Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utgifter på äldre dar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utgifter på äldre dar."— Presentationens avskrift:

1 Utgifter på äldre dar

2 Vad gör Budget- och skuldrådgivarna?
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Vad gör Budget- och skuldrådgivarna? Finns i alla kommuner. Gratis hjälp och rådgivaren har tystnadsplikt. Hjälper till att göra en fungerande budget och ger bra tips om hur du förbättrar ekonomin. Förhandlar fram nya betalningsvillkor och hjälper till att ansöka om skuldsanering. Stöd under skuldsaneringen. Arbetar förebyggande. Kommunens budget- och skuldrådgivare hjälper dig att se över din ekonomi och skuldsituation. Budget- och skuldrådgivaren hjälper dig att lägga upp en fungerande budget. Du kan få möjligheter att öka inkomsterna och minska utgifterna. Du får också hjälp med att ordna upp din skuldsituation. Budget- och skuldrådgivaren hjälper dig med att förhandla fram nya betalningsvillkor med dina fordringsägare. Du får också hjälp med att ansöka om skuldsanering och fortsatt stöd under hela skuldsaneringsplanen. Rådgivningen är gratis och rådgivaren har tystnadsplikt. Kontakta din kommuns växel så når du lätt din budget- och skuldrådgivare. Du kan även hitta kontaktuppgifter på Konsumentverkets hemsida Det krävs dock vanligtvis tidsbokning.

3 Bra att vara förberedd inför pensionen
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Bra att vara förberedd inför pensionen Hur ser din inkomst ut som pensionär? Vilka utgifter kommer du att ha som pensionär? Hur ställer du om ekonomin på kort och lång sikt som pensionär? Det flesta minskar sina inkomster när de blir pensionärer. Det är inte säkert att utgifterna minskar lika mycket bara för att man slutar att jobba. Att ställa om sin ekonomi kan ta lite tid och det är bra att vara förberedd. Sök bostadstillägg. Det ger en ökning av din inkomst som pensionär. Fundera också på hur pensionärsekonomin kommer att se ut på lite längre sikt. Både inkomsterna o utgifterna kan förändra sig under de kommande åren Kanske minskar en del inkomster ytterligare. Kanske ökar andra kostnader. På Hallå Konsuments hemsida finns färdigmallade budgetkalkyler som är till bra hjälp när du planerar dig ekonomi. Om möjligt, försök att bygga upp en sparbuffert medan du fortfarande jobbar. Du kommer att ha oförutsedda utgifter även om pensionär.

4 Budgetkalkylen på hallakonsument.se
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Budgetkalkylen på hallakonsument.se En mycket bra Budgetkalkyl att lägga upp för din privata ekonomi hittar du på Hallå konsuments hemsida. hallakonsument.se/budgetkalkylen Du fyller i dina inkomster och utgifter och får fram ett resultat som visar hur din ekonomi ser ut. Går ekonomin ihop? Om inte, så kan du här lätt se hur dina förändringar påverkar att budgeten fungerar. Genom ett lättöverskådligt cirkeldiagram ser du också hur stor del av din inkomst fördelas mellan olika utgiftsposter. Tar kanske maten, bilen, elen, telefon och internet för stor andel av dina pengar? Bestäm vad som är en rimlig kostnad för dig!

5 UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Koll på pengarna ges ut av Konsumentverket 1 gång per år. Konsumentverket gör beräkningar på vad som är rimliga kostnader för hushåll av olika storlek. Här får man mycket tips på hur du kan förändra dina utgifter och vad som kan vara skäliga kostnader för olika utgiftsposter. Koll på pengarna fungerar väldigt bra som diskussionsunderlag när man vill få en fungerande ekonomi. Du får också bra tips, kring boende, bilen, telefon tv och internet, mat försäkringar med mera. Ett bra kapitel är ungdomars ekonomi när man bor hemma eller flyttar hemifrån. Ta chansen och lär dina barnbarn att handskas med pengar. Det har de nytta av hela livet. Diskutera pengar och pengars värde och vilken frihet och trygghet en sparad buffert utgör. Den är räddningsplankan när en oväntad utgift kommer.

6 Hushållet UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR
I Koll på pengarna får man mycket tips på hur man kan förändra sina utgifter och vad som kan vara skäliga kostnader för olika utgiftsposter. Man ser också att man behöver beräkna olika kostnader beroende på ålder och kön. Tipsa dina barn om Koll på pengarna när de planerar ekonomin för sina familjer.

7 Vilka tips har du för att öka inkomsterna och minska utgifterna?
FONDSPARANDE UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Vilka tips har du för att öka inkomsterna och minska utgifterna? Kom ihåg konsumenternas.se när du ska göra ett bra val! Vilka tips har ni på hur man kan öka sina inkomster oh sänka sina utgifter? Berätta! Gå igenom alla dina inkomster och utgifter en gång om året. Se över dina prenumerationer, försäkringar mm. Kostnader som bara rullar på och som du egentligen inte behöver för att dina behov har ändrats? Kontakta Konsumentbyråerna när du vill göra olika val och behöver råd när det gäller försäkringar, banktjänster, elavtal, Tv tele och bredband. Gå in på Konsumenterans.se. Det går också bra att ringa dem. Telefonnummer finns på deras hemsida. Öka inkomsterna: Sök bostadstillägg. Om du bor stort så kanske du kan hyra ut ett rum till en student? Det är stor bostadsbrist bland studenterna. Du tjänar en slant, får sällskap och gör någon glad. Sänk utgifterna: Amortera på lånen för att minska räntekostnaderna. Vad betalar du för tv, telefoni? Minska antalet tv-kanaler som du inte tittar på så mycket. Se över dina avtal med hjälp av Konsumentbyråerna. Konsumenternas.se Cykla, gå, åk kollektivet mer så kanske du kan sälja bilen och ansluta dig till en bilpool där du har tillgång till bil när du behöver. Det minskar dina kostnader. Om du ändå behöver köpa bil, så köp en som är några år gammal så har du inte så stor värdeminskning o inte så stora reparationskostnader. Fråga, jämför och tänk efter innan du slår till på olika erbjudanden. Ber att få återkomma. Impulsköp blir ofta dyra och något man ångrar. Gäller erbjudandet bara den dagen är det inte mycket värt. Bestäm dig för köpstopp i en månad. Köp bara det som är absolut nödvändigt. Hur mycket kan du spara under en månad? ” Bra att ha köpen” är ofta inte så nödvändiga inköp. Ett köpstopp gör att man börjar ifrågasätta impulsköpen på ett bra sätt. Arbeta i era organisationer för fria månadskort för pensionärer i kollektivtrafiken. Det finns i allt fler kommuner.

8 Maten! Bilda matcirklar – och ha roligt ihop! Lär dig laga mat!
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Maten! Bilda matcirklar – och ha roligt ihop! Lär dig laga mat! Lär någon annan laga mat! Ger matglädje och bättre matvanor! Se över dina matvanor. Använd dina matlagningskunskaper och laga mat från grunden. Använd dig av billiga säsongsråvaror. Gör lite större antal portioner och frys in. Köp inte heller för stora förpackningar om du inte använder innehållet. Det blir lätt matsvinn. Om du inte har så stora matlagningskunskaper eller bara för nöjets skull, -bilda matcirklar i era föreningar. Lär er laga mat av varandra och få ny matglädje. Träffa andra och ät ihop. Det är roligt, man får nya vänner, sparar pengar och man slarvar inte lika lätt med sina matvanor. Det finns många lediga hemkunskapslokaler i skolorna på kvällarna! Lära av varandra eller ta hjälp av en hushållslärare.

9 Minska krediterna Försök att slutbetala krediterna innan pensionen.
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Minska krediterna Försök att slutbetala krediterna innan pensionen. Om inte det går – förhandla om nya betalningsvillkor. Sök skuldsanering! Kontakta din Budget- och skuldrådgivare. Om du har möjlighet- se över dina krediter i god tid innan pensionen. Försök att slutbetala krediterna innan pensionen. Om du ser att det inte går med nuvarande villkor - kontakta kreditgivarna eller budget- och skuldrådgivaren för att försöka få villkoren ändrade så att du hinner slutbetala innan pensionen eller få minskade kreditkostnader så betalningen fungerar även efter pensionen. Om du har saker du kan sälja och istället lösa in krediterna - så gör det. Många vill köpa och du har större glädje av att vara skuldfri. Har du problem med dina skulder? Boka ett besök hos kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa till med att förhandla fram nya betalningsvillkor och hjälpa dig med att ansöka om skuldsanering

10 Skuldsaneringslagen (2016:675)
UTGIFTER PÅ ÄLDRE DAR Skuldsaneringslagen (2016:675) Lag (2016:676) om skuldsanering för företagare En skuldsanering innebär att du får en godkänd betalplan där du betalar efter din förmåga i fem år. Du lever på Kronofogdens existensminimum. Därefter avskrivs resterande skulder. Du blir skuldfri. Budget- och skuldrådgivaren hjälper dig med din ansökan och ger dig råd och stöd under hela skuldsaneringsprocessen. Rådgivningen är kostnadsfri och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt. Även om du inte har skuldproblem själv- så berätta för andra att Skuldsaneringslagen finns!


Ladda ner ppt "Utgifter på äldre dar."

Liknande presentationer


Google-annonser