Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi Tryggare ekonomi på äldre dar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Carina Begquist Palm, 12 april
Advertisements

Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
SPF, Sveriges Pensionärsförbund är en medlemsorganisation för alla som har rätt till pension oavsett ålder. SPF är politiskt och religiöst obundet. Organisationen.
Medlemsförmåner på Internet
Christina Sehlén Eva Marzocchelli Skärvall Budget- och skuldrådgivare
Konsumenternas Bank- och finansbyrå. BANK OCH FINANS Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter Kontakt via telefon,
Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa UF Ett år som företagare.
ITP 1 Premiebestämd ålderspension för födda 1979 eller senare
Orange ångest eller rik pensionär?
Påverkan och gemenskap
Placering i svåra marknader Joakim Bornold, Aktiechef Skandiabanken AB.
Finansinspektionen privatekonomisk utbildning Per-Arne Ström,
Vad innebär val av vårdenhet?
Tryggare ekonomi på äldre dar
Pasel Assalum Finansinspektionen/Gilla Din Ekonomi
Internetbanken - Smidiga tjänster för vardagsekonomin.
och hur den påverkar och påverkas av din privatekonomi
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
Ekonomi i balans på äldre dar
Tjänstepension.
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Välkomna till : Tryggare ekonomi på äldre dar. Vad är…… Ingen försäljning – Bara fakta
Tryggare ekonomi på äldre dar. Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi.
Dialog inom hela SPF Dialog föreningar Dialog distrikt Dialog förbundet Gemensam viljeriktning.
Att använda mina sidor och apotekets andra tjänster.
Välkommen till Olle Svensson Medlemsförmåner på Internet.
2012 års skuldsaneringsutredning Ut ur skuldfällan SOU 2013:72.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Utgifter på äldre dar. Vad gör Budget- och skuldrådgivarna? Finns i alla kommuner Gratis hjälp och rådgivaren har tystnadsplikt Hjälper till att göra.
Utbildning och information som konsumentskydd Ingrid Bonde, generaldirektör Finansinspektionen 23 november 2007.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Varmt välkommen!. Jag heter... och mina förväntningar...
Norrköping Martin Kling Finansinspektionen
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Karlskrona Martin Kling Finansinspektionen
Välkomna till informatörsutbildningen: Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning Finansinspektionen.
Landskrona Per-Arne Ström Finansinspektionen
Rapport från Folkbildningsprojekt Arbetsplatser Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning, Projektledare
INFLYTANDE VALFRIHET LIVSKVALITET. Vad är SPF Seniorerna?  SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för personer berättigade.
Redovisningens kretslopp
Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
En avfallshantering i världsklass Avfall Sveriges satsning på export av produkter och tjänster inom avfallssektorn.
Arbetet med att stärka konsumenternas makt på finansmarknaden Gunnar Larsson GD/KO Konsumentverket
1 Leif Vindevåg 23 november  Skapa en konkurrenskraftig och exportinriktad finansmarknad  Stärka sektorn som tillväxtmotor.
Välkomna till : Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
SPF, Sveriges Pensionärsförbund är en medlemsorganisation för alla som har rätt till pension oavsett ålder. SPF är politiskt och religiöst obundet. Organisationen.
Styrelseutveckling i etapper Syfte: Utveckla och förnya styrelsearbetet i SPF Inspirera till utveckling av arbetsformerna Utveckla engagemanget och samarbetet.
Unga vuxna (18-24 år) Finansinspektionens studier och SCB data : Unga vuxna har begränsad egen ekonomi och erfarenhet.
Gilla Din Ekonomi - Skola. INFORMATÖRSUTBILDNING FI:s huvudsakliga mål  Bidra till ett stabilt och finansiellt system med ett högt skydd för konsumenter.
Ekonomi i balans på äldre dar
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
Samhällsresurser och fördelning
REPET - ett projekt inom SPF-distriktet Blekinge Projektet fortsätter nu med fördjupning Ersättningen heter UTVECKLINGSGRUPP.
Tillsammans för ett rikare seniorliv!. SPF Seniorerna har en viktig roll genom påverkansarbete som ökar inflytande, valfriheten och livskvaliteten för.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Konsumenternas Bank- och finasbyrå. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet: Gratis och oberoende information och vägledning Kontakt via telefon,
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
29 november 2016 Annika Creutzer
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Utgifter på äldre dar.
Pensioner och försäkringar
Budget- och skuldrådgivning
Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi Tryggare ekonomi på äldre dar.

Finansinspektionen projektägare - Uppdrag från regeringen Att stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom att informera samt initiera till privatekonomisk utbildning Öronmärkta pengar i FI:s budget PRO, SPF, SKPF, SPRF, RPG

Projektet Nätverket Gilla din ekonomi Advisa Aktiespararna Alecta AMF Avanza Bankföreningen Budget- och skuldrådgivarnas yrkesförening Civilekonomerna Collectum Creutzer & Co Danske Bank Din finansiella frihet Economista Education Ekonomifakta Finansförbundet Finansinspektionen Finansmarknadskommittén Folkuniversitetet Fondbolagens förening Groth & Groth AB Handelsbanken Ikano Bank Intrum Justitia Sverige Justitiedepartementet Kollberg & Enqvist Konsumenternas bank- och finansbyrå Konsumenternas försäkringsbyrå Konsumentverket Konsumentvägledarnas förening Kronofogdemyndigheten Länsförsäkringar Min Pension Morningstar Nordea Pensionsmyndigheten PRO PTK Riksgälden RPG SACO SEB Skandia Skatteverket Sparbanksakademin SKPF SPF Spiltan Fonder SPRF Statens tjänstepensionsverk Stiftelsen Företagsam Svenska Fondhandlareföreningen Svenska Stenarna Svensk Försäkring Sveriges Konsumenter Sveriges Makalösa Föräldrar Swedbank och Sparbankerna TCO Tink Unga Aktiesparare Unga KRIS Ung Privatekonomi

Varför denna satsning? Konsumenterna i underläge Svårt - komplicerade tjänster och produkter Vem kan man lita på? Rådgivning försäljning?! Skuldsättning något vi inte talar om Fler äldre hamnar hos kronofogden Avgifter och provisioner för sparande urholkar sparandet Räntan Kunniga konsumenter agerar med större tillit och självförtroende

Målet Stärka konsumenterans ställning på finansmarknaden Ge oberoende information och öka kompetensen Nå många Bra material Geografisk spridning Hitta frivilliga intresserade pensionärer som vill bli vidareinformatörer.

Nätverket Gilla din ekonomi utbildar vidareinformatörer och ambassadörer Nätverket GillaDinEkonomi PRO SPF SKPF SPRF RPK Medlemmar i pensionärsförbund

Genomförande Pilotträff den 22/5 i Stockholm och den 29/5 i Linköping Justera innehåll - sommaren Handledarmaterial till studiecirkel tas fram av Gilla din ekonomi SPF har 9 platser till varje kurs okt dec 2013 – 2 tvådagarsutbildningar - pilot 4 kurser våren 2014 –två i Stockholm, en kurs i Göteborg, en kurs i Umeå. Hösten om behov finns fler kurser

Utdrag- kursinnehåll Pensionsinkomster Bostadstillägg och andra stöd för pensionärer. Utgifter på äldre dar. Skatter att tänka på. Konsumenträtt Tillgångar på äldre dar. Fonder vad har jag och hur ska jag sälja? Bank på internet – så kan du använda den för din vardagsekonomi. Skulder och seniorlån. Försäkringsskyddet. Juridik i vardagen

Kostnad Finansinspektionen bekostar lärare, material, stöd till vidareinformatörerna. Pensionärsorganisationerna får stå för lokaler, resa, kost och logi vid utbildning av vidareinformatörer. Föreningar/distrikt bekostar lokala/regionala informationsträffar eller studiecirklar för medlemmar.

Önskat läge för pensionärerna som deltar Ökad kunskap om privatekonomi Veta vem man ska vända sig till Känna till rättigheter Material Checklistor Kunskap och mod att ta kontakt för att veta mer Göra små steg som förbättrar privatekonomi.