Riskgrupper och socioekonomiska förhållanden

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
Folkhälsoarbete i Munkedal
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
DROPOUTS Det behöver inte vara så. σ Sigma Variation Stigma t-esta.
Införande i Landstinget Gävleborg
PRIMÄRVÅRDEN.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Övervikt och fetma som folkhälsoproblem Barbara Rubinstein epidemiolog.
Barn som far illa My Stein.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Vad menar vi med begreppet behov?
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Handläggning enligt SoL
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Missbruks- och beroendevården – reglering och organisation
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Norrbottens läns landsting – en behovsstyrd hälso- och sjukvård Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen - tandvårdslagen Målet för.
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Socialtjänstlagen, SoL
Vad kan man vinna? Hälsoekonomi med samverkansperspektiv
Landstingsfullmäktiges beredningar
Patientlagen 1 januari 2015 Den 1 januari 2015 införs en ny patientlag i Sverige. Hälso- och sjukvårdslagen försvinner och ersätts av Patientlagen och.
Bilder för lokal utbildning
Förtroendemannautbildningen
Patientlagen och information till patienter och närstående
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Överenskommelse om samordning kring barn
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Patientens valfrihet och andra utmaningar för hälso- och sjukvården Jonas Andersson Oppositionsråd (FP) vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet.
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
0/00 Birgitta Rolfsdotter 2004 FYSS står för FYsisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Detta är God Vård
Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870)
Barnets rättigheter i nya patientlagen
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Inspirationsdag Hälsofrämjande primärvård, Lund 15/ Vårdcentralen Drottninghög - en del av Primärvården Skåne.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Claude Marcus Barnfetma idag och imorgon, Hur farligt är det? Claude Marcus Rikscentrum för barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Omvårdnadsvetenskaplig forskning och forskningsprocessen LOUISE OLSSON & ANN-SOFIE ERIKSSON.
Lex Maria.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Kvalitetsarbete.
Monica Zetterman Landsmöte myelom 27 augusti 2016
Patientlagen (2014:821).
Presentationens avskrift:

Riskgrupper och socioekonomiska förhållanden Maria B Magnusson Leg dietist, leg sjuksköterska Vårdcentralen Angered och Avdelningen för folkhälsoepidemiologi vid Sahlgrenska Akademin

Fetma efter socioekonomisk grupp 16-74 år 1980/81-2002/03 Källa: Undersökningen av levnadsförhållanden, SCB. Ur Folkhälsorapport 2005 (Socialstyrelsen)

Fetma efter födelseland 16-74 år baserat på perioden 1996-2002 Källa: Undersökningen av levnadsförhållanden, SCB Ur Folkhälsorapport 2005 (Socialstyrelsen)

Enkät till personal i VGR (sjuksköterskor, dietister m fl) som beställt foldern på andra språk än svenska.

sjukgymnaster från hela VGR-området (varav ca 1/3 från Göteborg). De som har svårt att be sjukvården om hjälp med sina överviktsproblem har ofta svårigheter att ta sig fram i samhället även i övrigt på grund av bristfällig svenska, låg socialgrupp, låg utbildning eller lågt självförtroende. Vi behöver mer information på olika språk Barn med tidig fetma och barn till föräldrar som väger för mycket löper ökad risk I vissa grupper betraktas övervikt som ett ideal. Många vågar inte låta barnen leka ute på egen hand Att bo nära mor- och farföräldrar verkar vara en riskfaktor för barnfetma. Svar från ca 40 distriktssköterskor, barnsjuksköterskor, dietister, hälsovägledare, sjukgymnaster från hela VGR-området (varav ca 1/3 från Göteborg). Ca 15 svarade inte.

Vi behöver ett vårdprogram Det finns en svårbehandlad grupp med relativt unga människor som aldrig fått in en fot i arbetslivet. De lever ofta ensamma. Om de har ett jobb så är sjukskrivningsdagarna många. De har ofta låg utbildning och söker ofta vård för exempelvis värk, panikångest och depression. En del slutar skolan och blir sjukpensionärer inom några år och ekonomin kan ofta vara dålig. I den här gruppen finns många med svår fetma. Vi behöver ett vårdprogram Vi behöver mer tid för det här arbetet. Ibland är problemet bristande kunskaper om kost och andra livsstilsfaktorer.

Attityder och beteenden relaterade till kroppsstorlek Uppfattningar om att ju snabbare spädbarn växer, desto friskare och bättre omhändertagna är de Intryck från en äldre generation som upplevt svält och därför inte är benägen att betrakta övervikt som hälsorisk Fetma som positiv förebild

Kulturell innebörd av kost och fysisk aktivitet Erfarenheter av nöd kan medföra acceptans för ”frossande” när mat finns tillgänglig Kaloririka livsmedel och maträtter med hög status kan eftersträvas som symboler för integration eller social rörelse uppåt Om man uppfattar fysisk aktivitet som ”arbete”, och ”arbete” som en pålaga minskar benägenheten att använda musklerna i onödan Att köra bil kan uppfattas som mer prestigefyllt än att gå eller cykla

Ekonomi Bristfälliga miljöer för lek och rekreation GP 2 oktober 2007 Bristfälliga miljöer för lek och rekreation Begränsade möjligheter att välja mellan olika sätt att motionera Svårigheter att ordna transporter till fritidsaktiviteter Minskad valfrihet vad det gäller livsmedel

Stress; med bristande möjligheter att påverka sina levnadsvillkor, osäker ekonomi, arbetslöshet och diskriminering som framträdande orsaker. Ätande som copingstrategi; ”tröstätande” Ökad risk för bukfetma Lågt förtroende för samhälleliga auktoriteter, inklusive hälso- och sjukvårdssystemet

Hälso- och sjukvårdslag (1982:763) Inledande bestämmelser 1 § Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Till hälso- och sjukvården hör även sjuktransporter samt att ta hand om avlidna.    I fråga om tandvård finns särskilda bestämmelser. Lag (1992:567). Mål för hälso- och sjukvården 2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.    Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142). Krav på hälso- och sjukvården 2 a § Hälso- och sjukvården skall bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär att den skall särskilt 1. vara av god kvalitet och tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, 2. vara lätt tillgänglig, 3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, 4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen.    Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.    Varje patient som vänder sig till hälso- och sjukvården skall, om det inte är uppenbart obehövligt, snarast ges en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd. Lag (1998:1659). 2 b § Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns.    Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten. Informationen får dock inte lämnas till patienten eller någon närstående om det finns hinder för detta i 7 kap. 3 eller 6 § sekretesslagen (1980:100) eller i 2 kap. 8 § andra stycket eller 9 § första stycket lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Lag (1998:1660). 2 c § Hälso- och sjukvården skall arbeta för att förebygga ohälsa. Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Lag (1998:1660). 2 d § När någon har avlidit, skall hälso- och sjukvårdens uppgifter fullgöras med respekt för den avlidne. De efterlevande skall visas hänsyn och omtanke. Lag (1998:1660). 2 e § Där det bedrivs hälso- och sjukvård skall det finnas den personal, de lokaler och den utrustning som behövs för att god vård skall kunna ges. Lag (1998:1660). 2 f § Hälso- och sjukvården skall på socialnämndens initiativ, i frågor som rör barn som far illa eller riskerar att fara illa, samverka med samhällsorgan, organisationer och andra som berörs. I fråga om utlämnande av uppgifter gäller de begränsningar som följer av 2 kap. 8-11 §§ lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område och av sekretesslagen (1980:100).    Bestämmelser om skyldighet att anmäla till socialnämnden att ett barn kan behöva nämndens skydd finns i 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453). Lag (2003:412). 2 b § Patienten skall ges individuellt anpassad information

Referenser Bleich et al Trust in scientific experts on obesity: implications for awareness and behavior change. Obesity (Silver Spring), 2007. Johansson-Kark et al Overweight among international adoptees in Sweden: a population-based study. Acta Paediatr, 2002. Kark, M., Rasmussen F., Growing social inequalities in the occurrence of overweight and obesity among young men in Sweden. Scand J Public Health, 2005. Kumanyika, S., Environmental influences on childhood obesity: Ethnic and cultural influences in context. Physiol Behav. 2008 Lindstrom, M., Sundquist, K. The impact of country of birth and time in Sweden on overweight and obesity: a population-based study. Scand J Public Health, 2005. Lissner, L. et al., Social mapping of the obesity epidemic in Sweden. Int J Obes Relat Metab Disord, 2000. Rasmussen, F. et al. Fysisk aktivitet, matvanor, övervikt och självkänsla bland ungdomar. 2004, SFHI: Stockholm. SFHI. Födelselandets betydelse - en rapport om hälsan hos olika invandrargrupper i Sverige. 2002. Socialstyrelsen, Folkhälsorapport 2005. Stockholm. Sundblom, E. et al Childhood overweight and obesity prevalences levelling off in Stockholm but socioeconomic differences persist. Int J Obes 2008