för måltidsverksamheten inom förskola och skola

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna till Förskolan Lodet
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Under första levnadsåret
Kvalitet och inflytande i förskolan och skolan
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Föräldrar enkäten Här är resultatet av föräldrar enkäten om fritidshemmet Rubninen`s verksamhet. Den bygger på 38 inlämnade enkäter.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Mat och klimat.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Medvetna skolmåltider
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Energigivande näringsämnen
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Presentationens avskrift:

för måltidsverksamheten inom förskola och skola KOSTPOLICY för måltidsverksamheten inom förskola och skola I VÄRNAMO KOMMUN Jeanette Hansson 2005

VARFÖR KOSTPOLICY ? Nya näringsrekommendationer/Livsmedelsverket För barnens hälsa/förebygga övervikt och fetma Enhetliga riktlinjer för verksamheterna Stöd för föräldrar,personal,elever/barn och politiker Budgetering och redovisning Jeanette Hansson 2005

ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN INOM FÖRSKOLA OCH SKOLA Barnen/eleverna skall kunna erbjudas omväxlande, näringsriktiga och vällagade måltider. Lunchen skall utgöra ca 30 % av dagsbehovet samt bestå av en lagad huvudrätt, råkost, bröd, matfett, mjölk och vatten. Jeanette Hansson 2005

Att äta enligt tallriksmodellen, vilket innebär en hög konsumtion av grönsaker och rotfrukter. Regelbunden måltidsrytm är önskvärd. Lunchen bör serveras ungefär mitt i elevernas arbetsdag. Lunchen bör också schemaläggas på ett sådant sätt att alla elever får möjlighet att äta i lugn och ro. Jeanette Hansson 2005

Personer med behov av specialkost beroende på medicinska, etniska och religiösa skäl bör kunna erbjudas detta. På grund av att nötter, mandel och jordnötter är livs- medel som vanligtvis orsakar allergier serveras dessa inte inom förskola och skola. Jeanette Hansson 2005

En matsedel med olika teman och utbytesrätter som kostnads- och näringsberäknats. Fil som alternativ lunch eller lunch serveras inte inom grundskolans skolmåltid. Maten skall, av hygieniska skäl, hanteras och transporteras så att Livsmedelslagstiftningen följs. Måltiderna skall serveras i en stimulerande och trivsam miljö så att både barn/elever och vuxna tycker det är trevligt att äta. Jeanette Hansson 2005

Ett matråd på varje skola bör finnas med representanter från Barnen/eleverna skall ges möjlighet att påverka bl.a. utbud och måltidsmiljö. Ett matråd på varje skola bör finnas med representanter från skolledning, måltidspersonal, elever, lärare och gärna föräldrar samt skolhälsovård. Måltidsverksamheten skall utvärderas kontinuerligt med regelbundna konsumtionsmätningar, attitydundersökningar samt närvarostatistik. Jeanette Hansson 2005

Effektmål Resultatet skall bli friska, välnärda barn som ser ett värde i maten och måltiden. Föräldrarna skall känna trygghet i att det serveras näringsriktig väl sammansatt kost. Jeanette Hansson 2005

INRIKTNINGSMÅL 1: NÄRING Frukost/Mellanmål- förskolan och fritidsverksamheten Mjölk/mjölkprodukter Bröd med margarin och /eller pålägg Frukt/bär/grönsaker Spannmålsprodukter (gryn, flingor mm) Lunch förskolan och skolmåltiderna Potatis/ris/pasta Grönsaker/rotfrukter Kött/fisk/ägg/baljväxter Bröd med matfett Mjölk och vatten I skolan även salladsbord Standardmjölk och mellanmjölk bör serveras till barnen i barnomsorgen. Lättmjölk bör serveras från och med grundskolan. Jeanette Hansson 2005

Förskolebarnens mat bör vara uppdelad så att frukosten ger ENERGIINNEHÅLL Förskolebarnens mat bör vara uppdelad så att frukosten ger ca 20-25% av det totala intaget, en extra måltid på ca 5 % och lunch ca 25-35 %. Eftermiddagens mål bör utgöra ca 10-20 % av intaget och dessutom ett ytterligare mål på ca 5 % förutom middagen. Vid lunchmåltiden i skolan skall eleverna täcka ca 30 % av sitt energibehov. Angivna nivåer av energi och näringsämne skall uppnås i snitt under en vecka. Ett mellanmål för fritidsbarnen på eftermiddagen bör ge ca 10-20 % och frukost ca 20-25 % av dagens energibehov. Jeanette Hansson 2005

INRIKTNINGSMÅL 2: MILJÖ Möjligheten att använda närproducerade/ekologiska livsmedel i större utsträckning skall stimuleras samt erbjudas alla kök när tillgängligheten och de ekonomiska förutsättningarna finns. närproducerat bröd närodlade grönsaker säsongsanpassat salladsbord från miljösynpunkt rek främst: potatis, därefter pasta och sist ris Jeanette Hansson 2005

INRIKTNINGSMÅL 3: UTVÄRDERING Varje år skall en utvärdering göras på skolorna om huruvida de uppsatta målen har uppfyllts. En attitydundersökning om maten bör genomföras kontinuerligt bland eleverna. Dessa övergripande mål, effektmål och inriktnings- mål för Värnamos barn- och utbildningsförvaltning skall sedan inarbetas och anpassas i lokala mål och arbetsplansdokument för respektive enhet. Kostpolicyn skall användas som ett redskap i vardagsarbetet och utgöra inriktningen för åtgärder som behöver förbättras. Verksamheterna inom förskola och skola har olika förutsättningar och finner därmed sannolikt olika lösningar på de problem som uppstår. Varje verksamhet måste analysera målsättningen utifrån sina specifika förutsättningar. Jeanette Hansson 2005