Den 19 augusti 2014 var Overflow day. Sverige ligger på 10:onde plats i världen. På nyheterna 30/9 fick vi höra att om alla förbrukar lika mycket som.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Program 14:00 Inledning (Malin Lund, Eva Wallander, Henrick Blank)
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Biologisk mångfald och Mångfaldskonventionen i Sverige
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Länsstyrelsens arbete med integration och Gröna näringen ”Samverkan ger nya perspektiv” Helena Hölermann Projektledare / Enheten för Social hållbarhet.
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Kort Leaderpresentation * Landsbygdsprogrammets mål
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Hälsofrämjande transportsystem för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 15 mars 2012.
Framtidsbilder från livet i Norrbotten Områden som Kraftsamlingarnas deltagare har pekat ut Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Den nya naturen och den hållbara medborgaren - möjligheter och dilemman Eva Svensson Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet.
Kristianstads Vattenrike Biosphere Reserve ® Good for the Man and the Biosphere Biosfärområde Kristianstads Vattenrike ® Bra för både natur och människor.
Demokrati och hur Sverige styrs
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Nannette Büsgen Facebook/Volontär i Nacka Twitter/volontarinacka Instagram/volontarinacka.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
ÄLVLANDSKAPET NEDRE DALÄLVEN
1. Begränsad klimatpåverkan
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Vägar till en jämlik hälsa
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålen och förorenade områden
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Utvecklingsstrategi för Örebroregionen
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
KULTURMILJÖSTRATEGI VÄRMLAND En hållbar ansats.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Ett modernt, internationellt universitet i Småland.
Vad betyder ekosystemtjänster för samhällsplanering, näringsliv och naturvård? Kunskapskonferens 12 nov Syftet var att erbjuda kompetensutveckling och.
Översiktsplanering – hyllvärmare eller strategiskt dokument.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Synergier och mervärden mellan olika fonder Hur kan satsningar inom t.ex. Naturturism verka för de övergripande målsättningarna inom de andra fonderna?
BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla. VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco,
Kristinehamn 2030 – den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen.
Vision 2030 Resultat från medborgardialog. En vision i sitt sammanhang (schematisk) Vision 2030 Prioriterat område 1 Prioriterat område 3 Prioriterat.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Sveriges nationella program för växtgenetiska resurser, Pom
Miljö Ekonomiska Sociala
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
FN.s globala mål
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Hållbar utveckling.
Vad innebär regionbildningen?
ArtDatabanken Till styrmodell .
Bygdegården – en plats för konst och kultur!
Presentationens avskrift:

Den 19 augusti 2014 var Overflow day. Sverige ligger på 10:onde plats i världen. På nyheterna 30/9 fick vi höra att om alla förbrukar lika mycket som en svensk

Samtidigt som Overflow day hände en liten sak i världen men en stor händelse i Hälsingland när Biosfärkontoret invigdes vid Ol-Anders i Alfta.

”Hälsingebygden i Voxnadalen” eller ”Biosfärkandidat Voxnadalen”

Svenska Biosfärprogrammets VISION Samhället säkerställer basen för mänsklig välfärd genom bevarande av biologisk mångfald och hållbart nyttjande av ekosystem. SYFTE Skapa förutsättningar för biosfärområden att fungera som modellområden för hållbar utveckling. Stimulera forskning kring området Samverka och inspirera för att omsätta erfarenheter och kunskap

I världen finns det 631 biosfärområden i 119 olika länder utsedda av Unesco I Sverige finns fem biosfärområden: Kristianstads Vattenrike Vänerskärgården med Kinnekulle Blekinge Arkipelag Älvlandskapet nedre Dalälven Östra Vätterbranterna Två på gång: Voxnadalen Vindelälvsdalen

Ett biosfärområde: Är unikt Är ett modellområde för hållbar utveckling Fokuserar på att främja naturvård och samhällsutveckling Är grundad på lokal samverkan Innebär inget ytterligare lagskydd

Från den levande traditionen i fäbodskogen, till världsarvets smyckade hälsingegårdar. Från Hylströmmens vilda vatten, till Sässmansområdets öppna odlingslandskap. Från storlommens urtidsrop i skogstjärnen, till barnens framtidsskratt på dagis.

Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap. Utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt. Stödja demonstrationsprojekt, forskning och miljöövervakning.

Föreslaget Biosfärområde

Vad har hänt… Inventeringar – natur och kultur Samarbete med ”De 5 Stora” Fäbodriksdag Dialogmöte med skogsbolag och Skogsstyrelsen Integration – intresse finns bland LRF att jobba med frågan kring odling Möten med ”Mötesplats Design För Alla” – kan utvecklas till en regional konferens i social ekonomi Möten med länsstyrelsen

Där natur och kultur gynnar varandra. Där samspel skapar helhet och hållbarhet. Där vi brukar utan att förbruka.

Frågor…

Styrgruppen: Mikael Jonsson Fiske: Nichlas Dahlén Odlingsladskapet och fäbodskogen: Stefan Olander Skogen: Jan Hedman Kultur och kulturhistoria: Mimmi Göllas Rovdjuren: Linda Thelin Vilja möjligheter ser du inom respektive område? Vilka förväntningar har du på Biosfärarbetet? Vad är viktigt at prioritera, börja ta tag och jobba med? Vad tycker du ska känneteckna biosfärområdet ”Hälsingebygden i Voxnadalen/ Biosfärkandidat Voxnadalen”? Deltagarna kommer att välja grupp efter intresse och kommer själv att anteckna sina åsikter och idéer. Ni kan även ta upp frågor inom: Integration Det hållbara samhället Turism och entreprenörskap