Lukt och smak – två kemiska sinnen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Atomer och kemiska reaktioner
Syror, baser och indikatorer
Socker och stärkelse del 2
Kemi.
Syror och baser Syror och baser.
Kristiansand 2 Februari 2010
Biologi 2 Niklas Dahren Hälsingegymnasiet
Cellen och vårt biologiska arv
Från gen till protein Niklas Dahrén.
Utseende Rörelser Genetik - ärftlighetslära Humör mm Intelligens.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Syror och baser.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Djur Vilket djur ska bort?
Sinnena 4C Vt 2013.
Fragmentering av landskap Andreas Seiler Inst. för ekologi, SLU
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Människan och arvet.
Ljud.
Perception och kognition
VAD ÄR HÄLSA/STRESS?.
ALBUMIN I URIN.
Cellen.
Sinnen i samverkan Sensory integration and interference
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Genetik II
Atomens byggnad Joner Bindningar
Ljud.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Håkan Hansson, Maria Montessori-skolan, Lund –
Livets former Djur.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
DNA. DNA Den centrala dogman - sammanfattning av transkription och translation (1) All information finns lagrad i DNA (deoxyribonucleic acid). Informationen.
Våra sinnen!.
Allmän farmakologi 3 1MC610 våren 2013 Jenny Larsson.
-läran om det biologiska arvet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Diagnos på kunskap Självevaluering.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Protein Mer än hälften av cellens byggnadsmaterial är proteiner.
Binomialsannolikheter ritas i ett stolpdiagram
Genteknikens svåra frågor
Den multimodala hjärnan
Introduktion till metabolismen
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sensory Mechanisms Introduction
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Kemisk Bindning.
Joner En jon är en lika vanlig partikel som atomer.
MATSPJÄLKNINGEN.
Distribuerad Kognition DCOG. Bakgrund  Mitten-slutet av 80-talet  UC San Diego  Edwin Hutchins, (James Hollan, David Kirsh)  !Lokaliserad individuell.
Livsmedelskemi.
Kommunikation.
Salter och metalloxider Kap 5
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
Nervsystemet styr din kropp
Vattnets sensoriska egenskaper Vattenkvaliteten och våra sinnen Lukt smak känsel hörsel och syn Olle Wahlberg Kemiskolan KTH Ingbokällan i Uppland.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Veckans fördjupning handlar om något det finns fem av. Vet du vad
Syror, baser och salter.
Sinnena.
Presentationens avskrift:

Lukt och smak – två kemiska sinnen Lukt och smak har stort evolutionär betydelse. Upp till 4% av genomet kodar för receptorproteiner i luktsinnescellerna. [Vomeronasala organet] Lukt Smak Födointag Födointag Reflexpåverkan på Vätskebalans Magtarmkanalens aktivitet Hunger-Mättnad Beteende Sexualdrift Aggretioner Emotioner Territoriell bevakning Människan kan särskilja 5000 olika lukter och Ca. 100 smaker. Teoretiskt 106 lukter! Avtar med ålder.

Tröskelvärden för några organiska ämnen

Luktslemhinnan 6 – 10 millioner luktsinnesceller (OSN) 10 cm2 Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001 6 – 10 millioner luktsinnesceller (OSN) OSN har en livslängd på 30-60 dagar Varje OSN anses uttrycka bara en av de 1000 luktgenerna OSN med samma receptorprotein konvergerar på samma Glomeruli 2000 glomeruli hos råtta 1000 hos människa

Receptorer i luktcellerna (1) Ämnen i luften genom näsa löses i slemhinnans vätskefas OSN1 OSN2 OSN3 Lindeman, Nature, 413, 211, 2001. Receptorproteinerna har samma grundstruktur Men skiljer sig åt med avseende på enstaka aminosyror (svarta prickar) En skillnad på en aminosyra kan ge olika affinitet

Receptorer i luktcellerna (2) Lokalisation av 4 lukt- receptorer i slemhinnan Hos mus. Lindeman, Nature, 413, 211, 2001. Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001

Transduktionmekanismen i luktcellerna Kandel, Schwartz, Jesell. Principles ofneural science, 4th Ed., 2001 Adaptation är en typisk egenskap i luktsinnet. Desensitisering luktämne/receptor Reglering av kanalens känslighet för c-AMP

Omkoppling i bulben sker i glomerulus Kandel, Schwartz, Jesell. Principles ofneural science, 4th Ed., 2001 Ca. 2000 glomeruli i varje bulb Ca 1000 sensoriska neuron till en glomerulus. 20-50 mitralis eller tuft-celler från varje glomerulus

Centrala förbindelser från luktbulben 105 neuron i bulben Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001 Det finns också innervation av bulben från cortex. Tex kan känsligheten i luktsystemet ändras då man är hungrig. Purves et al. Neuroscience, 2nd Ed., 2001

Hypotes för hur lukter analyseras Lindeman, Nature, 413, 211, 2001. De flesta receptorer aktiveras av flera luktmolekyler och de flesta luktmolekyler kan aktivera flera receptorer. Receptorerna kan var mer eller mindre ”smala”.

Tröskel och Tidupplösning av luktsensation Trösklar beteendemässigt är lägre än på cellulär nivå. Beror på integration av många sensoriska neuron till glomeruli och G-protein kaskadsystemet Temporala aspekten innebär att man kan sampla många interaktioner mellan luktmolekyler och receptorproteiner. Eftersom Luktreceptorerna är breda men rel. okänsliga kan man låta systemet sampla under lång tid. Man offrar således temporal upplösning mot ökad bredd och känslighet.

Specifika glomerulus/i aktiveras av luktmolekyler Med specifik lukt aktiveras specifik/a glomerulus/i. Ökande koncentration rekryterar fler glomeruli Purves et al. Neuroscience, 2nd Ed., 2001

Luktmolekyler Dessa molekyler luktar alla bittermandel Cyanväte HCN Nitrobensen Bensaldehyd * Bensonitril

Species-specifik aktivering av lukt hos insekter

Goda och dåliga lukter Från Bressle, Å. 1986

Taste: Tongue and folds Vagus X Smaklökar i en cirkumvallate papill färgat med antikroppar Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001

Taste buds and tast receptor cells Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001 Lindeman, Nature, 413, 219, 2001.

Fem huvudsmaker Salt Surt Bittert Sött Unami - Glutamat

G-protein signalling in taste Kandel, Schwartz, Jesell. Principles of neural science, 4th Ed., 2001

Bittersmak Bitter smak är ofta associerat med toxiska ämnen Ett flertal ämnen kan ge upphov till bitter smak (Jfr lukt) Olika transduktionsmekanismer Quinin – blockerar K+-kanaler Denatonium – G-protein kopplade system (IP3, PDE) Ett G-protein nära relaterat till transducin i synsystemet Många personer i USA kan ej känna bittersmaken av Phenylthiocarbamid men väl quinin (tonic). Genetiskt Betingad. Supertasters kan.

Surt Surt är huvudsakligen påverkan via H+ joner. Citronsyra, HCl, HNO3, H2SO4 upplevs alla olika. Vanligtvis blockeras K+ kanaler vilket resulterar i depolarisering av smakcellerna Hos hamster tycks däremot H+ passera genom Na-kanaler.

Sött och Salt Sött upplevs av ett flertal molekyler Sakarider (glukos, sukros, fruktos) aminosyror (aspartat) fenylalaninester, proteiner. Sött anses medierat via receptorer kopplade till G-protein som via cAMP reglerar K+-kanaler, men även reglering via IP3/Ca2+ förekommer. Salt (NaCl) signalerar genom att Na+-jonen passerar in genom Na+-kanaler varvid cellen depolariseras. LiCl smakar salt. CsCl blandsmaker salt-bittert; verkar via hämmning av K+-kanaler . K+-salter verkar på motsvarande sätt via K+-kanaler. Unami Glutamat tex Na-glutamat anses påverka specifika receptorer som via G-protein leder till aktivering av jonkanaler. Asiatisk mat.

Central förbindelser Chorda tympani (del av facialisnerven VII) går över trumhinnan

Kodning i smaksystemet Svarsprofil i chorda-tympani neuron

Sjukdomar som påverkar lukt och smak

Referenslitteratur: Kandel, E Schwartz,JH Jesell. TM. Principles of neural science, 4th Ed., McGraw Hill, New York, 2001 Purves et al. Neuroscience, 2nd Ed., Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts, 2001. Lindeman, B. Nature, 413, 219-225, 2001. Bresle, Å. (Ed.) Näsa för lukter. Ingenjörsförlaget, 1986 Rosenzweig, MR, Leiman, AL, Breedlove, SM.. Biological Psychology, 2nd Ed., Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts, 1999.

Vomeronasal organ