Alger och Svampar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
Ryggradslösa djur.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Bakterier , celler och andra små saker
Ekologi.
Lavar = svamp + alg Algen innehåller klorofyll och tillverkar ”mat”- druvsocker till både svampen och sig själv Svamptrådarna (mycelet) bildar.
Cellen och levande ting
Livets former Djur.
DJUR del 1.
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Mikroorganismer.
Bakterierna – de första organismerna på jorden s. 11
Och utvecklingsteorier
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Ekologi Naturkunskap 1.
Mikrobiologi.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Skogen Tävlingen.
Sporväxter (kryptogamer)
Introduktion Vad tror du att biologi handlar om?
Biologi Livets former.
Kolets kretslopp.
SVAMPAR.
Biologi Livets former.
Bakterier.
Kvävets kretslopp.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
SKOGEN.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Akvatiska och terrestra system
Organismernas olika roller
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Livets utveckling Livets uppkomst.
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Livets utveckling.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Arter Växter och djur delas in i arter
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Svampar EN HELT EGEN GRUPP!!!
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Celler, bakterier och virus
Ekologi: Östersjön.
Ekologi.
Evolution: Från Big Bang till nutid
Celler, bakterier och virus
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Alger och Svampar

Alger Kan vara både encelliga organismer och flercelliga. De flesta finns i sjöar och hav. Har cellvägg och klorofyll korn och tillverkar mer syre än växterna. Har inga rötter. Det finns alger på land också . Ex trädgröna som man kan se på gamla stubbar i skogen .

Vad händer om vi släpper ut näringsämnen från tex. jordbruk i naturen? Algerna bli för många (algblomning) och börja dö. Då de dör och bryts ned blir det syrebrist i vattnet .

Urdjur Mikroskopiska, encelliga djur En cell sköter alla organismers funktioner(ej specialiserade som våra celler) Olika celldelar har olika funktioner (ex. andning, rörelse, matspjälkning, utsöndring) Bildar vilosporer när de inte trivs, som tex när det är torrt Finns gott om vilosporer på torrt hö

Svampar Är svampar växter eller djur? Har cellvägg (som växter) Saknar klorofyll (kan ej själva producera mat – som djur) De tar upp näring från andra organismer med stora svamptrådar som bildar nätverk under jorden (kallas för mycel)

Svampar Saprofyter = Lever på döda växter och djur Varför är detta viktigt? sönderdelar döda växter och djur så att näring frigörs (nytt jord bildas) och den frigjorda näringen kan tas upp av nya levande växter

Svampar Parasiter = Lever på levande växter och djur . Ex Häxkvast på träd

Symbios Svampar kan samarbeta med andra växter, ofta träd. Genom samarbetet överlever ena eller båda organismer bättre. Förklara hur kan samarbetet gå till?

Känner du till fler organismer som lever i symbios? Bakterier i människornas magen och tarmar och människor Nemo fiskar och koraller Gobi fisk och räkor

Vilken användning har människan av svamparna?

Svampar Brödmögel Mögel i ost Penicillin produceras i svamparna Jäst (dödar bakterier) Jäst (Äter socker och producerar CO2 + etanol(sprit))