Orienteraren värnar allemansrätten Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Sverige Lagar och regler.
Sammanställning länsstyrelserna
Lindesborgsskolans femteklassare har varit på Hörjelgården
Gul sträcka D 12 H 12 U 3 Öppen 2 Öppen 5.
ISPS ÖVNING 5 Övervakning av ISPS-område
Brandsäkerhet.
Om det börja brinna i ditt trapphus eller om trapphuset är   Brand och rök i trapphus Om det börja brinna i ditt trapphus eller om trapphuset.
Mot världens bästa arrangemang - kvalitetssäkrade av SOFT:s arrangörscoacher (”arrangörslandslaget”) i samarbete med distriktens tävlingsansvariga och.
Inte störa – inte förstöra
Skötselkrav betesmark/slåtteräng
Åtgärder i jord- och skogsbruk för att minimera utsläpp/slambildning i Vattnet Ralf Johansson, LRF och Lena Peribert, Södra
Välkommen till den värmländska naturen
Klagan/Anmälan TL – Protest Juryn. Tävlingsregler och Tävlingsanvisningar 4.13 Tävlingsjury Tävlingsjuryns uppgifter För mästerskapstävling och.
Natur- och fågeldirektivet som villkor för direkta EU- stöd Obs! Endast de senaste gällande bestämmelserna är officiella källor.
TOUR DE HALLAND juli juli 2012.
Samråd Vad en Tävlingsledare bör känna till Fråga: Vad är samråd.
Till barn i grön/vit grupp och deras föräldrar Hej, Vi hoppas att ni har haft ett skönt sommarlov. Nu är det augusti och vi hälsar ALLA välkomna tillbaka.
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Tävlingskonferens Dagens ord Förnuft Sunt förnuft Beslut på förnuftsmässiga grunder Några tankenötter Något om rättssäkerhet Val av påföljd vid.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
SVENSKA SKIDFÖRBUNDET Tävlingsregler, nyheter inför säsong
Kontrollera röstbrevlådan 1.Klicka på fliken Telefon. Där ser du dina meddelanden och information om den som ringde. 2.Håll markören över ett rösbrevlådemeddelande.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid ….på väg mot en hälsodiplomering...
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång SM Långdistans.
Arrangörerna värnar om miljön Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Arrangemangsträff och utbildning års tävlingar.
Orienteringen sker på naturens och samhällets villkor Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012.
Kulturminneslagen - KML FREDRIK BERG kap 1 § KML Hänsyn Vi har alla ett delat ansvar för att skydda och vårda vår kulturmiljö ”Den som planerar.
BokID Jonas, Johanna och Linda IDmb 05. Framtidens bibliotek Bibliotekskänsla Tidlöshet Tidlöshet Unikt ställe Tekniken finns dolt Kunskap och böcker.
Orientering.
Inte störa - inte förstöra
Skogen Tävlingen.
Av William Ekerstedt och Oscar Andreasson
Friluftsliv - isvett Var aldrig ensam på isen
Översyn av naturreservatens föreskrifter. Naturvårdsverket: ”Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärdena.”
Allt som lever och allt som inte lever inom ett avskilt område.
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
- OCH alla felorienterar vi!! - För hård fart ……. - Det är ingen skam, KAN-VILL-VÅGAR - Du vill utmana dig men använd verktygen.
Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material SSL.
Inte störa – inte förstöra
Karttecken Skala Färger Höjdkurvor Fler karttecken
En teoretisk resa genom naturen
BOO FF Generell info HT 2015 P07:12. Ledare Boo FF P07:12 Lagledare:Gabriella Elmroth Tränare:Mattias Fråhn Tränare: Henrik Hagel Tränare:Fredrik Hultner.
Hans-Eric Carlsson HANDHAVANDE AV MASTKRAN I SÖDRA HAMNEN.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Träningsansvarig. Liten hjälp för träningsansvarig. Som grund ligger anvisningar för lure coursing verksamheten som finns att ladda ner från PKLC hemsida.
USM RUGBY Enköping 24-25/ ERK Ungdom hälsar er varmt välkommen till ungdoms-sm i rugby 2016 i Enköping. Vi står inför en fantastisk helg. Svensk.
En snabbkurs i orientering
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Nya spelregler gäller från den 15 mars 2017
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Friidrottens oskrivna regler
Föräldramöte 09 röd
Naturresurs; Odlingsmark
Vi ska ut och forska! Klädsel Utflyktens syfte
Bra hagar för hästen och miljön
Rådgivarnas kompetens
PostNord Strålfors Oy Materialanvisning för utskriftsproduktion
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Förslag till årsmötet /Jan-Åke Dahlberg
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
En teoretisk resa genom naturen
Om du blir sjuk och behöver råd eller vård
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
SoL övningskompendie Tema: Speluppfattning
Om du blir sjuk och behöver råd eller vård
Presentationens avskrift:

Orienteraren värnar allemansrätten Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Oktober 2012

Därför springer vi aldrig över tomter över växande gröda eller i kantzoner Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Därför springer vi heller aldrig i frizoner för vilt känsliga växtlokaler

Vi passerar betande djur med försiktighet Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Vi klättrar ej på stängsel eller murar. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Vi stänger grindar och vi skräpar aldrig ner. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång 10 goda råd för orienteraren Följ anvisningarna på tävlingskartan På tävlingskartan är förbjudna områden markerade. Följ alltid den väg som arrangören markerat med snitsel, till exempel mellan parkering och tävlingscentrum eller till startplatsen. Tomt är hemfridszon Boende har rätt att känna sig ostörda i sina hem. Vid orientering får man inte gå eller springa över tomtmark. Åkrar och kantzoner Åker eller äng med nysådd, växande eller ej skördad gröda får inte beträdas. Även kantzonen mellan odlad mark och dike/staket/stenmur eller dylikt får normalt ej användas. Betande tamdjur Var försiktig när du passerar hagar med betande tamdjur. De kan i vissa situationer vara lättskrämda. Givetvis ska stängsel inte skadas. Frizoner för vilt Huvudsyftet med frizoner är att skapa uppsamlingsplatser i tävlingsområdet för det vilda under den tid tävlingen pågår. Respektera frizonerna och undvik även i övrigt att störa djur som kan dyka upp i tävlingsområdet.

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång Skogsplantering Om det är risk för att skada mark eller växtlighet är det inte tillåtet att ta sig fram där. SOFT rekommenderar att kontroller inte placeras inom nyplanterade områden och att man lägger löpstråk så att antalet löpare begränsas där. Känsliga växtplatser Banläggaren undviker att lägga stråk och kontroller i känslig vegetation, men mindre sådana områden kan ändå finnas i den tillåtna terrängen. Lär mera om känsliga områden på Skogsstyrelsens hemsida (Nyckelbiotoper – unika skogsområden). Stängsel och murar Se upp med stängsel, stenmurar och diken. I tävlingsreglerna fastslås att det är förbjudet att klättra på stängsel och murar, eftersom de ofta inte tål den belastning som uppstår vid klättring. Ett fåtal personer gör oftast ingen eller mycket ringa skada, men blir det många som passerar tar staketet förr eller senare allvarlig skada. Grindar Grindar får öppnas för passage men måste ovillkorligen stängas därefter, så att boskap inte kommer lös eller annan olägenhet uppstår. Nedskräpning En orienterare lämnar aldrig något skräp efter sig!