Förbättringskunskap Begreppet förbättringskunskap är en översättning av det som i amerikansk litteratur kallas för Profound knowledge of improvement. Förgrundsgestalter.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Nils Schönström Din Journal på nätet Nils Schönström Dagar om Lagar Nils Schönström.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Utgångspunkter/Genombrott
Här skriver ni in namnet på ert förändringsarbete Här skriver ni in er enhet Här skriver ni in vilka som deltagitKontaktperson: adress: tel: e-post:
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Systemkarta.
Landstingens framtidsplanering i NLL - verksamhet och lokaler
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Syftet med en personlig handlingsplan
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Samordnad individuell plan
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Utb landstingsfullmäktige, feb Britta Svensson - är resultatet av patientsäkerhetsarbetet - ett resultat som speglar vårdskadepanoramat dvs risker,
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Att införa nya arbetssätt……. …… och att upprättahålla det nya!
Projekt ”Barnets rättigheter i vårdnadstvister” Projektet drivs i samarbete med Socialstyrelsen, FoU i väst GR, regionförbundet i Örebro och sex kommuner.
Välkommen till Ledardagen!
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Mäta för att leda Introduktion skapa förutsättningar att förstå sammanhang, identifiera förbättringsarbeten och följa dess effekter på resultat.
Systemförståelse, systemiskt tänkande och grupprocesser
Värdekompassen Clinical Value Compass Paul Batalden och Gene Nelson Dartmouth Medical School, New Hampshire, USA.
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Lärarkompetenser 6 oktober 2014 Caroline Kearney Projektledare och utbildningsanalytiker.
Framtidens specialistläkare
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Utvecklingscentrums uppgift
Effektivare vårdadministration - ett förbättringsprogram
Detta är God Vård.
Värdekompassen Arbetsblad 1 För arbete med Värdekompassen
Läroplansträff Välkomna!.
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping.
Vad är bra och vad kan bli bättre? Utvärdering med Ekjur12 15/
Specialister på IT-arbetssätt.
Elisabeth Holmgren Landstingsdirektör
Margareta.
Inspel 2 Birgitta Öberg Inst för Hälsa och Samhälle Linköpings universitet.
Systemkarta hälso- och sjukvård
NU-sjukvården. Tiderna förändras Krav och förväntningar ändras samtidigt som sjukvården utvecklas och förändras. Det är dags att tänka nytt.
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång -vid den vill jag somna så stilla en gång och vila i värmländska jorden I Värmeland - ja där.
Värnamo Sjukvårdsområde Patientsäkerhet
Paradigmskiftet grunden för scenarierna Delar Fragment System Helhet Person Hälsa & helhet Organisation Sjukdom & diagnos.
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Varför förändring? Problembild
Kort presentation av vad vi gör
Detta är God Vård
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Patientsäkerhet är på modet Britta Svensson Utvecklingsenheten - patientsäkerhet Norrbottens läns landsting
Förbättringskunskap Ingrid Ainalem.
Co-produktion Vårdgivare genomför vården med och inte för eller till vårdtagarna Utmanar expertbaserade system: Vårdgivare har expert kompetens inne i.
Cancervårdprocesser och deras förbättring
Geriatriskt stöd Primärvårdsläkarens perspektiv Kommunernas arbete
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Värdekompassen Clinical Value Compass Paul Batalden och Gene Nelson Dartmouth Medical School, New Hampshire, USA.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
EBP-cirkel BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Förbättringskunskap. Begreppet förbättringskunskap är en översättning av det som i amerikansk litteratur kallas för Profound knowledge of improvement.
VILSE I VÅRDEN – om sammanhang, ansvar och helhetssyn Hans Rutberg Professor i utvärdering och hälsoekonomi, särskilt med inriktning på patientsäkerhet,
Utvärdering är avgörande för vår förståelse av vilka metoder, strategier och förnyelsearbete vi behöver för att förbättra kvalitet Kultur reflekterar.
Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i SLSO
Arbetssättet Mobila Estherteam
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Systemkarta hälso- och sjukvård
Presentationens avskrift:

Förbättringskunskap Begreppet förbättringskunskap är en översättning av det som i amerikansk litteratur kallas för Profound knowledge of improvement. Förgrundsgestalter är bland andra W. Edwards Deming, Joseph M. Juran och Kaoru Ishikawa. Barnläkaren Paul Batalden med flera har sedan vidareutvecklat och anpassat denna kunskap till hälso- och sjukvårdssektorn

Förbättringskunskap Uttrycket förbättringskunskap innefattar det som finns bakom termer som kvalitetsutveckling, verksamhetsutveckling med kvalitetsfokus, förnyelse arbete, TQM och andra liknande angreppsätt.

Vad är "kvalitetsutveckling"? "Den kombinerade och oupphörliga ansträngningen av alla - hälso- och sjukvårdens professioner, patienterna och deras familjer, forskarna, finansiärerna, planerarna och lärarna - att genomföra de förändringar som leder till bättre resultat för patienterna (hälsa), bättre system och processer (vård) och bättre professionell utveckling (lärande)." P Batalden och Frank Davidsson

Vad är förbättringskunskap? ”Kunskapen om hur vi minskar gapet mellan det vi vet, och det vi gör”. Att utveckla vår förmåga att identifiera och överbrygga  gapen mellan det vi vet och ”vad vi skulle kunna veta” och det vi gör och ”vad vi skulle kunna göra”. IHI

Var vill vi vara? Var är vi nu? ”Kunskapen om hur vi minskar gapet mellan det vi vet, och det vi gör”. Var vill vi vara? … minska gapet mellan det vi vet och det vi gör Vi vet att vi borde göra på ett annat sätt – men vi vet inte alltid HUR vi ska göra eller förändra?? Vi behöver ta oss tid - sätta oss ner för att prata om det. Ett annat sätt är Att lära av andra och lära av varandra vilket ger ett accelererat lärande. Hur kan vi då samla in tips och idéer om hur andra har gjort och sedan översätta/anpassa det till vår egen verksamhet? Slutrapporter finns på www.skane.se/utvecklingscentrum Studiebesök Bjuda in inspiratörer I förbättringsarbete måste vi först veta VAR är vi nu - Nuläge VAR vill vi vara - Mål … genom att … Initialt…. MÄTA för att VETA (fakta om utgångsläget) Och därefter …. MÄTA för att LÄRA (över tid) Var är vi nu?

Grundläggande kunskap för utveckling Källa: Deming School

Förbättring av diagnos och behandling i hälso- och sjukvården Professionell kunskap Förbättringskunskap Systemförståelse Förståelse för variation Förändringspsykologi Kunskap om förbättring och lärande Ämneskunskap Personliga färdigheter Värderingar, etik Förbättring av diagnos och behandling Förbättring av processer och system i hälso- och sjukvården + Båda kunskapsområdena ”professionell kunskap” och ”förbättringskunskap” leder tillsammans till en utveckling av verksamheten, såväl till innehåll som till systemet. Utveckling av kunskap inom både områdena är lika nödvändig för att patienter och andra kundgrupper ska uppleva att verksamheten skapar värde för dem. Båda behövs!! Ökat värde för dem vården finns till för Utvecklat efter Batalden

Varför behövs förbättringskunskap? För att ny kunskap och bättre metoder ska kommer medborgare och vårdtagare tillgodo, i största möjliga utsträckning, behövs kunskap om förbättring och lärande. Förbättringskunskap är ett eget kunskapsområde med teorier och metoder där det ingår fyra områden: systemförståelse, förståelse för variation (statistik), förändringspsykologi och lärandestyrt förändringsarbete SKL

Förbättringskunskapens åtta kunskapsdomäner Förbättringskunskapens åtta kunskapsdomäner. Utvecklat av Dartmonuth Medical School, New Hampshire och används i utbildningsammanhang.   Vården som process, system Variation och mätning Kundfokusering Leda, följa och göra förändringar i vården Samarbete Ansvar i samhället (Social context and accountability) Utveckla ny, lokalt användbar, kunskap Professionell kunskap