållbar utveckling Skolverket ………………. Nationella projektpartners:

Aktiviteter www.knutprojektet.se Nationell aktivitetsplan – där alla fyra regioner deltar aktivt Regionala aktivitetsplaner – olika för de fyra regionerna Energikontor Sydost – aktiviteterna beskrivs som begreppet Energistegen

Roger Gunnarsson

Energi- och klimatrådgivarna Sydost LED-projekt Buy Smart Energi- och klimatrådgivning i Oskarshamn och Högsby Prometeus Nationell transportutbildning för EKR ENIG UH-kommun Utbildning för fastighetsskötare inom UH-kommun EE-utbildning på Elajo och NOVA Referensgrupper hos EM för: Kraftsamling och Isolerhandbok för småhusägare Butikskontroller, energimärkning Energitips för invandrare Bilaga om transporter i Dagens Samhälle Föreläsningar för ungdomar, föreningar, politiker Mässor och seminarier för 2010 (11 dec)

Jan Sjökvist

Energiprojekt på skolor Fri lärarfortbildning på energisparprojekt i skola och på arbetsplats. Fria läromedel ingår. Aktiviteter på XL och Kreativum Samordnas med KNUT-projektet 4

Klimatlöfteskampanjen ESS projektägare Kalmar kommun projektledning Enbart redovisning till EM Mål: 10 000 löften på Minplanet.se i Kalmar län 4

Bernth Norén Camilla Pettersson Hanna Bengtsson

Ett science center i sydost med energi/klimat profil!

Projekt på gång Science Center Ditt val X-mobile edu- People Energy ambassadors Klimatlöfteskampanjen LED-projektet Lärarlyftet Kommunikationsuppdrag

Samarbetspartners Molekylverkstan eXperyment Gdynia Kalmar Kommun Regionförbundet Kalmar Energi Energimyndigheten Lokala näringslivet