matsmältningssystemet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träningslära med kost.
Advertisements

Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sveriges matkultur.
Mineraler och vitaminer
Vad finns i maten?.
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
Träningslära ÅK8.
BIOLOGI - Människokroppen
ATT BLI EN IDROTTARE.
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Presentationens avskrift:

matsmältningssystemet

Munnen Matstrupen och Magsäcken Munnen: I munnen tuggar man sönder maten i mindre bitar med tänderna. Spottkörtlarna heter det som saliv kommer ifrån som blandas med maten så man sväljer maten lättare. Matstrupen När du sväljer tuggorna så åker det ner i svalget och så stängs matstrupen så att maten inte kommer i n i lungorna. Magsäcken: Den är töjbar med hjälp av muskler som blir större när det kommer mat i den. När maten kommer till magsäcken. blandas det med magsaft som innehåller ämnen som delar på proteinerna i maten. Maten är i magsäcken i ca 3-4 timmar där görs den till en smet.

Friska tänder Om dina tänder ska må bra så ska du helst äta frukost , middag och kvällsmat och ett par mellanmål. Om du småäter ofta så blir det lättare hål. Det finns något som heter 2+2+2. Det betyder att du ska ha 2 cm tandkräm ,borsta tänderna 2gånger per dag i 2 minuter.

Bra mat Proteiner bygger upp dina muskler . Proteiner finns i kött , fisk, ägg, mjölk, bönor och ärter. Fett är bra för att fettet isolerar och fungerar som stötdämpare till känsliga organ . Fett finns i smör, matolja, ost och kött. Kolhydrater ger dig energi och hjälper tarmarna . Kolhydrater finns i bröd, gröt , flingor, potatis, pasta, ris och frukt.

Bra mat Spårämnen är tillexempel kalcium, järn och zink. Järn finns i spenat och broccoli. Järnet finns i röda blodkroppar och tar med syre till celler. kalcium finns i mjölk och ost. kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Zink finns i ägg, mjölk och nötter. Zink är viktigt för huden och immunförsvaret.

Bra mat Salt finns i nästan all mat. Saltet hjälper cellerna att fungera bra. Vitaminer hjälper dig att växa ordentligt, läka sår och hålla dig frisk. Vitaminer finns i frukt, bär, grönsaker, potatis, mjölk och ägg. Vatten löser upp ämnen och transporterar allting till rätt i kroppen. Vatten finns i all mat.

För lite och för mycket mat För mycket mat Våra kroppar fungerar som på stenåldern. När det fanns mycket mat så lagrades maten och blev fett. Och när det fanns lite mat så fungerade fettet som reserv .Nu för tiden äter vi oss alltid mätta. Ofta äter vi även för mycket. För lite mat Vi människor måste ha en viss mängd kropps fett. Om man äter för lite blir man hängig och trött man blir även lätt sjuk.

Varför behöver du njurar? Njurarna renar tillsammans minst en liter blod varje minut. Dom ser till att det finns tillräckligt mycket salt och vätska i kroppen. Det gör dom genom att släppa ut en viss mängd salt och vatten till kisset. Dom silar bort annat avfall från resten av kroppen.