Lektion 1 Kostsituationen i världen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Idrottsteori.
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Hälsa ur olika perspektiv
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
Kroppen är själens hus……
Hälsa och Kondition.
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Egenkontroll Haccp NGS.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Mat och hälsa åk 6.
Vad innebär hälsa för dig?
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Hälsa.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Hälsa och Kondition.
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Få mer energi efter jobbet!
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
KOST SITUATIONEN I SVERIGE & VÄRLDEN Syftet Öka er kunskap kring kostensbetydelse för hälsan, personliga som världsliga. Hur ser resursfördelning ut, vad.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Presentationens avskrift:

Lektion 1 Kostsituationen i världen Näringslära Lektion 1 Kostsituationen i världen näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Många människor svälter En sjättedel av jorden befolkning lider av undernäring VAR? I västvärlden har vi överkonsumtion av socker, fett och animaliska produkter som i sin tur leder till välfärdssjukdomar. MEN 15 miljoner människor lider även här av undernäring! näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Ekonomiska och politiska orsaker Pengar o makt istället för förståelse och kunskap! I Brasilien odlas sojabönor för djurfoder där man förr odlade spannmål till mat. Kaffe, sockerrör ananas enbart för export! Handelshinder Bristen på livsmedel pga övergödsling, utarmning näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Mat och vatten används som maktmedel Om skörden slår fel i ett land så höjer grannen priset på sina varor etc. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Sociala orsaker I fattiga länder ökar befolkningen pga bättre hygien och många i barnafödande ålder. Man avstår eller kanske inte ens känner till preventivmedel. Barnen skall försörja föräldrarna Jordbruksbefolkning som har mycket sysselsättning näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Utbildning och mikrolån Vägen bort från fattigdomen är oftast utbildning av kvinnor och mikrolån till kvinnor. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Ekologiska och geografiska orsaker Inga golfbanor på odlingsbar mark i Vietnam – hur är det i Sverige? Mikroorganismer förstör i fuktiga varma länder Få skördar i kalla klimat näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Kulturella orsaker Vi håller fast vid vår matkultur och har svårt att ändra den …eller? Hur är det med potatis, kaffe, tomater, paprika Eller pizza, lasagne, kebab, hamburgare metze….. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Hjälpinsatser FN förenta nationerna näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Nutrition Näringslära, nutrition, är drygt hundra år gammal som vetenskap. 1898 sammanfattade C F Langworthy i det amerikanska jordbruksdepartementet kunskaperna i näringslära så här. ”Födan har ett dubbelt syfte- att bygga upp och reparera samt att ge energi för värme och arbete. Födan består av näringsämnen protein, fett, kolhydrat och olika mineralsalter. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Felnärd i välfärd Våra folksjukdomar beror på vår matvanor och livsstil! näringslära, 1, Lärlingen, NGS

För att inte bli felnärd bör DU Öka dina kunskaper när det gäller sambandet mellan kost, livsstil och hälsa Äta lagom mycket, allsidigt och näringsriktigt Äta långsamt Tugga väl Dricka mellan målen Motionera minst 30 minuter dagligen näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Konsumtionen av skräpmat har ökat Glass 1960 3,7 kg 2007 12,2 kg Choklad 6,7kg och 2007 15,1 kg Läsk då 22,3 l 2007 89,1 l Starköl 1,3 l 1960 och 2007 30,4 l Vin 3,3 l 1960 och 20,5 l 2007 näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Så här skall vi leva 30 minuter lågintensiv fysisk aktivitet dagligen Undvik övervikt 25-35% av energiintaget bör utgöras av fett. (Max 10 % mättat fett.) 25 -35 g kostfiber per dag Högst 10% av energin får komma från raffinerat socker näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Mera goda råd Koksalt konsumtionen skall minskas till 5-6 g per dag. Alkoholkonsumtionen skall vara måttlig mindre än 10 g per dag för kvinnor o mindre än 20 g per dag för män eller hlet undvikas Konsumtionen av stärkelserika produkter skall ökas näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS ..o ännu mera goda råd… Man bör varje dag äta livsmedel från matcirkelns alla delar Hårdstekning av kött och fisk bör undvikas Energi- och näringstillförseln bör fördelas på tre huvudmål och två eller flera mellanmål näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Livsmedelsindustrin och storhushållen skall Utveckla fler magra och fiberrika alternativ som kan förses med nyckelhålsmärkning Ange energiinnehåll och fettmängd i portionen på matsedeln eller en tallriksmodell av aktuell rätt. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS …mera industri råd… Begränsa fettet vid all tillagning och servering. Stek inte när det är möjligt att koka. Hårdstek inte.när maten tillagas i fett bör det få rinna av innan maten serveras. Minska eller uteslut matfettet vid smörgåstillverkning. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Låt ett eller flera livsmedel rika på vitamin C ingå i varje måltid. Vitaminet underlättar upptagningen av järnet i maten och minskar riskerna för att nitrosaminer bildas i mag-tarmkanalen. Kokning av grönsaker bör ske så skonsamt som möjligt. Undvik varmhållning. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS …ännu fler råd… Använd grovt, mörkt bröd, gärna med hela korn samt rotfrukter och andra grönsaker som är fiberrika. Frukt, ärter och bönor ger kostfibrer. Minska användningen av salt. Hälften av vår dagliga saltkonsumtion beräknas komma från mat som är tillverkad inom industrin. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Nyckelhålsymbolen Talar om vad livsmedel och maträtter får innehålla i fråga om följande ämnen Mängden fett Vilken sorts fett (mättade och transfettsyror) Sockerarter (deklareras under kolhydrater) Salt (natriumklorid, deklareras som natrium) Fiber www.nyckelhalet.se näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Sundhetsregler från 1746 Drick intet och ät inte mera när knappt Du nöjder och mätter. Snus litet, sup litet, rök lagom och sitt icke upp om nätter Bruk sparsamt salt, bittert, sött och surt så ock älskogsbedrift, tjock dricka, hård spis och falska läkare. Drick aktsamt kallt, kyl icke bröst, huvud och mage. Ät långsamt, lagom varmt, sov sparsamt, fly vrede, avund, täcks Gudi, räds icke movera din kropp. Knappt tarvar du då läkaren, men har om Din hälsa gott hopp. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Statens folkhälsoinstitut Folkhälsoinstitutet är en statlig myndighet Arbetar för att främja hälsa, förebygga sjukdom och skada samt för att öka människors kunskaper om mat och motion. Man arbetar även för att stimulera till en bra livsstil med goda mat- och motionsvanor hos barn, ungdomar och äldre och genomför insatser mot alkohol-, drog- och tobaksanvändning. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Fetma - obesitas 26% av alla kvinnor i Sverige mellan 16 o 84 år lider av övervikt! Aptitregleringen sker i hypotalamus i mellanhjärnan. Det finns ett mättnadscentrum och ett hungercentrum. Hungercentrum påverkas av blodsockernivån och fettcellernas fyllnadsgrad. Olika sinneintryck och lusten att äta stimulerar även hungercentrum. Mättnadskänslan kommer efter 20 minuter. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Fettdepåerna Olämpliga kostvanor. Äter för fort och för mycket. Oregelbundna matvanor, stor alkoholkonsumtion, fel attityder. Psykiska faktorer – tröstätning Låg fysisk aktivitet Ämnesomsättningssjukdomar Störning av aptitregleringen Arvsanlag och miljö näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Mät din kroppsvikt BMI eller body Mass Index mäter genom att dividera personens vikt i kg med längden i meter i kvadrat. 18,4 Undervikt 18,5 -24,9 Normalvikt 25 -29.9 övervikt 30 och mer fetma näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Midjemått För kvinnor över 80 cm ger ökad risk för sjukdom Över 88 cm mycket ökad risk för sjukdom För Män: 94 cm ökad risk för sjukdom 102 cm mycket ökad risk för sjukdom näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Bukfetma Bukfetma räknas ut genom att man mäter dels midjemåttet, dels höftmåttet. Sedan räknar man ut kvoten av midjemåttet delat med höftmåttet. Risken för olika sjukdomar ökar avsevärt om kvoten blir mer än 1 hos män och mer än 0,8 hos kvinnor. näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Förklara ? Medelhavskosten Montignacmetoden Atkins Stenålderskosten Viktväktarnas metod Anorexia nervosa Ortorexi Bulimia nervosa näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Vällevnadssjukdomar? Förstoppning Karies, parodontit Hjärt och kärlsjukdomar Allergier Cancersjukdomar Diabetes Njursten Gallbesvär Ryggproblem Reumatiska sjukdomar Osteoporos – benskörhet näringslära, 1, Lärlingen, NGS

näringslära, 1, Lärlingen, NGS Friskvård Friskvårdsbidrag Pausgymnastik Friskvårdskonsulenter Rökavvänjning Kost och motion Gym Träna på arbetstid Fri frukt Stegräknare Hälsotester mmmmmmmmm näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Effekter av regelbunden motion Stimulerar matspjälkningen Förebygger förstoppning Underlättar näringsupptagningen Ökar muskelmassan Minskar fettförråden Kan ge en bättre blodfettsbild Motverkar benskörhet Förbättrar ork och kondition, sänker vilopulsen Förebygger hjärt- och kärlsjukdomar Ökar blodgenomströmningen i muskler och organ Stärker lungorna och förbättrar andningen Kan normalisera blodtrycket Ökar lymfans cirkulation, minskar risk för ödem Ökar syretillförseln till hjärnan näringslära, 1, Lärlingen, NGS

Rörelse och psykiska faktorer Ökar muskelstyrkan Stärker senor, muskelfästen och leder Skyddar mot ryggbesvär och ryggproblem Tränar koordination och balanssinne Frigör kroppens egna morfin liknande ämnen, endorfinerna som ger naturlig stimulans och minskar smärtor Minskar stressymtom Ger bättre sömn Ger ofta kontakt med naturen Stimulerar till en bättre livsstil Stimulerar positiva tankar Ökar välbefinnandet näringslära, 1, Lärlingen, NGS